Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Erasmus Evrakları Nasıl Hazırlanmalı?

Erasmus kazanan öğrencilerden bundan sonraki adımda Erasmus için gerekli evrakları hazırlamaları istenmektedir. Peki, Erasmus evrakları nasıl hazırlanmalı ve tamamlanması gereken evraklar nelerdir bu yazımızda detaylarıyla anlatmaya çalışacağız.

0 1.192

Erasmus, üniversite okuyan öğrencilere yurt dışında okuma, eğitim alma veya staj görme olanağı sağlayan öğrenci değişim programıdır. Elbette Erasmus’a katılabilmek için öncesinde Erasmus sınavını kazanmak ve tüm koşulları yerine getirmek gerekmektedir. Erasmus sınavını başarıyla geçen öğrenciler için asıl görev bundan sonra başlıyor diyebiliriz.

Erasmus kazanan öğrencilerden bundan sonraki adımda Erasmus için gerekli evrakları hazırlamaları istenmektedir. Peki, Erasmus evrakları nasıl hazırlanmalı ve tamamlanması gereken evraklar nelerdir bu yazımızda detaylarıyla anlatmaya çalışacağız. Belirtmekte fayda var ki, her üniversitenin ve Erasmus kapmasında tercih edilen üniversitenin istemiş olduğu evraklar farklı olabilmektedir. Bizler genel olarak istenilen evrakları siz okuyucularımızın bilgisine sunmak istedik. O halde gelin Erasmus için gerekli evraklar nelerdir hep birlikte göz atalım.

Erasmus Kazanan Öğrencilerin Hazırlaması Gereken Evraklar

  • Erasmus sınavını başarıyla geçen öğrenciler, ilk olarak yurtdışında tercih etmiş olduğu üniversitenin web sitesinden Erasmus öğrencileri için hazırlanan bilgilendirme metinlerini dikkatli bir şekilde okumaları gerekmektedir. Erasmus için son başvuru tarihi, akademik takvimi ve ders programları dikkatli bir şekilde incelemeli, şayet web sitesi üzerinden göndermeleri gereken form veya bilgileri var ise mutlaka doldurup iletmeleri gerekmektedir.
  • Daha sonra, öğrencilerin kendi üniversiteleri içinde yer alan Erasmus Koordinatörlüğüne giderek, gidecek olduğu üniversiteden Kabul Belgesi veya Davet Mektuplarını almaları gerekecektir. Bu belgeler öğrencilerin vize alabilmeleri için şarttır. Bunun yanı sıra Erasmus programına katılan tüm öğrencilerin, bu süreç zarfında sürekli bir biçimde kendi üniversitelerinin Erasmus koordinatörlüğü ile iletişim halinde olmaları gerekecektir.
  • Tercih edilen üniversite tarafından gönderilen Kabul Belgesi veya Davet mektubu geldikten sonra, belgenin bir kopyası üniversite koordinatörlüğüne verilmelidir. Bu işlem sonrasında, öğrencilere Erasmus için Onay Belgesi verilecektir.
  • Onay Belgesini alan öğrenciler, ardından Akademik Tanınma ve Öğrenim Anlaşması formlarını doldurup hem kendileri hem de program koordinatörüne imzalatmalıdır. İmzalanan formlar, öğrencinin okumuş olduğu üniversitenin Erasmus koordinatörlüğüne teslim edilerek onaylanır.
  • Öğrencilerin doldurmuş olduğu Öğrenim anlaşması formu, kendi üniversitelerinde tüm imzalar atıldıktan sonra tercih etmiş olduğu karşı üniversiteye acil bir şekilde ulaştırılmalıdır. Öğrencilerin Erasmus kapmasında almış oldukları hibe, ancak karşı üniversitenin öğrenim anlaşmasını kabul ettikten sonra yatırılmaktadır.
  • Öğrenciler yurt dışına gidebilmek içim mutlaka pasaport çıkartmalıdır. Pasaportu olan öğrenciler ise, pasaport süresini kontrol etmelidir. Vize başvurusu için ise, gidilecek olan ülkenin büyükelçiliklerinden bilgi almak doğru bir adım olacaktır. Bu doğrultuda vize için gerekli evrakların eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekecektir.
  • Erasmus programına katılan öğrencilerin, yurt dışına gitmeden önce mutlaka öğrenim ücretini yatırması gerekecektir. Öğrenim ücreti her öğrencinin kendi üniversitesine ödenmekte olup, yurt dışında okuyacağı üniversiteye hiçbir şekilde ücret verilmemektedir.
  • Vizesini alan öğrenciler, hibe işlemi için üniversitenin Erasmus koordinatörlüğüne giderek Erasmus Öğrenci Beyannamesini almalıdır.
  • Tüm evraklar tamamlandıktan sonra üniversitelerin Erasmus koordinatörlüğüne teslim edilmesi gereken evraklar ise şöyledir;

-Belirlenmiş bankalardan öğrenci adına açılmış Euro hesap cüzdanı

İlgili Yazılar

-Banka hesap numarası bildirim dilekçesi

-Öğrencilerin, okumuş olduğu üniversite ile birlikte yaptığı Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Sözleşmesi

-Karşı üniversite tarafından gönderilen kabul mektubu veya öğrenci adına düzenlenen içeriğinde okuyacağı tarihlerin belirtilmiş olduğu e-mail

-Öğrencilerin gideceği tarih aralıklarında ayakta tedavisini kapsayan Sağlık Sigortası Örneği

-İmzaları, onayları ve mühürleri eksiksiz bir şekilde tamamlanmış olan Öğrenim Sözleşmesinin örneği ve aslının gösterilmesi

  • Öğrencilerin Erasmus programı süresince Öğrenim Sözleşmelerini asla kaybetmemeleri gerekmektedir. Öğrenim sözleşmesi, yurt dışında eğitim alınacak üniversiteye onay alınması için mutlaka götürülmeli ve onayları ile birlikte tekrar geri getirilmelidir.
  • Öğrenciler yurt dışında alacağı derslerde değişiklik yapmak istediğinde, bunu yurt dışındaki üniversiteye vardıktan 1 ay sonra yapmaları gerekmektedir. Bunun için Öğrenim anlaşmasında yer alan değişiklik bölümünün doldurulup, gidilen üniversiteye onaylatılıp öğrencilerin kendi ülkelerindeki üniversitelerine zaman kaybetmeden ulaştırmaları gerekmektedir.

Öğrencilerin Erasmus programına katılabilmek için hazırlaması gereken evrakları, yurt dışındaki üniversiteye gitmeden en az 2 hafta öncesinde bitirmeleri gerekmektedir. Evrakların hazırlanması sırasında çıkabilecek sorunları veya eksikleri gidermek için erken bir şekilde hazırlık yapmak doğru bir adım olacaktır.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More