Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Probiyotik Nedir? Probiyotiklerin Vücut İçin Faydaları

Yararlı bakteriler olarak adlandırdığımız probiyotikler, hastalıklara veya enfeksiyonlara neden olan bakterilerin aksine; sindirim sistemimiz ve genel sağlığımız için oldukça olumlu etkilere sahiptir.

0 446

Probiyotik Nedir?

Yararlı bakteriler olarak adlandırdığımız probiyotikler, hastalıklara veya enfeksiyonlara neden olan bakterilerin aksine; sindirim sistemimiz ve genel sağlığımız için oldukça olumlu etkilere sahiptir.

Mide ve bağırsak floramızda farklı işlevlere sahip milyarlarca dost ve zararlı bakteriler uyum içerisinde yaşamaktadır. Eğer bu denge bozulursa çeşitli hastalıklar görülebilir. Bu uyumu korumak için besinlerde ve takviye edici gıdalarda bulunan probiyotik bakteri ve mayalar sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Probiyotiklerin Vücut İçin Faydaları Nelerdir?

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Vücudumuz, dışarıdan gelen bakterilere karşı sindirim sistemimiz ve bağırsakta bulunan bakteri florası ile karşı koyar. Probiyotikler vücudumuza giren kötü bakterilere karşı bir savunma hattı oluşturarak onların zararlı etkilerini kontrol ederler.

Yapılan araştırmalara göre Bacillus Clausii adlı probiyotik bakteriler, hastalığa yol açabilecek çeşitli bakterilerin çoğalmasını engelleyen antimikrobiyal enzimleri sentezleyebilmektedir. Bunun yanında probiyotikler, zararlı bakterilerle yarışarak, onların çoğalması için gereken besinlere ulaşmalarını engellerler.

Probiyotikler ayrıca, vücudumuzdaki mikroplara karşı savaşan antikorların da çoğalmasını sağlayarak bağışıklık sistemini de olumlu yönde etkilemektedir. Probiyotiklerin etkilerinin görülebilmesi için en az 2 hafta düzenli olarak kullanılması önerilmektedir.

Sindirim Sorunlarını Azaltır

Bağırsakta bulunan bakterilerin dengesi, sağlıklı bir sindirim sistemi için olmazsa olmazdır. Probiyotiklerin, sıkça rastlanan sindirim sorunlarından ishal ve kabızlığa karşı iyi geldiği yapılan araştırmalarca bilinmektedir. Kolit, Chrohn ve irritabl bağırsak sendromu gibi hastalıklara karşı alternatif tedavi yöntemi olarak probiyotik takviyesi alınması önerilmektedir.

Çoğu zaman seyahatlerde ortaya çıkan, stres veya mikrop kaynaklı sindirim problemlerinde probiyotik takviyeleri önerilebilir. Bu nedenle seyahat çantanızda probiyotik bulundurmak iyi bir fikir olabilir.

Bazı probiyotik türleri bağırsaktaki yağ emilimini azaltabilir. Dolayısıyla tokluk hissini arttırırken vücudun fazla yağ depolanması da engellenebilir. Probiyotik kullanımı, kilo kontrolü ve obeziteyi önlemek için hekimlerin ve diyetisyenlerin tavsiyeleri arasındadır.

Ruh Halini ve Beyin Fonksiyonlarını Olumlu Olarak Destekler

Araştırmalar, bağırsak ve beynin bir şekilde bağlantılı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Probiyotikler de sadece sindirim sistemini düzenlemekle kalmaz aynı zamanda beyin fonksiyonlarını ve ruh halini olumlu olarak destekleyebilirler.

İlgili Yazılar

Yapılan araştırmaya göre, probiyotik takviyesi alan kişiler almayan kişilere göre bilişsel bozukluğun ölçüldüğü bir testte daha iyi sonuçlar çıkarmıştır.

Bir başka araştırmada probiyotik takviyesi alan kişilerin, kızgın ve korkmuş yüz görüntülerine maruz kaldıklarında daha sakin oldukları bulundu.

Probiyotiklerin ruh hali ve beyin fonksiyonlarıyla ilişkisi henüz yeni bir konu olsa da bilim insanları potansiyel ilişkileri ve faydaları araştırmaya devam ediyor.

Bağırsak Florasını Olumsuz Etkileyen Şeyler:

Antibiyotik kullanımı: Antibiyotikler enfeksiyonlara karşı savaşırken zararlı bakterilerin yanında probiyotikler gibi yararlı bakterileri de öldürebilirler. Antibiyotik kullanımı sonrası bozulan bağırsak florasının hızlıca düzenlenmesi için takviye edici probiyotiklerin kullanılması önerilmektedir.

Beslenme Tarzı: Hazır besinlerin ve aşırı şekerli beslenmenin bağırsaktaki kötü bakterileri artırdığı bilinmektedir.

Yetersiz Su Tüketimi: Doğru miktarda su tüketiminin sayısız faydasının yanında bağırsak florasının düzenlenmesi için de önemi büyüktür. Az su tüketimi bağırsak florası için de zararlıdır.

Sigara Kullanımı: Nikotin ve sigaranın içerisindeki yabancı maddeler, yararlı bakterileri öldürebilir veya çoğalmalarını azaltabilir.

Hazır gıdaların fazlaca tüketilmesi: İşlenmiş et ve fast food tarzı yiyeceklerin içerisindeki yanmış yağlar ile koruyucu maddeler yararlı bakterileri öldürerek zararlı bakterilerin çoğalmasını kolaylaştırır.

Probiyotikler vücudumuzda doğal olarak bulundukları gibi, bazı fermente yiyecek ve içeceklerin içerisinde ya da takviye edici gıdaların içerisinde de bulunabilir.

Hangi Probiyotik? İyi Bir Probiyotik Nasıl Olmalı?

Probiyotiklerin amacına ulaşabilmesi için mide asidinden korunarak bağırsağa canlı bir şekilde ulaşması gerekir. Bu canlı sporlarla veya kapsül formundaki ürünlerle sağlanabilir. Bağırsağa ulaşan bakteriler istenilen sayıda olmalıdır.

Probiyotik takviyeleri, tek cins veya birden fazla türde bakterilerden oluşabilir. Her türün farklı klinik çalışmaları bulunabilir, etki mekanizmaları benzer olsa da klinik çalışmalardaki verimlilikleri farklılaşmıştır.

Bazı Probiyotik çeşitleri içerisinde ekstra vitamin veya mineraller barındırır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ayrıca bir multivitamin takviyesi almadan bu tür probiyotikleri beslenme düzeninize ekleyebilirsiniz.,

Probiyotiklerle ilgili daha fazla bilgi için; https://www.farmakozmetika.com.tr/probiyotikler

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More