Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Erasmus Nedir? Erasmusçu Kime Denir?

Yurtdışında eğitim almanın birçok yolu bulunmaktadır. Fakat bu seçenekler arasından belki de en güzeli Erasmus diyebiliriz. Buradan yola çıkarak Erasmus hakkında merak edilen tüm bilgileri bu makalemizde siz okurlarımıza aktarmak istedik. O halde gelin Erasmus nedir hep birlikte inceleyelim.

0 1.235

Eğitim, tüm dünya ülkeleri tarafından önemsenen en önemli konulardan biridir. Ülkelerin eğitim seviyeleri refah seviyelerini de belirlemektedir. Bu yüzden iyi eğitimli ve donanımlı bireyler yetiştirmek, ülkelerin gelişimi ve büyümeleri açısından da oldukça gereklidir. Üniversite okuyan her genç, kendini daha da geliştirebilmek için yurt dışında okumanın hayalini kurmaktadır. Bunun en temel sebebi başta yabancı dilini geliştirmek, farklı kültürleri tanımak ve okumuş olduğu alanda daha da profesyonel olabilmektir.

Yurtdışında eğitim almanın birçok yolu bulunmaktadır. Fakat bu seçenekler arasından belki de en güzeli Erasmus diyebiliriz. Buradan yola çıkarak Erasmus hakkında merak edilen tüm bilgileri bu makalemizde siz okurlarımıza aktarmak istedik. O halde gelin Erasmus nedir hep birlikte inceleyelim.

Erasmus Nedir?

1980 yılından itibaren var olan Erasmus kısaca, Avrupa Birliği tarafından sürdürülen öğrenci değişim programıdır. 2014 yılından itibaren ise adı Erasmus Plus olarak devam etmektedir. Erasmus ismi ise tarihte Hollandalı hümanist ve edebiyat araştırmacısı olan Desiderius Erasmus’tan gelmektedir. Üniversite öğrencileri Erasmus programı sayesinde yurtdışında eğitim alabilir ya da staj görebilirler.

Erasmus yalnızca öğrencilere yönelik bir program değildir. Üniversitelerde öğretim üyesi olan, master ve ya doktora yapan kişilerde çeşitli projeler için Erasmus programına katılabilmektedir. Bu sayede Avrupa üyesi olan ülkeler, üniversiteler arasında öğrenci ve ya akademik personel değişimi yapabilmektedir. Erasmus programı ile yurt dışında eğitim alan ya da staj gören öğrenci veya akademisyenlerin eğitim giderleri de yine bu program tarafından karşılanmaktadır. Erasmus programı 3 ila 12 ay arasında sürmektedir.

Erasmus ile amaçlanan, Avrupa Birliği ülkeleri ve aday ülkelerde bulunan üniversitelerdeki eğitimin kalitesinin geliştirilmesi ve arttırılmasıdır. Bunun yanı sıra Erasmus programına katılan öğrenciler; yurt dışında eğitim alma imkânı dışında yeni ülkeler, farklı kültürden insanlarla tanışma şansı ve yaşam tarzlarını da keşfetme olanağına sahip olmuş olacaklardır. Erasmus programı içerisinde yer alan etkinlikleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;

İlgili Yazılar

Kimler Erasmus’a Başvurabilir? Şartları Nelerdir?

  • Eğitim programlarının geliştirilmesi ve bu konuda yapılan işbirlikleri
  • Ülkeler arası öğrenci ve öğretim görevlisi değişimi
  • Dil eğitimleri
  • Müfredat geliştirilmesi amacıyla yürütülen projeler sonucunda ortaya çıkan bilgilerin uygulamada kullanılması
  • Üniversiteler arası yürütülen projelerin yürütüldüğü bilimsel platformların oluşumu

Erasmus programının faydaları nedir diyecek olursanız, onları da şu maddelerle sıralamak doğru olacaktır;

  • Üniversite de okuyan birçok öğrencinin hayali elbette yurtdışında okumak ve eğitim almaktır. İşte Erasmus ile bu hayal kısa bir sürede olsa gerçek olmaktadır. Bu sayede öğrenciler hem yeni ülke görme, orada yaşama ve farklı kültürden insanlarla tanışma olanağına sahip olacaktır.
  • Yabancı dilini geliştirmek isteyen öğrenciler, Erasmus programı ile oldukça iyi bir şans elde etmiş olacaklar. Erasmus programı kapsamında diğer ülkelerden gelen yabancı öğrencilerle yabancı dilini geliştirmek adına pratik yapabileceklerdir. Buna ek olarak Erasmus için Polonya, Slovakya veya Litvanya ülkelerinden biri tercih edildiği takdirde, burada bulunan üniversitelerden ücretsiz dil kursuna katılma olanağına da sahip olmuş olacaklardır.
  • Erasmus programı, üniversitelerde okuyan öğrencilerin kariyerleri açısından da oldukça önemli bir deneyim olmaktadır. Yurt dışında eğitim alan ve yurt dışında yaşamış kişiler, işverenlerin her zaman ilk olarak tercih ettiği çalışanlar olmuştur. Bu yüzden kariyer planlaması için Erasmus’a katılmak, her zaman bir adım önde olmanızı sağlayacaktır.
  • Erasmus programına katılan öğrenciler, ülkelerinden uzakta ve tek başına yaşadıkları süre zarfında, sorumluluk anlamında da diğerlerinden üstün olabileceklerdir.
  • Erasmus programı ile yurt dışında yeni arkadaşlıklar kurarak sosyal çevrenin genişlemesi de mümkün olacaktır. Dolayısıyla ileriki zamanlarda burada kurulan dostlukların devamı için, bir ayağınızın sürekli yurt dışında olması ve buraları tekrar ziyaret etmeniz muhtemel olacaktır.

Erasmusçu Kime Denir?

Pek çoğunuzun kulağına aşina olan Erasmusçu kime denir sorusunu sizlere açıklayalım isteriz. Yazımızın içeriğinizden de anlayacağınız üzere; üniversiteler de okuyan öğrencilerin yurt dışında belirli süre zarfında eğitim almak için başvurmuş olduğu Erasmus programına katılması dâhilinde, o öğrenci artık bir Erasmusçu’dur. J. Erasmusçu öğrenciler, üniversiteler de her zaman kıskanılan ve yerinde olmak istenilen öğrenciler diyebiliriz. Hem yurtdışında iyi bir üniversite de eğitim alıyor, hem yeni kültürler ve yeni insanlar tanıyor hem de bunu tamamen ücretsiz gerçekleştiriyor.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More