Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Erasmus Notları: Erasmus İçin Vize Nasıl Alınır ve Hangi Evraklar Gerekli- 2

Erasmus'a gideceklerin üzerinden bir istatistik yapılsa kesinlikle Google'ın en çok arananlar listesinde şu soruyu görebiliriz.

0 1.675

Ulusal Ajans Tarafından Hibe Verilecektir Yazısı

Kabul mektubunuz uzun uğraşlar sonucu elinize ulaşmış olabilir ve şimdi üniversitenize yeniden gitmenin vakti.

O anı hatırlıyorum da gururla kapıdan içeri girerek “kabul mektubum geldi ulen, verin hibemi” dememiştim tabii ki. Gayet nazik bir dille mektubumu göstererek “hibe verileceğine dair yazıyı alabilir miyim?” demiştim ve sağ olsunlar “yarın öğleden sonra imzadan çıkınca gelip alabilirsin” cevabını duymak bile güzeldi. Bu verdikleri imzalı, kaşeli kâğıda gözünüz gibi bakın çünkü vize evrakları sırasında sizin maddi olarak destekleneceğinizi belirten İngilizce olarak yazılmış bir dokümandır kendileri. Ülkesine göre değişmekle birlikte kısaca her ay şu kadar Euro ile desteklenecektir yazmaktadır. Çünkü vize alırken maddi evraklar büyük önem taşımakta.

Gelirinizi ne kadar yüksek gösterirseniz o kadar şansınız artıyor. Bir nevi Avrupa’ya kendinizi kanıtlamanız gerekiyor. “Bakın benim Türkiye’de bir sürü işim var, mülteci falan olacağımı ya da kaçak yaşayacağımı sanıyorsanız yanılıyorsunuz” u ispatlamanızı istiyorlar. Maddi evraklara daha sonra detaylıca değinmeyi düşünüyorum. Şimdilik bu belgeyi cebimize koyarak yolumuza devam ediyoruz.

Hangi Sağlık Sigortasını Yaptırmalıyım?

Erasmus’a gideceklerin üzerinden bir istatistik yapılsa kesinlikle Google’ın en çok arananlar listesinde bunu görebiliriz. Bu yapılacak olan sigortanın belirli kriterleri var ve 3 kurum tarafından da sıkı olarak inceleniyor. Bu kurumlar Kendi üniversiteniz, karşı üniversite ve vize işlemleri sırasında gideceğiniz ülkenin konsolosluğu sigorta belgenizi görmek istiyor. Sağlık sigortası yaptırırken belirli kriterlere dikkat etmeniz gerekli.

Öncelikle kesinlikle turistik ziyaretler için yapılan seyahat sağlık sigortasını yaptırmayın. Çoğu öğrenci ucuz olsun diye 90-100 TL gibi bir rakama seyahat sigortası yaptırıyor ve büyük sorunlarla karşılaşıyor. Şunu bir netleştirelim siz seyahat sigortası yaptırmayacaksınız. Sigortanızın başlığında eğitim ibaresi mutlaka geçmeli ve kaldığınız gün sürelerini kapsamalı. Sigortacı arkadaşların uyanıklığımıdır, yoksa bizim öğrencilerin iş bilmezliğimidir bilemeyeceğim yaptıkları sigortalardan haberleri yok. “Sigortanı 1 yıllık yaptım güle güle kullan” diyen bir sigortacıya mutlaka şunu sormalısınız. “90 gün sınırı var mı?” Çünkü sigortanız isterse 6 aylık isterseniz 1 yıllık olsun 90 gün içerisinde kendi ülkenize giriş çıkış yapmanız gerektiğini belirten bir ibaresi varsa ve 90 günün sonunda siz bu işlemi yapmadıysanız sigortanız otomatik olarak iptal oluyor ve hiçbir sağlık güvenceniz kalmıyor.

Bu en dikkat etmeniz gereken husus. Sadece Erasmus öğrencileri için sigorta yapan ve bu işlemleri sistemine almış şirketler var. Kesinlikle bu sigorta şirketleri ile konuşmalısınız ve onlara yaptırmalısınız. Belki diğerinden pahalıdır fakat sorunsuz olarak işlemlerinizi tamamlamanızı ve eğitim sürecinin sonunda güvenli olarak ülkenize dönmenizi sağlar. Doğal olarak sen hangi firmaya yaptırdın diye bir soru aklınıza gelecektir. Ben Groupama şirketinin Erasmus öğrencileri için hazırladığı sigorta paketini kullandım. Unuttuğum bir bilgilendirme varsa yine yorumlar kısmına yazarak bana ulaşabilirsiniz.

Üniversitenizin düzenlediği erasmus toplantılarına mutlaka katılmalısınız
İlgili Yazılar

Erasmus Stajı İçin Sağlık Sigortası

Şu ana kadar yazdığım tüm yazılarım kendi tecrübelerime dayanmakta ve başıma gelmemiş hiçbir şeyi ya da kendi uygulamadığım işlemleri size aktarmıyorum. Bu blog yazısını kız arkadaşımla birlikte sizlere yardımcı olmak için yazdık ve bizim yaşadığımız stresleri sizlerinde yaşayacağını bildiğimiz için en aza indirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Erasmus stajı hakkında daha önce detaylıca bir yazı yazdığımız için hiç burada değinmeyeceğim. Erasmus stajı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Yurtdışı eğitim sağlık sigortasını tüm Erasmus’a gidecek arkadaşların yapması zorunlu öncelikle bunu bilmelisiniz. Eğer birde üstüne Erasmus stajına gideceksiniz ayrıca birde Liability denilen bir sorumluluk sigortası yaptırmalısınız. Bunu yaptırmadığınız takdirde okulunuz size hibe sözleşmesi imzalatmayacaktır ve benim üniversitem bu sigorta çeşidini yaptırmasını kız arkadaşıma kesinlikle şart koşmuştu. Ayrıca gideceği üniversitede online kayıt sırasında bu sigortayı sistemine yüklemesini istedi. Sizin anlayacağınız staj sigortası konusunda sıkı bir denetleme mevcut.

Bu sigortayı yapmak için birçok farklı yöntem izleyebilirsiniz. İsterseniz öncelikle seyahat sigortasını yaptırırsınız başka bir şirketten ve daha sonra diğer bir şirketten de sorumluluk sigortası yaptırabilirsiniz. Ya da Erasmus stajına gidecekler için tüm hepsini kapsayan tek bir paketten faydalanabilirsiniz. Bu tamamen sizin isteğinize ve birazda maddi imkanlarınıza bağlı. Biz kız arkadaşımla birlikte AIG Sigorta’nın Ankara Bölge Müdürlüğü’ne giderek sigortayı yaptırdık ama siz internetten de bu işlemi mail yoluyla yapabilirsiniz. Aslında sigorta için reklam olmaması açısında marka ismi vermek istemiyordum fakat Türkiye’de staj kapsamında sigorta yapan tek şirket ben bu yazıyı yazarken AIG firmasıydı. Sizinde bir fikriniz olması açısından iletişime geçerek mail atabilir ve bu şirkete sorabilirsiniz. Ayrıca yurtdışı kaynaklı çok fazla firmada sorumluluk sigortası yapmakta. Tercih sizin.

Yine bu sigortayı yaptırırken önceki bahsettiğim hususlara dikkat etmeniz şart. Biz 300 TL fazla vermemek için bu sigortayı yaptırırken risk aldık umuyoruz başımıza bir şey gelmeden ülkeye dönebiliriz. [Not: Döndük :)]

Size tavsiyelerde bulunurken erasmus yaşantımızdan bir kareyi sizinle paylaşmak istedim. Palermo’da bir gezimiz sırasında plajda yediğimiz pizza.

Yazımın bu kısmını tamamlarken son bir uyarı yapmak istiyorum. Sigorta çıktınızı hem Türkçe hem İngilizce olarak iki nüsha istemenizde fayda var. Sağlıcakla kalın.

Yazımızın 1. Bölümüne Ulaşmak İçin Buraya Tıklamanız Yeterli

Not: Belki anlatmayı unuttuğum bir eylem ya da sizin sormak istediğiniz sorularınız vardır. Yorum kısmına yazarsanız elimden geldiğince cevap vermek isterim.

Yazı: Tolga Candur

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More