Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Dünyada En Yaygın Görülen 5 Hastalık

Yaşam alanlarının kirli olması ya da içilen suların temiz olmaması gibi durumlar bu hastalıkların görülme riskini de arttırıyor. Gelin dünyada en yaygın görülen 5 hastalık neler birlikte bakalım.

0 860

Dünyada pek çok hastalık farklı ülkelerde görülebilmekte. Bunların nedeninin kimi zaman çevresel faktörlere bağlı olduğu biliniyor. Yaşam alanlarının kirli olması ya da içilen suların temiz olmaması gibi durumlar bu hastalıkların görülme riskini de arttırıyor. Gelin dünyada en yaygın görülen 5 hastalık neler birlikte bakalım.

1- Kolera

Vibrio isimli bakterinin neden olduğu bu hastalık ishal olarak kendini göstermektedir. Genel olarak fakir olan ülkelerde daha çok görülmektedir. Suyun yetersiz olduğu ülkelerde daha çok görülen koleranın, temizliğin olmadığı alanlarda da meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda bu tür ülkelerde koleranın engellenebilmesi için her bireyin kişisel temizliğini de yapması gerekir. Suyun yetersiz olması ile birlikte kişisel bakım da engellenebilecek ve bundan dolayı kolera hastalığı yaygın olarak görülebilecektir.

Bu hastalığın sarılma ya da tokalaşma gibi durumlarda direkt olarak geçmesi henüz gözlemlenmemiş olan bir durumdur. Dışkı bulaşmış olan sular yoluyla koleranın görüldüğü yapılan araştırmalardan elde edilmiş olan bulgulardır. Hastalıktan korunabilmenin tek yolu ise suların temizlenmesinden geçmekte. Özellikle kirli olan suların tüketilmemesi, vücut temizliğinin ihmal edilmemesi, kolera olan ülkelerde çiğ deniz ürünlerinin hiçbir şekilde tüketilmemesi gibi durumlar sayesinde hastalığın bulaşmaması mümkün olabilmektedir.

2- Veba

Günümüzde Asya gibi ülkelerde de hala görülmeye devam eden bu hastalığın diğer bir ismi de ‘’Kara Ölüm’’ dür. Bakteriyel enfeksiyon olarak yayılma gösteren hastalığın vahşi kemirgenler yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün de günümüzde bu hastalık ile ilgili çalışmaları sürmektedir. İnsana geçebilmesi için bu bakteriyi taşıyan bir kemirgen tarafından ısırılması gerekmektedir.

Hastalığın belli başlı belirtileri bulunmaktadır. Kusma, ishal, ateş, titreme, burun kanaması, nefes darlığı, deride lekeler gibi belirtiler görülebilmektedir. Bu belirtiler dahilinde en yakın zamanda sağlık kuruluşuna gitmek gerekmektedir. Kısa bir zaman içerisinde tedavi edildiği takdirde hastalıktan kurtulmak da mümkündür. Genel olarak antibiyotikler ile tedavisi gerçekleştirilmektedir.

3- Kırım Kongo Kanamalı Ateş

Bu hastalık bir dönemler Türkiye’de de görülen bir hastalıktır. Batı Kırım’da görüldüğü için hastalığa bu isim verilmiştir. Hastalığın keneler tarafından taşınması neticesinde insanlara geçebilmektedir. Veteriner hekimlerin, askerlerin, laboratuvar çalışanlarının yoğun risk altında olduğunu söylemek mümkündür. Yeşillik alanlarda da görülebilecek olan kenelerin çıplak el ile dokunulması ya da çiğnenmesi durumunda derinin altına girecek olan kenenin hastalığı insana bulaştırabileceğini söylemek mümkündür.

İlgili Yazılar

Hastalığın tedavisi için en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gereklidir. Kenenin deriden çıkarılması ile birlikte hastalığın daha da ilerlememesi için gerekli tedavi yöntemleri başlatılacaktır. Bu hastalık için dünyada kullanılan herhangi bir aşı bulunmamaktadır.

4- Sıtma

Seyahatlerde daha da dikkat edilmesi gereken bu hastalığın en büyük taşıyıcısı sivrisineklerdir. Kolay bir şekilde ısırabilecek olan bu canlılar kişiye sıtma hastalığını da bulaştırabileceklerdir. Dünyada en yaygın görülen 5 hastalık içerisinde yer alan sıtmanın göçmenler tarafından da taşınabileceği bilinir. Ülkemizde de önceki dönemlerde görülmüş olan sıtmanın Sağlık Bakanlığı tarafından tedavileri yapılmıştır. Nijerya, Sudan, Uganda gibi ülkelerde çokça rastlanan hastalığın baş ağrısı, halsizlik, üşüme, terleme ve kusma gibi belli başlı belirtiler ile kendini belli edeceğini söylemek mümkündür. Bu gibi durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerekmektedir.

Sıtmadan korunmanın belli başlı yöntemleri bulunmaktadır. Temizlik yine sıtmanın önlenmesi için en temel unsurlardan birisi olarak görülür. Bunun haricinde pişmemiş yiyeceklerin de tüketilmemesi gerekmektedir. Seyahat öncesinde aşı eksiği bulunuyorsa sağlık kuruluşları tarafından bu aşıların yapılmasını talep etmek gerekecektir. Seyahat edilen bölgede kapalı şişelerden su tüketimi sağlanmalıdır. Yine ağız yıkarken de bu suların kullanılması daha sağlıklı sonuçlar verebilecektir.

5- Tüberküloz (Verem)

Verem hastalığı hava yolu ile geçen bir hastalıktır. Verem hastalarının doktor tarafından yazılmış olan ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanmaları gerekecektir. Aksatılan ilaçların ölüme sebep olabileceği de bilinir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de verem hastalığı için çalışmalar sürdürülmektedir. Bu hastalığın diğer kişilere geçmemesi için İl Sağlık Müdürlükleri çalışmalarını sürdürmektedir. Verem hastası olan hasta ile aynı evde yaşayan kişilerin de ücretsiz bir şekilde sağlık taramaları yapılmaktadır. Doğrudan Gözetim Tedavisi uygulanan hastaların en az bir kez muayeneden geçmesi de gerekli olan konulardan birisidir.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More