Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Kimler Erasmus’a Başvurabilir? Şartları Nelerdir?

Erasmus programı üniversitelerde okuyan öğrencilere yurt dışında okuma, staj yapma ve yurt dışındaki ülkeleri keşfetme açısından muhteşem bir fırsat diyebiliriz.

0 2.267

Üniversite okuyan birçok öğrenci, iyi bir eğitim alabilmek ve ileride yüksek bir kariyere sahip olabilmek için mutlaka yurtdışında okumayı hedeflemektedir. Günümüz şartlarında öğrencilerin kendi imkânlarıyla yurtdışında eğitim alabilmeleri maddi açıdan oldukça zor diyebiliriz. Fakat öğrencilerin kendi imkânları dışında, üstelik tamamen ücretsiz bir şekilde yurtdışında eğitim alabilmelerini sağlayan muhteşem bir program bulunmaktadır.

Erasmus programı üniversitelerde okuyan öğrencilere yurt dışında okuma, staj yapma ve yurt dışındaki ülkeleri keşfetme açısından muhteşem bir fırsat diyebiliriz. Bu program sayesinde öğrenciler 3 ya da 12 ay boyunca, Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerin üniversitelerinde eğitim alma ve staj görme gibi faaliyetlerinden yararlanabilmektedir. Bu sayede hem yurtdışında eğitim almış olacaklar, hem farklı ülkeler ve insanlar tanımış olacaklardır.

Elbette böylesine muhteşem bir programın birtakım şartları ve yerine getirilmesi gereken koşulları bulunmaktadır. Buradan yola çıkarak Erasmus programına katılmak isteyen kişilerin için, Kimler Erasmus’a başvurabilir ve Erasmus başvuru şartları nelerdir detaylarıyla aktarmaya çalışacağız. O halde gelin öncelikle kimler Erasmus’a başvurabilir hep birlikte göz atalım.

Kimler Erasmus’a Başvurabilir?

Türkiye’de üniversite okuyan öğrencilerin en çok merak ettikleri konular arasında, Türkiye’deki üniversitelerin Erasmus programına dâhil olup olmadığı sorusu gelmektedir. Bilindiği üzere Erasmus programı yalnızca Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkeler arasında gerçekleştirilen bir öğrenci değişim programıdır.

Türkiye ise Avrupa Birliği’ne aday ülkeler arasından yer aldığından, Türkiye’de üniversite okuyan öğrencilerin Erasmus programına katılmak için hiçbir engeli bulunmamaktadır. Buna ek olarak üniversitelerde okuyan öğrencilerin, okudukları üniversitenin Erasmus beyannamesine (Erasmus University Charter) de sahip olmaları gerekir. Ancak bu şekilde Erasmus programına dâhil olabileceklerdir. Ülke ve üniversitelerin Erasmus programı için gerekli şartlara sahip olmasının ardından, sıra üniversite öğrencilerinde aranan şartlara gelecektir. Erasmus programına katılabilmek için gerekli şartlar ise şu şekilde sıralanmaktadır;

İlgili Yazılar
  • Erasmus programına dâhil olabilmek için, mutlaka ön lisans, lisans öğrencisi veya öğretim görevlisi olmak gerekmektedir.
  • Programa katılabilmek için mutlaka üniversitenin 1. yılı bitirilmiş olmalıdır fakat üniversitelerin hazırlık dönemi bu sürece dâhil sayılmamaktadır
  • Erasmus programına katılmak için, belirlenmiş süre zarfında üniversitelerin Erasmus Koordinatörlüğü’ne başvurulmalıdır
  • Öğrencilerin okuduğu bölüm ile Erasmus kapsamında gitmek istediği üniversite arasında anlaşma olması gerekmektedir
  • Öğrencilerin akademik yönden belirtilen şartlara uygun olması gerekmektedir
  • Erasmus programı dâhilinde gitmek istenilen üniversitenin ana dilini yeterli derecede bilinmesi gerekir. Bu yüzden öğrencilerin Erasmus sınavına girmeleri gerekecektir.
  • Erasmus programına her öğrenci yalnızca 1 defa katılabilmektedir. Daha önceden Erasmus programına katılan bir öğrenci 2. Defa programdan yararlanamayacaktır.
  • Erasmus programı öncesinde farklı bir Avrupa Birliği projesinden hibe alınmamış olması şartı aranmaktadır.

Erasmus Başvuru Şartları Nelerdir?

Erasmus programına dâhil olabilmek için, öncelikle yukarıda belirtmiş olduğumuz genel şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra elbette Erasmus programına katılacak olan öğrencilerin akademik başarıları da aranan şartlar arasında yer almaktadır.

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere, öğrencilerin Erasmus kapsamında gideceği üniversitenin ana dilini iyi bir şekilde biliyor olması gerekir. Bu yüzden Erasmus sınavına girmeleri ve sınavı başarılı bir şekilde geçmeleri gerekecektir. Yabancı dil konusunda yetersiz olan öğrencilerin, sınav öncesinde mutlaka iyi bir yabancı dil kursuna gitmeleri bu konuda kendilerini geliştirmeleri yerinde bir adım olacaktır. Bir diğer önemli şart ise öğrencilerin not ortalamalarıdır. Erasmus programı için istenilen not ortalaması ise şöyle;

  • Üniversite Öğrencisi için 2.00 – 4.00 arası not ortalaması
  • Yüksek Lisans ve doktora öğrencileri için ise 2.50 – 4.00 arası not ortalaması aranmaktadır.

Erasmus başvurusu için öğrencilerin akademik ortalamasının %45’i, dil sınavının %45’i ve sınav sonrasında yapılan mülakat sonucunun %10’u alınarak başarı notu hesaplanmaktadır. Yüksek başarı notuna sahip olan öğrenciler yapılan sıralamaya göre, tercih ettiği üniversitelere Erasmus kapmasında yerleştirilmektedir. Erasmus şartları arasında yer alan dil sınavı, bazı üniversitelerin inisiyatifleri dâhilinde öğrencilerin daha önceden almış olduğu Yökdil, TOEFL, YDS, IELTS ve E-YDS sınavları da geçerli kabul edilebilmektedir. Yani daha önceden bu sınavlar girmiş ve yüksek puan almış olan öğrencilerin, üniversitede yeniden Erasmus dil sınavına girmelerine gerek duyulmayacaktır.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More