Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

En Eski Modern İnsan Fosilleri Afrika’dan Gelmiyor Olabilir

İnsan evrimi ve insanın dünyaya nasıl yayıldığının kanıtları her gün değişmekte. Bu yeni bilimsel veriler ve yayınlanan makale Afrika dışında farklı bir bölgeyi işaret etmekte...

Dali Kafatası / Çin
0 2.366

Şu an yaşayan insanların ataları 60,000 yıl önce Avrasya’ya girmeden diğer Homosapiens grupları kıtanın bir bölümünü zaten işgal etmişti. Eski modern insanların Levant ve Doğu Asya’da 120.000 yıl öncesine kadar yaşadığı, fosil bulgular sayesinde biliniyordu fakat yeni bir keşif var olan ortak bir kanıyı çürütüyor.

Bilim adamları, Arkaik Homo sapiens çene parçası ve Carmel’in mağaralarından biri olan Misliya Mağarasında bulunan çok sayıda ustalıkla işlenmiş taş aletin varlığını doğruladı. Araştırma projesinde yayınlanan ‘’İsrail fosilleri, Afrika dışında bilinen en eski modern insanlardı.’’ İsimli makale Nature dergisinde yayımlandı. Bu durum, dünya çapında medyanın büyük ilgisiyle karşılaştı. Arkeolojik alan, daha önce 80.000-120.000 yaşında olan modern insan kalıntılarına ev sahipliği yapan Skhul mağarasına sadece birkaç kilometre uzaklıkta.  Bu yeni bulgu, ekibin bulguyu doğrulamak ve doğru türleri belirlemek üzere yapılacak tüm olası kontroller için fazla eskiydi. Fakat önemli analizlerden sonra, çene parçasının 177.000-194.000 yıl öncesine ait olduğu anlaşıldı.

Dergimizde Yayınlanan Diğer Antropoloji Yazılarına Buradan Ulaşabilirsiniz

İsrail Hayfa Üniversitesi’nden arkeolog Mina Weinstein-Evron: ‘’Bu araştırmaya ‘En Eski Modern İnsanın Köklerini İnceleme’ adını verdik. İşte aradığımız şey buydu.’’

Genel olarak Levant ve Orta Doğu’daki eski modern insanların Avrasya bölgesine hiç girmedikleri, bazı bilinmeyen süreçler yüzünden yok oldukları ve Afrika’dan çıktıkları düşünülüyor. Bu grupların elbette Afrika’dan geldiğine dair kesin bir delil yok. Aynı zamanda Çin’de bulunan Dali Kafatası’nın arkaik bir Homo sapiens’e ait olmasının yanı sıra ana akım bilim adamlarının bu nüfusun coğrafi kökeni konusunda bazı şüpheleri var.

Dali Kafatası Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şeyi Burada Bulabilirsiniz

Yeni fosil dişlerinin yakından görüntüsü. Araştırmacılar, dişlerin büyük tarafın biraz üzerinde fakat modern insanınkilere benzer olduğunu söyledi. (Kaynak: Israil Hershkovitz, Tel Aviv Üniversitesi.)

Sydney Üniversitesi’nden arkeolog Profesör Hiscock, bu türün günümüzdeki insanların atası olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi ve ayrıca bu eski modern insanların Levant’ın ötesine geçemediği iddiasında da yorum yaptı.

“Eğer bu doğruysa, neden yok oldular ve anatomik olarak bizimle aynı oldukları düşünülüyorsa, neden ataları daha geniş bölgelere yayılabildikleri halde bu insanlar bunu yapamadılar?” dedi.

İlgili Yazılar

İnsan kökenleri oldukça karanlık bir iştir, belli birkaç noktanın dışında kesin bir sınırı ve kesin bir tanımı yoktur. Paleo-antropolojide öğretilen ilk şey, bütün meselenin arkeolojik ve genetik kanıtlara değil, doğru yorumlamalara ve mantıklı varsayımlara dayandığıdır. Günümüzde 45.000 yıldan eski Homo sapiens DNA örneği ve arkaik Homo sapiens fosil kaydı bulunmamakta. Bu da herhangi bir insan kökenli hipotezher şeyi değiştirebilir demek.

Bu inanılmaz derecede eski insan kemiği, son zamanlarda ortaya çıkan Afrika iddiasını çürütüyor. Bu insanlar sadece 120.000 yıl önce Afrika dışında yaşayan modern insanlar değil aynı zamanda Batı Avrasya’yı yaklaşık 200.000 yıl boyunca kolonileştiren bir nüfustu.

Dali Kafatası / Çin

Bu son haber, şu an 260.000 yıllık bir arkaik Homo sapiens’e ait olan Dali Kafatası ve bazı ”problemli” bulguların ön plana çıkmasına neden oldu. Mevcut iddiaları çürüten bir diğer şey ise, Avrasya’da 270.000 yıl öncesine ait Neandertaller ile arkaik Homo sapiens arasında melez bir olayın tespit edilmesi. Hohlenstein-Stadel genetik çalışması 2016 sonlarında Nature tarafından ‘Tamamen farklı arkaik mitokondri genomu, Afrika geninin Neandertallere geçişi için daha düşük zaman sınırı sağladı’ başlığı altında yayınlandı.

Sitemizdeki Diğer Evrim Yazıları İçin Tıklayınız

300.000 yıl önce Fas/JebelIrhoud’da ve Dali kafatasıyla yakın zamanlarda Çin’de yaşayan Homo saphiens gruplarını keşfettiğimiz zaman, onların fosil kayıtlarındaki en eski görüntülerinden bile son derece hareketli ve yaygın türler olduklarını anlamıştık. Yaklaşık 200.000 yıl önce Doğu Afrika’da bir yerde Eden benzeri bir yerleşim bölgesinde bir insan oluşumu konusundaki hayal ürünü fikri tamamen kafamızdan atmamız gerekiyor.

New York Stony Brook Üniversitesi’nden arkeolog John Shea: “Fosil, İsrail ve Arap Yarımadası’nın geri kalanının Homo sapiens’in yaşadığı büyük bir bölgenin parçası olduğuna işaret ediyor.” dedi.

Levant’daki bu çok eski modern insan nüfusundan çıkarılan sonuç şu ki, daha sonraki fosilleri açıklamak için 120.000 yıl öncesine gitmemiz gerekiyor. Şu anda yaşayan insanlar,bu kıtada yaşamış eski arkaik Homo sapienslerin torunları olabilir. Sonuç olarak, belki de Afrika’dan ek göçler yapıldığı iddialarına karşı daha şüpheci davranmamız ve mevcut kanıtlardaki yorumları dikkate almamızın zamanı gelmiştir.

Güncel Bilim Haberleri İçin Tıklayınız

Çeviri: Özge Sertbaş

Kaynak Ancient-Code

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More