Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

İskandinavya’nın Savaşçı Şimşek Tanrısı: Thor

Thor’un en çok bilinen silahı, cüceler tarafından kendisi için yapılan sihirli çekici Mjollnir’dir.  Bu silahın birkaç doğaüstü özelliği vardır, bunlardan biri atıldığında, bir bumerang gibi sahibine geri dönmesidir.

0 7.677

Thor, İskandinav mitolojisindeki tanrıların en önemlilerinden biridir. Genellikle kızıl sakallı ve orta yaşlı biri olarak tasvir edilir. Adına Mjollnir (Parçalayıcı) denen sihirli bir çekiç kullanır. Buradan anlaşılacağı üzere, Thor büyük güçlere sahip bir savaşçıdır ve aynı zamanda şimşek ile ilişkilendirilir.

İskandinavya’nın dışında Thor, diğer erken dönem Cermen halkları tarafından da kutsal kabul ediliyordu. Savaşçı bir tanrı olarak, Thor hakkındaki hikâyeler; her ne kadar en önemli düşmanı olarak, Ragnarök (kıyamet) döneminde sıklıkla yüz yüze geldiği dünyevi yılan Jörmungand olduğu rivayet edilse de, Jotnar (devler ve troller) ile savaşlarını da sıklıkla içermektedir.

Mitoloji Yazılarımıza Ulaşmak İçin Tıklayınız

Solda, kılıç ve yayla Frig; ortada, taç ve asayla tahtta oturan Thor; sağda zırh kuşanmış Odin

Şimşek Tanrısı

Thor, İskandinav mitolojisinin en önemli tanrılarından biridir, belki de Odin’den sonra ikinci sırayı ona vermek yanlış olmaz. Bu sebeple, hakkında pek çok şey yazılmıştır ve bilinen İskandinav mitlerinin çoğunda yer almaktadır. İskandinav halkları onu Thor olarak tanırken, diğer Cermen halkları bu tanrıya (ya da Thor benzeri başka bir tanrı) başka isimlerle atıfta bulunurlar. Örneğin, Töton tanrısı, Donar ve Anglo-Sakson mitolojisindeki Thuron da birer şimşek tanrısıdır ve isimlerinin ‘şimşek’ kelimesinin Cermen dillerindeki karşılığı olduğu söylenir.

Yukarıda da bahsedildiği üzere, Thor genel olarak, kızıl sakallı ve kırmızı gözlü, orta yaşta heybetli biri olarak betimlenir. İskandinav halkı, Thor’un Odin ve toprak tanrıçası Frejya’nın oğlu olduğuna inanır. Karısının ismi, mitlerde çok nadir bahsedilse de, ‘’Sif’’ olduğu söylenir. İskandinav tanrılarının en güçlüsü olduğu düşünülse de, Thor, zekâsıyla pek de iyi bir ün salmamıştır. Hatta bu nedenle, düşmanı Jotnar tarafından akılsız diye sıklıkla alay edilmiştir. Thor’un çabuk sinirlenen bir yapısı olduğundan, bu tür alaylara maruz kaldığında hemen öfkelenir ve sihirli çekici, Mjollnir’i yakalayarak başlarına geçirirdi. İskandinavyalılar, fırtına esnasında görülen şimşeklerin ve duyulan gök gürültülerinin sebebi olarak, Thor’un sihirli çekicini kullanması olduğuna inanıyorlardı.

Efsanevi Hükümdar Kral Minos Gerçekten Var Mıydı?

Altuna taşı üzerinde, Thor’un Mjollnir ile tasviri

İskandinav Tanrısına Yardım Eden Sihirli Nesneler

Thor’un en çok bilinen silahı, cüceler tarafından kendisi için yapılan sihirli çekici Mjollnir’dir.  Bu silahın birkaç doğaüstü özelliği vardır, bunlardan biri atıldığında, bir bumerang gibi sahibine geri dönmesidir. Thor, ayrıca başka sihirli nesnelere de sahiptir. Örneğin,  Megingjard adında büyük bir güç kemeri… Thor bu kemeri kullandığında gücünün iki katına çıktığı söylenir.

İlgili Yazılar

Sahip olduğu bir başka şey ise, adları Tanngniost ve Tanngrisnir olan bir çift keçidir. İskandinav mitolojisine göre, bu keçiler Thor’un arabasını çekmektedir. Ancak çok daha ilginç olan şu ki; bu keçiler öldürülüp, yenilebilmekte ve kemikleri hasar görmemişse, derilerine uygun konumlara geri döndükleri sürece, bir gecede yeniden canlanıp ve ertesi gün yaşamaya dönebilmektedirler.

Devlerin Yaşamış Olduğunu Gösteren 6 Muhteşem Kanıt Parçası

Thor’un devlerle savaşı, Mårten Eskil Winge, 1872

İskandinav Mitolojisinde Thor

Büyük bir tanrı olan, Thor hakkında birçok hikâye bulunmaktadır. Bilhassa komik bir hikâyede, Thor’un çekici kaybolur ve Loki, çekicin Thrym adında bir jotunn (dev) tarafından saklandığını öğrenir. Jotunn, Mjollnir’i sadece aşığı olduğu tanrıça Freyja ile evlendiği takdirde Thor’a iade edeceğini söyler. Thor ve Loki, Freyja’nın evine koşar ve jotunn ile evlenmesini ister. -Tanrıçaların bir hayli sinirli yapıları olduğunu ve tabii ki de jotunn ile evlenmeyi kabul etmediğini söylemeye gerek yok sanırım- . Daha sonra tanrılar durumu tartışmak için bir araya gelirler. Heimdall, Thor’un Freyja kılığına girip, gelin kıyafeti içinde gizlenmesini önerir. Hiç istemese de, savaşçı tanrımız bu fikri kabul eder. Loki de kadın kılığına girer ve Freyja’nın nedimesi olarak orada bulunur. Bu kılık değiştirme numarası sayesinde Thor, çekicini almayı başarır. Ardından burnundan soluyan öfkeli tanrımız, Thrym’i ve onun misafirlerini çekiciyle öldürmeye başlar.

Kral Arthur’un Efsanevi Adası: Avalon

’Ne çirkin bir gelin böyle’’, Elmer Boyd Smit. Tanrı Thor, iki nedime tarafından tanrıça Freyja kılığına giriyor. Tanrı Loki arkada gülüyor. İki kedi de izliyor.

Son olarak, Thor’un, İskandinav mitolojisinde kıyamet olarak adlandırılan Ragnarök’de yok olacak birçok İskandinav tanrısından biri olduğu söylenir. Thor’un, Dünya Yılanı Jormungand ile savaşacağı ve düşmanını yeneceği kehanet edilmiştir. Ancak tanrı, canavarın zehrine boyun eğip, yok olacaktır.

Çeviri: Gürkan Çimen

Veriler Teorisi Ve İskandinav Destanlarının Kahramanları

Kaynak Ancient-Origins
Üzerinden The story of Ragnarok and the Apocalypse McCoy, D., 2018. Thor The Editors of Encyclopaedia Britannica, 2018

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More