Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

3000 Yıllık Altın Cenaze Maskesi Sarı Irmak Uygarlığına Işık Tutuyor

Shang Hanedan’ına (MÖ 1600-1046) ait 3000 yıllık altın cenaze maskesi arkeologlar tarafından  Şangay’ın yaklaşık 600km (373 mil) kuzey batısındaki Sarı Irmak’ta ortaya çıkarıldı.

Nadir, altın Shang Hanedanı (M.Ö 1600-1046) cenaze maskesi yakın zamanda Çin’in Zhengzhou kentindeki bir soylu mezarından kurtarıldı
0 1.659

Shang Hanedan’ına (MÖ 1600-1046) ait 3000 yıllık altın cenaze maskesi arkeologlar tarafından  Şangay’ın yaklaşık 600km (373 mil) kuzey batısındaki Sarı Irmak’ta ortaya çıkarıldı. Zhengzhou’da antik bir soylu mezarında bulunan maske bulunan tek şey olmamakla birlikte Shang Hanedan’ına ait, toplamda 200’den fazla, ölüm törenlerine ve gömülme sırasındaki ritüellere ışık tutan birkaç başka kalıntı ve eser bulundu.

Altın maske yaklaşık 40 gram ağırlığındadır ve ölçüleri bir yetişkinin yüzünü kapatacak kadar büyüktür (18,3 cm – 14,5 cm). Zhengzhou’daki bu nadir keşiflerle birlikte Shang halkının güçlü bir altın kültürüne sahip olduğu ortaya çıktı. Dahası antik ve gizemli kültürleri anlamamıza katkı sağladı.

Yakın zamanda nadir altın cenaze maskesinin ortaya çıkarıldığı, bir zamanlar Zhengzhou Shangdu bölgesini çevreleyen Antik Shang Hanedanı duvarı

Bir Sarı Irmak Eritme Potası ve Bir Altın Cenaze Maskesi

Cuma günkü basın konferansında açıklandığı üzere, Çin Uygarlığı’nın ilk dönemlerine dayanan Zhengzhou Shangdu bölgesi, dünyanın ilk eritme kaplarından birine sahiptir. Devlet haber ajansı Xinhua’nın haberine göre, Çin Ulusal Kültürel Miras İdaresi tarafından yapılan bir başka basın açıklamasında, antik kentin Sarı Irmak’ın orta kesimleri boyunca büyük etkisi olduğu açıklandı.

Zhengzhou Belediye Kültürel Eserler ve Arkeoloji Araştırma Enstitüsü müdürü Gu Wanfa

Çin’de antik zamanlardan beri, Bubaijinshen yani bozulmayan altın bir vücut hakkında bir söyleyiş vardır. Altın cenaze maskesi bu konseptin Shang Hanedanı’ndan beri var olduğunu kanıtlar” dedi.

Heran Broadcasting Sysyem’deki alıntısında Gu, ruhların bütün kalabilmesi için Zhengzhou Shangdu maskesinin bütün yüzü kapladığını belirtirken, mevcut keşif ile Sanxingdu altın maskesi arasındaki farklılıkları daha da açıkladı.

Zhengzhou Shangdu altın maskesi ölü insanların yüzünü kaplıycak büyüklüktedir ve böylece ölü kişinin ruhu bütün kalır

Diğer Zhengzhou Shangdu Keşifleri ve Eski Çin Uygarlığı

İlgili Yazılar

Shang Hanedanı soylularının Zhengzhou Shangdu mezar alanı 10.000 metrekare (107.640 fitkare) büyüklüğünde dev bir sanat galerisiydi. Global Times’a göre hepsi en yüksek kalitede olan çok çeşitli mezar nesneleri içeriyor. Birçok sayıda bronzdan ve yeşimden yapılmış eşya, eser ve silah var; ancak aralarında gerçekten göze çarpan şey altın cenaze maskesidir. Mezarda bulunan diğer altın eşyalar turkuaz kakmalı plakalar ve yaprakları ve altından altından kabuk sikkeleri (daha önceki cowrie kabuk parasının metal taklitleri) barındırıyordu.

Çin Ulusal Müzesi’nde araştırmacı ve ünlü bir müzeci olan Chen Lüsheng, bu keşiflerin Çin Uygarlığı’nın kökenlerini aydınlatmasının muhtemel olduğu yönünde yorumda bulundu. Chen, bu altın maskenin Sanxingdui kalıntılarından daha eski olmasına rağmen Shang şehri kalıntıları ile Sanxingdui kalıntıları arasında doğrudan bir bağlantıyı doğrulamak için hala daha fazla kanıta ve daha büyük miktarda arkeolojik keşiflere ihtiyacımız olduğunu söyledi.

Çin Uygarlığı’nın en erken döneminin daha iyi anlaşılabilmesi için 2018’den beri, Ulusal Kültürel Miras İdaresi himayesinde, on bir arkeolojik proje ve 200 başarılı kazı devam ediyor. Önemli yerler arasında 3500-3600 yıl öncesine dayanan Yanshi’nin Erlitou kalıntıları ve 3700-4000 yıl öncesine ait Kuzey Çin’in Shanxi eyaletinin Bicun kalıntıları bulunmaktadır.

Bu 200 arkeolojik projenin neredeyse tamamı, sıklıkla Çin Uygarlığı’nın doğduğu yer olarak görülen Sarı Irmak’ı çevreleyen bölgelerde yoğunlaşmıştır. Ancak bazı Batılı gözlemciler Çin’in nihai amacının genel olarak medeniyetin burada doğduğunu kanıtlamak olduğunu seziyorlar. Geçen ay, Ulusal Kültürel Miras İdaresi tarafından, denizaşırı ülkelere götürülen 1800 kültürel kalıntının önceki on yılda Çin’e iade edildiği ortaya çıkarıldı.

Gu gibi arkeologların sadece daha ileri araştırmaların cevap vereceği önemli soruları var. Eğer altın cenaze maskesi yerel olarak yapıldıysa altın nereden geldi? Yerel maskeler daha sonra güneybatıya mı yayıldı? Shang kültürünün daha sonraki Sanxingdui Harabeleri ve Shu Hanedanı ile herhangi bir ortak bağlantısı var mıydı? Ayrıca eğer altın başka ülkelere değiş-tokuş edildiyse bu diğer medeniyetlerle uzun mesafe ticaret sorununa yol açar. Bu yüzden Zhengzhou Shangdu altın cenaze maskesi nadir ve şaşırtıcıdır. Bize Çin Shang Hanedanı cenaze gelenekleri,toplum ve ticareti hakkında daha fazla şey söyleyebilir.

Orijinal İçerik: Sahir Pandey

Çeviren: Kardelen Acar

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More