Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Erasmus Notları: Erasmus Stajı Nedir? Erasmus Stajı Yapmak İçin Ne Yapmamız Gerekli?

Erasmus Stajı düşünen arkadaşlar aşama aşama ne yaptığımı ve ne yapabileceklerini tecrübelerimize dayanarak kolaylıkla yapabilirler.

4 2.041

Şimdi gelelim herkesin kafasını karıştıran ve nasıl bir yol izleyeceğini bilemediği soruya. Evet herkesin Erasmus hakkında bir fikri var (iyi ya da kötü), evet herkesin bir tanıdığı mutlaka Erasmus yapmış, evet Erasmus her üniversite öğrencisinin hayali. Ama bazen her güzel şey sadece istemekle olmuyor. Bunun için biraz araştırma yapmanız gerekiyor ve özellikle Türkiye’de yaşıyorsanız biraz prosedür ve bürokrasi bilmeniz şart. İşte tam bu noktada insanlar tıkanıp kalıyor ve çoğu vazgeçerek hayallerini başka bahara erteliyor. Sonra bir bakıyorsunuz üniversite hayatınız bir hayalinizi gerçekleştiremeden sona ermiş. İşte bunu yaşamayın diye bu bilgilendirici yazıyı sizinle paylaşmak istedim. Aktaracağım bilgiler sizi yoracak teknik bilgiler olmayacak çünkü Google araması yaptığınızda karşınıza çok fazla prosedürler ile ilgili sonuç çıkıyor. Özellikle her üniversitenin Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğünün web sayfasının bunları yazması şart. Sanırım hepside birbirinden almış olmalı ki tüm yazılanlar aynı. Staj başvurusu yaparken kaç üniversitenin sayfasını okuduğumu hatırlamıyorum bile. Erasmus Stajı düşünen arkadaşlar aşama aşama ne yaptığımı ve ne yapabileceklerini tecrübelerime dayanarak kolaylıkla yapabilirler.

Adım 1: Erasmus Stajına Gitmeye Karar Vermek

En önemli ve en istekli anlarımız bu zamanlar olsa gerek. Çünkü biz böyle başladık ve 2 ayın sonunda “bu evrak işleri ne zaman bitecek lanet olsun” demeye başlamıştık. Şimdi ne yapıyorsun diye soracak olursanız İtalya’nın Palermo şehrinde tam 45 gündür Erasmus kapsamında tezimi araştırıyorum ve her fırsatta geziyorum (Erasmus rüyası bitti Şimdi Türkiye’deyim).

Nisan ayında dil sınavı sonuçları açıklandıktan sonra mevzu ciddiyet kazanmaya başladı. Çünkü Sosyal Bilimler okuyan bir öğrenci için mevcut eğitim sistemimizle birlikte en büyük sorun dil problemi olarak karşımıza çıkıyor. YÖK’ün denkliğini kabul ettiği herhangi bir sınavdan ya da okulun kendi Erasmus dil sınavından geçer puanı almanız yeterli (YÖK-DİL Sınavından aldığım puan yeterli oldu). Bu dil puanı barajlarını her üniversite kendi sitesinde yayınlamaktadır. Böylece ilk aşamayı bitirmiş oluyoruz. Artık nereye gideceğimize karar veriyoruz.

Adım 2: Erasmus Stajı Nedir? Nereye Gidebilirim?

Erasmus öğrenim hareketliliğinden farklı olarak, Erasmus stajı öğrencinin tecrübe kazanmasını sağlamak için oluşturulmuş bir etkinlik. Örneğin turizm okuyorsunuz ve bir otelde yaz aylarında 3 ay staj yapabilirsiniz. Ya da tıp okuduğunuzu düşünürsek bir hastanede staj yapabilirsiniz. Lisans eğitimi sırasında gidecekseniz tabii ki takviminizi okulunuzun kapalı olduğu zamanlara denk getirmeniz gerekli. Eğer Y. Lisans ya da Doktora aşamasında staj yapmak istiyorsanız tez aşamanızda istediğiniz süre içerisinde Erasmus stajınızı yapabilirsiniz. Bizim staj başvurumuz Y. Lisans tez aşamasında olduğu için zaman sınırlamamız hiç olmadı. 12 aya kadar bu hakkımızı kullanabiliyorduk. Fakat bizde nedense şöyle bir düşünce oluştu ve kendi kendimize şunu dedik. “Her şeyin bir şeyi var o kadarda kalınmaz yani” ve bu mükemmel düşüncenin ardından 7 aylık bir süre belirledik. Tabii ki olay bir cümle ile yazdığım kadar basit değildi. Tez aşamasında olmak başlı başına bir stres ve bir an önce araştırmaları tamamlayarak tezi verme isteği bu süreyi belirlemede bizim için etkili oldu.

Öncelikle dediğim gibi kendi alanınıza uygun bir staj yeri bulmalısınız. Kız arkadaşım arkeoloji yüksek lisansı yaptığı için onun alanına uygun yerler aramaya başladık. Kendi üniversitemizin İtalya’da anlaşma yaptığı üniversitelerin arkeoloji bölümü departman sorumlularına hocalarımızdan referans alarak çok nazik bir şekilde mail attık. Staj esnasında neler yapabileceğinden ve daha önce nerelerde çalıştığından bahsettik. Y. Lisans Tez konunuzu yazmanız ve tez danışmanınızdan imzalı bir referans mektubu almanızda ayrıca önemli. Tüm bunların yanında ayrıca üniversite kütüphanesinde teziniz için araştırma yapacağınızı söylemenizde oraya gittiğinizde hocanızla konuşurken daha anlayışlı olması açısında iyi olacaktır. Biz bu yazdıklarımın hepsini göz önüne alarak başvurularda bulunduk.

Ve bingo… Sicilya bölgesinde yer alan iki üniversite Enna ve Palermo’nun hocalarından olumlu cevap aldık. Hatta memnuniyet duyacaklarını belirttiler. Bizde kız arkadaşımın staj tercihini Palermo’dan yana kullandık çünkü bende Y. Lisans öğrenim hareketliliğimi aynı üniversitede yapacağım için aynı hoca ikimizin de sorumlusu olacak ve böylece ayrı şehirlerde yaşamamış olacaktık.

Adım 3: Kabul Mektubu Almak

İlgili Yazılar

Aslında yukarıda kabul mektubu almanın inceliklerini size detaylıca anlattım fakat ayrıca bir başlık açmam gerekli çünkü benim başıma gelen size de gelebilir. İlk kabul mektubunu aldığımızda düz bir kâğıda yazılmış sıradan bir davet yollamışlardı. Yüksek ihtimal Palermo’daki sorumlu hoca tam olarak nasıl bir kabul mektubu yollayacağını bilmiyordu. Bu mektubun çıktısını alıp okula verdiğimizde doğal olarak kabul etmediler ve belli kriterlere uyması gerektiğini söylediler. Bizde utana sıkıla, ezile büküle ve bol özür içerikli bir mail atarak kabul mektubunun nasıl olması gerektiğini detaylıca anlattığımız maili profesöre yolladık. Kendisi çok tatlı bir insan olduğu için aynen dediğimiz gibi yaparak yeniden bir kabul mektubu yazarak bize yolladı. Sizinde aynı şeyi yaşamamanız için kabul mektubunda birkaç şeye dikkat etmeniz gerekli.

İlk olarak karşı üniversitenin kabul mektubu antetli bir kâğıda yazılmış olmalı. Kabul mektubu üzerinde adınız, soyadınız, T.C. Kimlik Numaranız ve öğrenci numaranız bulunmalı. Bölümünüz ve üniversitenizin adını da yazmasını isteyebilirler. Staj tarihinin aralığı mutlaka yazmalı, en önemlisi bu. Davet eden profesörün unvanı, adı, soyadı, imzası ve bölümün kaşesi mektubun üzerinde olmalı. Biz tüm iletişimimizi ve belge alışverişini mail yolu ile hallettik. Renkli çıktılarını alırsanız bir sorun olmuyor.

Aynı düzende bir kabul mektubunu şirketler içinde düşünebilirsiniz. Sorumlu departmanın kaşesi ve yetkilinin imzası yeterli oluyor.

Adım 4: Kendi Üniversitenize Belge Teslimi

Kabul mektubunu da aldıktan sonra geriye tek yapmanız gereken topladığınız belgeleri Uluslararası İlişkiler Birimine teslim etmek. Onlarda sizin için bu belgeleri kurula götürecekler ve hibe alabileceğinize ya da sınırlı şekilde alacağınıza karar verecekler. En kötü durumu söylemek bile içimden gelmiyor ama seçenekler arasında buda var elbette. Belki de başvurunuzu kabul etmeyecekler ya da sıralamaya giremeyeceksiniz ve hibesiz kalacaksınız. Umarım böyle bir durum ile karşılaşmadan bizim yaptığımız gibi rahatça işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Gelelim teslim edeceğiniz diğer belgelere. Üniversitenizin web sayfasında bulabileceğiniz Learning Agreement Student Mobility for Traineeships isimli belge hayati önem taşıyor. Bu belgeyi kendiniz kolaylıkla doldurabilirsiniz. Eğer anlamadığınız ya da ne yazacağınızı bilemediğiniz bir alan görürseniz boş bırakın ve departman koordinatörünüze giderek yardımcı olmasını isteyin. Çünkü belgenin en son bölümünde onun imzası ve sizin imzanız olacak şekilde onaylanması gerekiyor. Learning Agreement belgesini 3 kopya şeklinde çıktısını almanız gerekiyor bu çok önemli. Bu belgenin nasıl doldurulacağı hakkında bilgi almak isteyen arkadaşlar için daha sonra detaylıca bir yazı yazmayı planlıyorum. Bir diğer belge geçerli puanı aldığınızı gösteren çıktısı alınmış sınav sonucu, transkript ve 3 adet fotoğraf. Hatırladığım kadarıyla biz bu belgeleri poşet dosyaya koyarak vermiştik. Ama her üniversitenin uygulaması farklı oluyor bunu unutmayın. Hangi erasmuscu arkadaşımla konuşsam her birinden farklı bir başvuru hikayesi dinledim. Eminim ki sizin başvuru hikayenizde eşsiz olacaktır.

Adım 5: Belgelerin Kurula Girmesi ve Sonuçlanma

Bizim başvurumuzda tam olarak şöyle bir süreç işlemişti. Kısaca anlatarak yazımı sonlandırmak istiyorum. Mayıs ayının ilk haftasına kadar belgelerimizi teslim etmemiz gerektiğini öğrendiğimiz bir duyuruyu mart ayı içerisinde öğrendik. Nisan ayının ortalarına kadar kabul mektubu alma süreci oldukça stresli geçti (vize işlemleri sırasında yaşadığımızın yanında anlamsız kalırmış bunu daha sonra öğrendik). Tüm belgelerimizi tamamladıktan sonra Nisan ayının son haftası Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğüne elden teslim ettik. Bu aşamadan sonra yapabileceğiniz ve müdahale edebileceğiniz hiçbir şey yok maalesef. Kurul toplanacak ve sizin geleceğinize karar verecek. Ulusal Ajansın yolladığı ödenek çerçevesinde hibeli olarak staja yollayacakları öğrencileri belirliyorlar. Yollanan ödeneğe göre başvuran öğrenci sayısının ve gidilecek ay sayısının önemi büyük. Siz 10 ay staj yapmak isteyebilirsiniz fakat üniversiteye verilen ödenek çerçevesinde sadece 3 ayınızda hibe verebilirler. Bu duruma yapabileceğiniz bir şey yok. Belki biraz şans belki de ülkenin ekonomik durumu bunda etkili olabilir.

Sonuç olarak hibeli Erasmus Stajı yapmak isteyenlerin listesi mayıs ayının sonunda açıklandı ve o akşam parti düzenlendi. 7 aylık staj başvurumuzun hepsi hibeli olarak onaylanmıştı. Sonrasında hemen İtalya kapılarını açmadı tabii ki. O vize başvuru süreci aklıma geldikçe… Neyse şimdilik susuyorum. Onu gayet nazik bir şekilde sinirlerime hâkim olarak sizlere aktarmaya çalışacağım. Umarım yapabilirim.

Evet siz bu satırları okurken bizim Erasmus yaşantımız başladı ve bitti 🙂 Palermo ESN ile Cefalu gezimizden bir kare.

Not: Belki anlatmayı unuttuğum bir eylem ya da sizin sormak istediğiniz sorularınız vardır. Yorum kısmına yazarsanız elimden geldiğince cevap vermek isterim.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

4 Yorumlar
  1. Tolga diyor

    Peki orada bulunduğunuz süre zarfı boyunca neler yaptınız? Staj için ne gibi sorumluluklarla karşılaştınız? yani sadece oturup tezinizi mi araştırdınız kütüphanede? saygılarımla

    1. Editör diyor

      Biz sadece kütüphanede tez araştırmamız ile uğraştık. Hatta başka bölümde yapan diğer iki arkadaşımızda hocalarının verdiği birkaç ödev dışında onlarda tezleriyle uğraştılar. Güney İtalya bu konuda rahat herhangi bir sorumluluk yaşamadık ayrıca mentör hocamızda çok tatlı bir insandı. Ayda bir kere yaptığımız çalışmaları göstermeye gittik, onun tavsiyelerini aldık ve gezdiğimiz yerlerin arkeolojik alanlarından konuştuk. Biz zaten bunu planlayarak gitmiştik çünkü mentör hoca ile konuşmamız öyleydi. Tabii arada bizden istekleri oldu onları da yapacağız elbette. İlerleyen yazılarda onlarında detaylarını yazarız.

  2. Emine diyor

    Kız arkadaşınızın arkeoloji okuduğunu söylemiştiniz. Üniversiteye hazırlanıyorum ve bu bölümü istediğim için ea seçmiştim. Şimdiyse bana destek olan insanlar bile mesleği eleştiriyor. Kız arkadaşınız mesleğini burada ya da yurt dışında yapabiliyor mu ve hangi üniversiteden mezun? Geri dönüş yaparsanız çok sevinirim 😀

    1. Editör diyor

      İkimizde Pamukkale Üniversitesi mezunuyuz. Şimdi doktora tezi yazıyoruz. Her mesleğin zor yolları vardır. Herhangi birine sorsanız o da mesleğinin zorluklarından saatlerce bahsedecektir. Ülkemizde şimdi kimseye hazır ekmek yok maalesef (torpiliniz varsa o başka). Çalışacaksınız ama para kazanmak için değil sevdiğiniz ve istediğiniz için çalışacaksınız. Önünüze çıkan her engelde tökezleyip orada kalırsanız bu iş olmaz maalesef. Siz daha güçlü kalkacaksınız ayağa. Hiç bir zaman kolay olmayacak. Engel olmak isteyenler, kıskananlar ve kuyunuzu kazmak isteyenler olacak. Neden? Çünkü sizden daha yeteneksiz ve az çalıştıkları için ancak böyle önünüze geçebileceklerini biliyorlar. Dediğim gibi para kazanmak için yapmayacaksınız işinizi iyi yaparsanız para zaten arkasından gelecek ama şunu unutmayın Emine hanım. Hiç kolay olmayacak…

      Ve evet mesleğimizi yapabiliyoruz. Gündüz işte çalışıp akşam evde televizyon izlemediğimiz için mesleğimizi yapabiliyoruz. Sürekli kendimizi geliştirdiğimiz için mesleğimizi yapabiliyoruz. Haftasonları bile günde 10-12 saat çalıştığımız için mesleğimizi yapabiliyoruz ve belki de tüm hayatımız böyle geçecek. Biz böyle yaşamaktan mutluyuz.

      Eğer sizde bunları göze alabiliyorsanız (belki sizin için bunlar geçerli olmayacak ama %90 ihtimalle yaşayacaksınız) motivasyonunuzu kaybetmeden yolunuzdan devam edin.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More