Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Paskalya Adası Heykelleri Tehlike Altında

Paskalya Adası medeniyeti yüzyıllar önce yıkıldı, ama efsaneleri bir zamanlar ne kadar güçlü olduklarını net bir şekilde gösteren sayısız heykellerle günümüze kadar ulaştı.

0 1.578

Binlerce yıl önce, uçsuz bucaksız denizin ortasında eski bir kültür açığa çıkarılmıştı: 1100’den fazla Moai heykelini inşa eden bir medeniyet. Bunların çoğu, hala bilim insanlarını hayrete düşüren metotlarla taş ocaklardan kilometrelerce yukarı yükseğe konumlandırılmış. Şu an ise bu ada, yani gizemli Moai Heykelleri tarihten tozlu sayfalarından silinip gidebilir.

Paskalya Adası medeniyeti yüzyıllar önce yıkıldı, ama efsaneleri bir zamanlar ne kadar güçlü olduklarını net bir şekilde gösteren sayısız heykellerle günümüze kadar ulaştı. Bilim insanları, Ada halkının MS 300 – 400 yılları arasında yaşam sürdüğünü düşünüyor.

Dünyanın En Meşhur Heykelleri Listemize Buradan Ulaşabilirsiniz

Tamamlanmamış bir heykel

Uzmanlar, Paskalya Adasının ve esrarengiz tarihinin sayısız gizemle dolu olduğunu ve yakında yükselen okyanus seviyesi altında yok olup iklim değişikliğinin en son kurbanı haline geleceğini söylüyor.

Uzmanlara göre son birkaç yılda, stratejik olarak yerleştirilmiş düzinelerce eski Moai heykellerine okyanus dalgaları ulaşmaya başladı.

BM’den gelen bilim adamları, deniz seviyelerinin 2100 yılına kadar en az altı metre yükseleceği tahminiyle, heykellerin dalgalar tarafından sarsılabileceği uyarısında bulunmuştu.

Dünyanın En Meşhur Sit Alanları Listemizi İnceleyebilirsiniz

Paskalya Adası’nın bir ticari markası olan gizemli heykellerin 1100 ve 1680 yılları arasında oyulmuş olduğu düşünülüyor. Bilim adamları, yükselen deniz seviyelerinin adayı aşındırmasından ve arkeolojik hazinelerini büyük risk altında bırakmasından endişe ediyorlar.

Hiç kimse antik kültürün bu devasa heykelleri nasıl bu konuma yerleştirebildiğini bilmiyor. Ama bu konudaki tek gizem bu değil. Bilim insanları hala, adanın Avrupalılar tarafından “yeniden keşfedilmesinin” sonraki on yıllar boyunca, neden her bir heykelin sistematik olarak zirveye ulaştığını çözebilmiş değiller. Aynı zamanda, Rapa Nui adalılarının nüfusunun nasıl azaldığı da bir başka gizemli konu.

İlgili Yazılar

Bu endişe verici haber, The New York Times gazetesinin Andean bölgesindeki muhabiri Nicholas Casey ve Times’ın fotoğrafçısı Josh Haner tarafından, okyanus sahillerinin heykelleri nasıl aşındırdığını görmek için Şili sahilinden yaklaşık 3600 kilometre yol kat ettikleri zaman belgelendi.

Adadaki Rapa Nui Milli Parkı’nı kontrol eden yerli örgütün başı Camilo Rapu, “Kendi atalarınızın kemiklerini koruyamamak gerçekten çok üzücü” dedi.

Arkeologlar, Paskalya Adası’nda bulunan yüzlerce heykelin, onları inşa eden kültürün atalarını temsil ettiğine inanıyor. Polinezyalıların Paskalya Adası’nı yaklaşık 1000 yıl önce keşfettikleri düşünülüyor.

Bu ada, gezegenin yüzeyindeki en uzak adalardan biri olarak kabul ediliyor. Ada, yaklaşık 3,500 kilometre uzaklıkta bulunan Şili’ye ait. Bin yıl öncesine oldukça uzun bir yolculuk, öyle değil mi?

Ancak Paskalya Adası, yükselen okyanus seviyeleri nedeniyle tehlike altındaki tek ada değil. Bilim adamlarına göre, diğer birçok deniz seviyesinin altındaki Pasifik Ada, iklim değişikliği ve deniz seviyesindeki hızlı artıştan etkileniyor.

Güney Amerika Gezi Yazılarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Fiji’nin kuzeyinde bulunan Marshall Adaları ve Kiribati mercanları, okyanus tarafından yutulma riski altında olan yerler listesinde yer alıyor.

Paskalya Adası, dört metre yükseklikte yaklaşık 900 Moai heykeline ev sahipliği yapıyor.  Ve en göze çarpan heykelleri sahilde bulunuyor.  Bilim adamları, 3 Moai heykelinin (Tongariki, Anakena ve Akahanga) yükselen deniz seviyesi yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Sitemizde Yayımlanan Koruma Haberlerine Buradan Ulaşabilirsiniz

Çeviri: Özge Sertbaş

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More