Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Piramit Kent Monte Alban’ın Günümüze Kadar Ulaşan Gizemi

Kenti inşa edenler dağın tepesini nasıl düzleştirdi? Dahası, kalan malzemeler nereye gitti? Ne tür bir teknoloji kullanıldı? Kenti inşa edenler, 50'den fazla futbol sahasının toplamı büyüklüğünde bir alanı bir şekilde düz hale getirmeyi başardılar.

0 2.067

Günümüz Meksika’sının en sıradışı ve gizemli arkeolojik alanlarından biri, Monte Alban’ın zirvesinde bulunuyor. Kentin yaklaşık M.Ö. 500 civarında yapılmış olduğuna inanılıyor ve antik dünyanın en garip şekilli yapılarından bazılarını barındırıyor.

Arkeologlar, antik kazı alanının %15’inden fazlasının ortaya çıkarılmadığını tahmin ediyor. Şehir, birçok soruyu ve gizemi de beraberinde getiren yapay olarak düzleştirilmiş bir dağın tepesinde bulunmaktadır.

Monte Alban, sanki düz bir dağ oluşturmak için üstü kesilmiş ve düzleştirilmiş gibi görünen bir dağdır. En ilginç kısım ise, bu geniş düz alan üzerinde oluşturulan antik kültürün, büyük bir şehir oluşturmasıdır.

Monte Alban, Mezoamerika’da var olmuş en ikonik ve güçlü şehirlerden biri olarak kabul edilir.

Binlerce yıl boyunca varlığını sürdüren şehir, 8. yy’da gizemli bir şekilde terk edildi.

‘Yapay olarak düzleştirilmiş bir tepenin üzerinde bulunan’ şehir, Oaxaca Vadisi’ndeki altiplanonun dört yüz metre üzerinde yer almaktadır. Kentin yapay olarak düzleştirilmiş bir dağın tepesinde yer alması birçok soruyu da beraberinde getirmektedir.

Şehir Haritası

Kenti inşa edenler dağın tepesini nasıl düzleştirdi? Dahası, kalan malzemeler nereye gitti?

Ne tür bir teknoloji kullanıldı? Kenti inşa edenler, 50’den fazla futbol sahasının toplamı büyüklüğünde bir alanı bir şekilde düz hale getirmeyi başardılar. Bu da Giza’da bir benzeri bulunan büyük bir platoya dönüştü.

Düzleştirilmiş dağ tepesine inşa edilen muazzam şehrin oluşumu son zamanlarda fazlasıyla tartışılırken aynı zamanda, Monte Alban’ın güçlü Zapotek Medeniyetinin başkenti olduğuna ve tarım yapılan dağın geniş merdivenlerinde 35.000 insanı içinde barındırdığına inanılmaktadır.

Güneyden Monte Alban’ın panoramik çekimi

Geç klasik öncesi dönemin sonunda Zapotekler tarafından kurulan bu şehrin eski adı da tartışmaların bir konusudur. Meksikalıların şehre, Monte Jaguar veya Monte del Jaguar olarak çevrilen Ocelotepec adını verdiği bilinen bir gerçektir.

Monte Alban ismi de, İtalya’daki dağların manzaralarına benzer olması dolayısıyla İspanya’nın fethi esnasında İspanyollar tarafından verilmiştir.

Ayrıca, Monte Alban’ın dördüncü yüzyılda antik Teotihuacan şehrinin kontrolü altında olabileceğine inanılmaktadır.

İlgili Yazılar

Şehirde, birçok çeşitte büyük bina ve piramit yapılar bulunmaktadır. Aynı zamanda Monte Alban, astronomik gözlemeviyle de ön plana çıkmaktadır.

Astronomik gözlemin eski İspanya toplumuna gelecekteki olayları tahmin etmenin ve yapıları, sokakları, caddeleri ve meydanları ana yönlere yerleştirmenin yanı sıra tarım dönemlerini, mevsim değişikliklerini, yağmurun yağma vaktini ve tıbbi bitkilerin hasat zamanını hesaplamaları için de ihtiyaç duydukları bilgiyi sağladığı bilinmektedir.

Monte Alban’daki J yapısının astronomik bir gözlemevi olarak kullanıldığına inanılmaktadır.

Monte Alban’daki Great Plaza’da uzmanların astronomik gözlemevi olarak hizmet ettiklerini söylediği iki yapı bulduk. J ve P. yapıları.

Örneğin yapı J, antik kentin meydanının tam merkezinde yer alır ve ok benzeri tuhaf bir şekille tanımlanır. Üstelik onu daha da gizemli yapan şey ise doğuya bakmasıdır. Bu da onu Monte Alban’da inşa edilen diğer tüm yapılardan farklı kılmaktadır.

Bu antik kentle ilgili bir başka ilginç detay da, kazı alanından çıkan stel sayısının çokluğudur.

Şimdiye kadar Monte Alban’da arkeologlar, yüzeyinde sadece hiyeroglif şeklindeki yazılı metinler bulunan ve hiçbir hayvan ya da insan figürü içermeyen birkaç stel tespit etmişlerdir.

Bu steller yapıların dışında yer almakta ve kent tarihindeki önemli olayların anısını taşımaktadır.

Fakat bu stellerden bazılarının 10 tona kadar çıkabilmesi oldukça ilginçtir ve bu da eski insanların bu devasa taş levhalarını Monte Alban’a taşımayı nasıl başardığı sorusunu beraberinde getirmektedir.

Bir diğer büyüleyici detay ise, bu büyük stellerin üzerinde sayıları tasvir eden oyulmuş hiyeroglifler bulmamızdır.

Tek başına bu gerçek orada yaşayanların bizim bilgilerimizin yanında az kaldığı, oldukça iyi bir matematik ve astronomik bilgiye sahip olduklarını göstermektedir.

Monte Albán’daki en büyük stellerden biri, yaklaşık altı metre yüksekliktedir ve Kutup Yıldızını temel alarak kuzeye bakacak şekilde yerleştirilmiştir.

Çeviri: İrem Kızıler

Kaynak Ancient-Code

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More