Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Delhi Sultanlığı: Müslümanlığın Hint Yarımadası Üzerindeki 300 Yıllık Gücü

Delhi Sultanlığı'nın ilk hanedanı, Köle Hanedanı veya Ghulam Hanedanı olarak da bilinen Memlük Hanedanlığıdır.

0 2.931

Delhi Sultanlığı, 13. ve 16. yüzyıllar arasında varlığını sürdürmüştür. Delhi Sultanlığı toprakları Hindistan’ın kuzey kesimiyle sınırlıda olsa, Hint Yarımadası’nın büyük çoğunluğunun kontrolü altında tutmuştur.

Delhi Sultanlığı beş farklı hanedan tarafından yönetildi: Memlük Hanedanlığı, Halji (Halaciler) Hanedanı, Tughlaq (Tuğluklular) Hanedanlığı, Sayyid (Seyyid) Hanedanlığı ve Lodi Hanedanlığı. Lodi Hanedanlığı’nın son sultanı savaşta öldürüldüğünde, Delhi Sultanlığı sona erdi ve Babür İmparatorluğu kuruldu.

Alai Kapısı ve Kutub Minaresi (QutabMinar) müslümanların Delhi’deki son Hindu Kralını yenmesi şerefine 1193 yılında yapılmıştır.

Delhi Sultanlığının Kurulması

Delhi Sultanlığı’nın kurulmasından önce, Orta Asya’dan gelen Müslüman ordular düzenli olarak kuzey Hindistan krallıklarına seferler düzenliyordu. Sadece bu toprakları yağmalamak yerine kuzey Hindistan’da kalıcı bir Müslüman devlet kurmaya çalışan Gur’lu sultan Ghor Muhammed’in saltanatına kadar bu eğilim devam etti. Ghor Muhammed’in oğulları yoktu ve 1206’da öldürüldüğünde, imparatorluğu Türk köleleri arasında bölünmüştü. Bunlardan biri olan Qutbu I-Din Aibak (Kutbuddin Ayberg) tarafından Delhi Sultanlığı kuruldu.

Delhi Sultanlığı’nın ilk hanedanı, Köle Hanedanı veya Ghulam Hanedanı olarak da bilinen Memlük Hanedanlığıdır. Bu hanedan, genişlemeci politikalara sahipti. Batıdaki Khyber (Hayber) Geçidi’nden kuzeydeki doğudaki Bengal’e kadar ele geçirildi.

Memlük Hanedanlığı, 1290’da sona erdi. Son hükümdar Muiz Ud din Qaadabab, (Muziddin Keykubat)  Halaci Hanedanlığı’nı kuran Celal-üd-din Khalji (Celaleddin Firuz Halaci) tarafından öldürüldü.

Memlük Hanedanlığı’nın en dikkat çekici isimlerinden biri, İslam tarihinde nadir görülen kadın yöneticiden biri olan Razia(Raziyye) Sultan’di.(1236-1240)

Sonraki Delhi Sultanlığı Hanedanları

Delhi Sultanlığı’nın ikinci hanedanı, Halji (Halaci) Hanedanıdır. Eski hanedanlığın bir vasalı olan Celal-üd-din Khalji (Celaleddin Halaci)  tarafından kurulan Khaljiler, 1320 yılına kadar Delhi Sultanlığı’na hükmetti. Bu hanedanlık sadece 30 yıl sürmesine rağmen, Deccan’a kadar uzanan fetihler yaptılar.

Halji(Halaci) Hanedanlığı orduları, Hindistan’ın güneydeki toprakları ele geçirmek için sürekli seferler düzenlediler. Büyük Hindu krallıkları, Delhi Sultanlığı’nıni çinde muhalif devletler oldular. Ancak Halacilerin en büyük başarısı, Moğollara karşı savaşlarıydı. Halaciler, güçlü askeri kuvvetleri sayesinde birçok büyük Moğol saldırılarını püskürttüler.

İlgili Yazılar
Razia Sultana’nın mezarı, 1236’dan 1240’a kadar Hindistan’ın Delhi hükümdarlığı yapmıştır

Memlük Hanedanlığı gibi, Halji (Halaci)  Hanedanlığı da son hükümdarının suikasta uğramasıyla sona erdi. Suikastçı, Tughlaq (Tuğluk) hanedanlığını kuran Ghiyath el Din Tughluq’du (Giyaseddin Tuğluk Şah).  Muhammed Bin Tuğluk zamanında Delhi sultanlığı çok büyük topraklara sahip oldu.

1330-1335 yılları arasında başlayan isyanlarda Tuğluk hanedanlığı birçok yerde toprak kaybettiler. Tughluqlar bu kayıp bölgeleri yeniden kazanma girişiminde bulunmadılar. 1347’de, Deccan’daki Müslüman aristokrasi, Delhi Sultanlığı’nın bölgeden atılmasını başardı ve Bahmani Sultanlığı’nı kurdu. Daha güneyde, Hindu Vijayanagara İmparatorluğu, 1351’de bağımsızlık ilan etti. 1398/99 yılında, Delhi Sultanlığı, Tamerlane (Timurlenk) tarafından büyük yenilgiye uğratıldı.

Alaaddin’in ordusu mart ayında Deccan’da. 20. Yüzyıl sanatçıları yorumu

Tughluq Hanedanlığı 1413’e kadar devam etti, sonra yerini Sayyid (Seyyid) Hanedanlığı aldı. Siyasal olarak bakılırsa bu hanedanlığın Keşmir bölgesinde İslam’ın güçlenmesinden başka önemli bir başarısı olmadı.

Delhi Sultanlığı Düşüşü

Delhi Sultanlığı’nın son hanedanı, yöneticileri Afgan kökenli olan Lodi Hanedanıydı. Bu hanedanın kurucusu, Pencap valisi olarak görev yapan ve son Sayyid (Seyyid) hükümdarı 1451’de öldüğünde iktidarı ele geçiren Bahlul Lodi (Behlül Han Lodi)  idi.

Delhi yakınlarında Firozabad kalesinin batı kapısının resmi. Bu kale, 1350’lerde Firuz Şah Tuğluk tarafından inşa edilmiş, ancak daha sonraki hanedanlar tarafından tahrip edilmiştir.

Lodi Sultanları, saltanatın çürümesini engelleyemedi. Hanedanlığın üçüncü yöneticisi İbrahim Lodi’nin saltanatı sırasında sona erdi. İbrahim Lodi’nin zayıf ve yozlaşmış bir kişiydi. İktidar hanedanının üyesi olan bölge valilerinden Babür Han(Zahiruddin Muhammed Babür) tarafından Delhi sultanlığı ele geçirildi ve Babür İmparatorluğu kuruldu.

Sultan İbrahim Lodhi, Delhi, Hindistan’da bir Afgan İmparatorudur. Onun imparatorluğu, doğu Afganistan’ı, tüm Pakistan’ı ve kuzey Hindistan’ı içeriyordu

Çeviri: Bülent Pekardan

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More