Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Casus Uydular Kayıp Afganistan İmparatorluğunu Açığa Çıkardı

Casus uydularından alınan görüntüler, İpek Yolu gezginleri korumak için kullanılan karakollar ve Afganistan'ın çöl bölgelerindeki uzun süredir kayıp olan imparatorluk izlerini açığa çıkarıyor

Antik bir Parth uygarlığının kalıntılarının ortaya çıkarıldığı Tar-o-Sar'ın havadan bir görüntüsü
0 10.119

Casus uydularından alınan görüntüler, İpek Yolu gezginleri korumak için kullanılan karakollar ve Afganistan’ın çöl bölgelerindeki uzun süredir kayıp olan imparatorluk izlerini açığa çıkarıyor.

Arkeologlar için neredeyse yasak olan bu bölgeler, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen bir işbirliği sayesinde keşfedildi. Bu uygulamada, Taliban Kuvvetleri ve Kabil hükümeti arasındaki devam eden savaşlar nedeniyle, ABD casus uydusu ve uzakta yerlerdeki askeri drone görüntülerinin araştırmacıların orayı ziyaret etmesi için çok tehlike olmasının yanı sıra uzmanların ticari uydu verilerini kullanmalarına izin verildi.

Bu arkeolojik bulgunun kaynağı, ticari ve casus uyduları ve aynı zamanda dronlar tarafından yıllardır toplanan görüntülerdir.

Science Mag’e göre, bulgular arasında, kervanları ağırlamak üzere tasarlanan ve M.Ö. geçmiş yüzyıllardan 19. yüzyıla kadar yerden görünmeyen antik kanal ağlarına inşa edilen kervansaraylar bulunuyor.

Avustralya’nın Melbourne kentindeki La Trobe Üniversitesi’nden arkeolog David Thomas: ”Afganistan’da nispeten az bilinen bir bölgeyi etkili ve güvenli bir şekilde açığa çıkarabilmek gerçekten heyecan verici.” dedi.

Asya Arkeoloji Haberleri İçin Bu Başlığımızı Takip Edebilirsiniz

“Bu alanda on binlerce arkeolojik alanın keşfi bile şaşırtıcı olmayacaktır. Bu alanlar ancak kayıtlara geçtiğinde incelenebilir ve korunabilirler. “

İpek Yolu, batıda Japonya ve Kore Yarımadası’ndan Akdeniz’e uzanan geniş bir yol ağıydı.

Yüzyıllar boyunca eski tüccarlar, çay, değerli taş, parfüm, baharat ve tabiiki ipek gibi lüks kumaşları bu kara yolu boyunca doğudan batıya taşıyordu.

İlgili Yazılar

Orta Asya’nın ortasında yani şu anki Afganistan’ın bulunduğu coğrafi bölge, bölgedeki tüm ticaretten yararlanan eski ticaret yollarının kesişim noktasıydı.

Afganistan’daki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonları’na (UNAMA) göre, İpek yolu güzergahları zenginleştiğinde, bölgenin imparatorlukları büyük servetleri elinde tutuyordu.

Gözde bilim adamları, 15. ve 16. yüzyıllarda Hindistan, Çin ve Batı arasında deniz hatları açıldığı zamanlarda, ticaret yollarının ve onlardan yararlanan zengin imparatorlukların düşüş yaşadığının altını çizdi. Ancak, casus uydularının yeni görüntüleri, bu ticaret yollarının birkaç yüzyıl sonra da gelişmeye devam ettiğini gösteriyor.

Asya Gezi Yazıları İçin Bu Başlığımızı İnceleyebilirsiniz

İlginç bir şekilde, gözlem programı da diğer dönemlerin kayıp tarihini açığa çıkarıyor.

1970’lerde toplanan resimler, Helmand ve Sistan eyaletleri boyunca uzanan gizli kanalları ortaya çıkarmak için tekrar incelenmekte.

Bu kanallar muhtemelen Parthian İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş ve bölgedeki tarım faaliyetleri için kullanılıyordu.

Resimler, aynı zamanda Zerdüşt yangın tapınaklarından Budist stupalara kadar bir zamanlar bölgede oluşan dinleri de ortaya çıkardı.

Güncel Arkeoloji Haberleri İçin Bu Linke Gidebilirsiniz

Çeviri: Özge SERTBAŞ

Kaynak Ancient-Code

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More