Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

İtalya’nın Simge Yapısı Pisa Kulesi

Pisa Kulesi, İtalya‘nın simgeleşmiş yapılarından biri. Dünya genelinde eğikliğiyle tanınan kule Toskana Bölgesi’ne bağlı Pisa şehrinde yer alıyor.

0 1.813

Sizler için hazırladığımız bu rehberi okuduktan sonra hemen İtalya uçak bileti alıp bu güzel şehri ziyaret etmek isteyeceksiniz.

Pisa Kulesi, İtalya‘nın simgeleşmiş yapılarından biri. Dünya genelinde eğikliğiyle tanınan kule Toskana Bölgesi’ne bağlı Pisa şehrinde yer alıyor. Bulunmuş olduğu şehrin enerjisini ve zenginliğini göstermek için yapılmış olan Pisa Kulesi, İtalyanca ’da Torre di Pisa adıyla biliniyor.

Yapımı ortalama 200 yılda tamamlanan ve mermerden tasarlanan kulenin kim tarafınca yapıldığı ne yazık ki bilinmiyor. Üstünde bulunmuş olduğu zemin sebebiyle her yıl birazcık daha çökme yaşayan kule bu özelliğiyle milyonlarca gezgin tarafınca büyük ilgi görüyor.

Paris deyince Eyfel Kulesi akla gelir, İstanbul denince Kız Kulesi. Mevzu İtalya ve kule olunca da akla derhal Pisa Kulesi geliyor. İtalya’daki Pisa Kulesi, depremlere ve 200 yıl süregelen yapısal talihsizliklere karşı hala ayakta duruyor. Her yıl milyonlarca gezgin tarafınca ziyaret edilen Pisa Kulesi’nin oldukça garip bir hikayesi bulunuyor.

Pisa Kulesi

Pisa Kulesi, İtalya’nın kuzeyindeki Toskana Bölgesi’nde yer edinen Pisa şehrinde bulunuyor. Tüm dünyanın ‘Eğilen Pisa Kulesi’ (Torre Pendente di Pisa) olarak bilmiş olduğu, İtalya’nın en meşhur sembollerinden olan Pisa Kulesi, ülkenin en oldukça ziyaret edilen gezinsel noktalarından biri. Bizde Pizza Kulesi olarak adlandırılsa da doğrusu Pisa Kulesi.

Pisa şehrindeki en eski yapılardan önde gelen Pisa Kulesi, Piazza dei Miracoli (Mucizeler Meydanı)’de içeriyor. Aynı meydanda bulunan Piazza del Duomo için ilk olarak bir çan kulesi formunda tasarlanan yapının inşaatına, 11. yüzyılda başlandı. Eğimli bir arazi üstüne inşa edilen Pisa Kulesi’nin ilk mimarı ne yazık ki bilinmiyor.

Romanesk bir tarzda tamamı mermerden tasarlanan yapı üçüncü katının tamamlamasından sonrasında yavaş yavaş eğilmeye başladı.

İlgili Yazılar

Kulenin bu eğilimi temelindeki yumuşak yerin çökmesinden kaynaklanıyordu. Bu ilk eğilmeden sonrasında kulenin inşaatı 100 yıl kadar bir süre için askıya alındı.

100 senelik aradan sonrasında 1272’de mimar Giovanni Di Simone kulenin inşasında vazife aldı. Kuleye 4 kat daha ekleyen Simone, yapının ağırlık merkezini düzeltmeye çalışırken daha da eğilmesine sebep oldu. 1284 senesinde, Pisalılar ve Cenevizliler içinde çıkan harp sebebiyle yapının inşası tekrardan durduruldu.

8 kattan oluşan kulenin 7. katı 1319’da tamamlandı. Kulenin çan odası 1372’de eklendi. Pisa Kulesi 19. yüzyıla kadar bu haliyle kaldı. Yapı 1838’de mimar Alessandro Della Gherardesca’nın kulenin tabanın yakınlarına bir yol açmasından sonrasında iyice çökmeye başladı.

İkinci Dünya Harbinde Amerikalılar tarafınca bu eğikliği sebebiyle gözlem kulesi olarak kullanılan yapı oldukça zarar görmeden varlığını korudu. 1964’te kulenin eğilmesini önlemek için bir grup mühendis tarafınca kuleye 800 tonluk ağırlık yüklendi.

1987’de Piazza del Doumo, vaftizhane ve mezarlık ile beraber UNESCO Dünya Miras Sıralaması’ne giren yapı 1990’da kapatıldı. 1990-2001 yılları aralığında kulenin çökmesini engellemek için lüzumlu emekler yapılmış oldu ve kulenin eğikliği 45 santimetre düzeltildi.

2001 senesinde turistler için tekrardan oluşturulan Pisa Kulesi, 2008’de mühendisler tarafınca sabitlendi. Her yıl 0,7 santimetre eğilen kule günümüzde ortalama 5,5 derecelik bir eğime haiz.

Haydi hemen İtalya uçak bileti alıp bu güzel yapıyı ziyaret edin.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More