Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Mısır’ın İlk Başkenti ‘Kayıp Şehir Thinis’

Edebî kaynaklarda bu şehre yapılan göndermelere rağmen, Thinis’in kesin yeri hala bilinmemektedir ve bu nedenle arkeologlar ve Mısır bilimcileri arasında büyük bir sır olarak kalmaya devam etmektedir.

0 5.021

Thinis, Antik Mısır Medeniyeti’nin bir şehriydi. Bir Yunan ismi olan Thinis, eski Mısırlılar tarafından Tjenu olarak biliyordu ve bir zamanlar Erken Hanedan Dönemi’nde antik Mısır’ın başkentiydi. Thinis’in varlığı, Ptolemi Dönemi boyunca yaşayan bir Mısır rahibi olduğuna inanılan Manetho gibi eski yazarlar tarafından kanıtlanmıştır. Aynı zamanda dini metinlerde de Thinis’den bahsedilmektedir. Örneğin, Mısır Ölüler Kitabı’nda bulunan bazı kelimeler gibi. Edebî kaynaklarda bu şehre yapılan göndermelere rağmen, Thinis’in kesin yeri hala bilinmemektedir ve bu nedenle arkeologlar ve Mısır bilimcileri arasında büyük bir sır olarak kalmaya devam etmektedir. Sonuç olarak, Thinis ‘kayıp şehir’ olarak adlandırılır.

Antik Mısır Hakkında Tüm Yazılarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Mısır’ın 1. hanedan kralı, Menes ya da Narmer

İlk Başkent

Mısır’ın 1. Hanedanlığı, bir firavunun egemenliği altında Yukarı ve Aşağı Mısır birleşince kurulmuştur. Yazar Manetho’ya göre, 18. Hanedanlığın kurucusu Menes adında bir adamdı. (Bugün bir zamanlar onun varisi olduğu düşünülen Narmer ile bir bağlantısı olduğu düşünülmüştür). Bu firavunun, Thinite Confederacy olarak bilinen bir kabilenin lideri olduğu söyleniyor. Yukarı ve Aşağı Mısır birleşince Menes, başkenti Thinis yaptı ve ülkeyi oradan yönetti.

3. Hanedanlığı döneminde, Memphis şehri kuruldu ve bu Mısır’ın yeni başkenti oldu. Sonra, Thinis’in önemi azaldı. Yine de, başkent statüsünü kaybetmesine rağmen, Thinis hala önemli bir şehir merkeziydi ve bir zamanlar Yukarı Mısır’daki sekizinci eyaletin başkentiydi. Sonunda Thinis bu eyaletin başkenti olarak Abydos ile yer değiştirdi.

Eski Mısır’a Ait Son Zamanlarda Açığa Çıkarılmış En İyi 10 Keşif

Politik statüsünü Thinis’e bıraktıktan sonra Abydos

Süregelen Zenginlik

Yazılı kaynaklar, Thinis’in büyük bir zenginlik şehri olduğunu gösteriyor. 18. hanedanının 6. firavunu olan Thutmose III’ün saltanatlığı boyunca, Thinis’e uygulanan yıllık vergi, 6 deben (Antik Mısır’da bir ağırlık birimi) altın, yarım deben gümüş, aynı zamanda tahıl, büyükbaş hayvan ve bal gibi ürünleri kapsıyordu. Daha hafif vergi sistemi olan Abydos ile kıyaslandığında, Thinis’in zenginliği apaçık ortadadır. Örneğin, Abydos’un her yıl üç deben altın vergisi vermesi gerekiyordu ki bu da Thinis’in ödediği paranın yarısıydı. Bir başka örnek olarak, Abydos yılda üç çuval tahıl vergisi verirken, Thinis 62 çuval veriyordu. Thinis sadece zengin değil, aynı zamanda bölgesel bir güce de sahipti. Örneğin, Thinite ilinin hükümdarı olan Antef, Thinis’in üretim zenginliğini arttırdığı yer olan, Batı Çölü’nün tüm yerleşimini kontrol etti.

İlgili Yazılar

Piramitlerden Stonehenge’e – Tarih Öncesinin Gök Bilimci İnsanları

Hunefe’in Ölüler Kitabı, Anubis’ten Thoth’a kadar

Thinis’in Dini Önemi

Thinis, antik Mısırlıların dini inançlarında da önemli bir yere sahiptir. Bu şehir, Mısır Ölüler Kitabı’nda bazı hecelerle anlatılmak istenmiştir. Örneğin, 18. bölüm aşağıdaki kelimeleri içerir,

‘O Thoth who didst vindicate Osiris against his enemies, vindicate (Name) against his enemies in the great Council that is in Abydos on this night of the h3kr-feast (at) the counting of the dead, at the stocktaking of the Blessed, when dancing took place at Tjeni.’

  1. bölümde de aşağıdaki sözler yazılır:

‘Raise thyself, Thinite of the Netherworld, in the form of thy (Son) Horus, that he may be pleased with thee.’

Thinis’in yazılı kaynaklarda doğruluğu kanıtlanmış olmasına rağmen, bu antik kentin tam yeri bir sır olarak kalmıştır. Arkeologlar bu şehri henüz ortaya çıkaramamışlar ve sadece nerede olabileceği konusunda tahminde bulunuyorlar. Thinis’in Abydos’un yakınında yer aldığı ve günümüzün  Girga şehri olduğu ileri sürülen en güçlü ihtimaldir. Bir başka ihtimal ise günümüz El-Birba şehri olduğudur. Bu kayıp şehrin keşfi, Antik Mısır’ın Erken Hanedanlığı Dönemi’ni anlamamıza önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.

Antik Mısır’da Ölüm Sonrası Ve Tek Tanrılı Dinler İle Benzerlikleri

Çeviri: Demet Yazıcı

Kaynak Ancient-Origins
Üzerinden Manetho, History of Egypt First Dynasty of Egypt The lost cities of the ancient world

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More