Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

40 Bin Yıl Öncesine Dayanan Esrarengiz Figür ‘Aslan Adam’

Fildişi figürlerin en eski ve göz alıcılarından olan hayvan ve insan karışımı muhteşem bir varlığın tasviri Aslan Adam

1 14.880

25 Ağustos 1939’da, Almanya’nın güneyinde Lone Vadisi  Hohlenstein (sığ kaya)’da Stadelhole (ambar) denilen Paleolitik bir alanda çalışan arkeologlar, yüzlerce mamut fildişi parçasını açığa çıkardılar.

Yaklaşık 40.000 yıl önce, Üst Paleolitik dönemin başlarında, Svabya Alpleri, ilkel yaşamın; anatomik olarak modern insanın (homo sapiens) bir parçasıydı.

Vogelherd ve Bockstein arasındaki Lone Vadisi’nde yer alan Hohlenstein- Stadel Mağarası üç tarihöncesi mağarayı içerir

Arkeologlar, bu tarihöncesi insanların birçok mağarada yaşadığını; ateşi, taştan aletleri, kemikten, geyik boynuzlarından ve fildişinden yapılan silah ve mücevherleri kullandıklarına dair kanıt buldular.

Dahası, tarihöncesi insanlar mamut dişinden yapılmış taş aletleri kullanarak mağara ayıları, mağara aslanları gibi tehlikeli hayvanları gösteren küçük figürlerin heykellerini de yapmışlar.

Fildişi figürlerin en eski ve göz alıcılarından olan hayvan ve insan karışımı muhteşem bir varlığın tasviri Aslan Adam.

70 yılı aşkın süredir, arkeologlar “Aslan Adam”ı mamut fildişi parçalardan bir araya getirmekteler.

Ne yazık ki, sadece bir hafta sonra, arkeologlar araştırmalarını tamamlamadan ve bulguları analiz edemeden II. Dünya Savaşı başladı.

Ekip, kazdıkları çukurları fildişi parçalarını buldukları yerdeki aynı toprakla kapatmak zorunda bırakıldılar.

Parçalar arasında, insanlık tarihindeki en eski ve kesinlikle en dikkat çekici heykellerden biri olan “Aslan Adam”ın birçok parçası vardı.

70 yılı aşkın süredir, arkeologlar “Aslan Adam”ı mamutdişi parçalardan bir araya getirmekteler.

İlgili Yazılar

Çalışmaları zaman aldı çünkü figürün önemli parçaları hala kayıptı.

Şaşırtıcı bir şekilde, 2009’da, Stedal Mağarası içindeki yeni kazılarda 1939’da ortaya çıkarılan “Aslan Adam”ın parçalarının asıl yerini yeniden keşfettiler.

Eski heykel aslında bir kadın şamanı temsil edebilir mi?

Figürün birçok parçasını yeniden elde edebildiler. Dört mağarada keşfedilen fildişi figürlerin en uzunu ve en göz alıcısı… İnsan ve hayvan özelliklerini birleştiren figür, 29.6 cm (11.7 inç) boyunda, 5.6 cm genişliğinde, 5.9 cm kalınlığındadır.

Hayvan kısmı aslan başı, uzun biçimli gövde ve büyük bir kedinin ön ayakları ve pençeleri olarak oluşturulan kollar ile; insan kısmı ise dik pozisyonuyla birlikte bacaklar ve ayaklar ile temsil edilir.

Figürün bir erkeği veya bir kadını temsil ettiği belirsizdir. Fi tarihinden beri, aslan, cesaret ve kuvvetin eril erdemlerinin bir sembolü olarak görülmüştür. Şamanlar, bugün hala Amazon bölgesinde ve Avustralya’da yaşamaktadırlar. Çoğu erkektir.

Bunun yanı sıra, figür kafa karıştırıcı özelliklere sahip. Örneğin çocuk doğurmanın bir sembolü olan göbek deliği özellikle belirgin. Alt karnın üzerinden geçen yatay kıvrım genellikle kadınlara ait bir özelliktir.

Şu anda Almanya’da Ulm Şehir Müzesi’nde sergilenen “Aslan Adam”, tüylü mamut fildişinden taş bir bıçak kullanılarak oyulmuş eşsiz bir kalıntıyı temsil etmekte.

Aynı zamanda, M.Ö. 40.000’lerde Üst Paleolitik döneme dayanan tarihöncesi bir heykeldir.

Çeviri: Aslı Nur Kahraman

Kaynak Ancientpages

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

1 yorum
  1. mehmet diyor

    yahu bu aynen bizim bakkal abdülrezzak ağbiye benziyor…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More