Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Damak Kültürü Tarihi – Bölüm 2: Böcek Yemeye Başlamanın Beş Yolu

Bu yazıda, "ürpertici sürüngenleri" yutma fikrinin hala oldukça tabu olduğu Batı'da, böcek yemeyi daha lezzetli bir olasılık haline getirmeye çalışan bir dizi yeni şirket ve üründen söz edilmektedir.  

0 620

Bu fikrin kabullenmesi zor olabilir ancak cırcır böcekleri ve un kurtları, muhtemelen sürdürülebilir gıda geleceğimizin bir parçası olacak.

Meksika’nın Oaxaca eyaletinde, çıtır çıtır, biber baharatlı papulinler (çekirgeler) yaygın bir bar atıştırmalığıdır. Bal arısı ile yaban arısı larvaları, Tayvan ve Japonya yerel mutfaklarının bir parçasıdır. Kızartılmış sığır eti ve karınca Kamboçya’da geleneksel bir Khmer yemeğidir, aborjinler tarafından yenen bir böcek larvası (witchetty) birçok Aborjin Avustralyalı neslinin devamını sağlamıştır. Sonuç olarak böcekler, sürdürülebilir bir protein kaynağıdır.

Bu yazıda, “ürpertici sürüngenleri” yutma fikrinin hala oldukça tabu olduğu Batı’da, böcek yemeyi daha lezzetli bir olasılık haline getirmeye çalışan bir dizi yeni şirket ve üründen söz edilmektedir.

Tezgahınızda Un Kurdu Yetiştirin

“Livin Farms Hive” ile mutfak masanızda veya tezgahınızda protein açısından zengin un kurtları yetiştirerek, “bir sonraki büyük gıda devrimini mutfağınızda başlatabilirsiniz”.

Yatakhane/yurtlardaki plastik çekmecelere benzeyen ve istiflenebilir olan bu kovan, haftada 500 grama kadar un kurdu üretebilir.

Her çekmece, un kurdunun yaşam döngüsünün farklı bir aşamasını içerir. Un kurdu pupaları, kovanın üst çekmecesine yerleştirilir, burada böcekler olgunlaşır ve yumurta bırakırlar. Yumurtalar bir filtreden alt çekmeceye düşer ve sonunda un kurdu yavruları yumurtadan çıkar. Yavrular yenilebilir bir boyuta (yaklaşık 3 santimetre uzunluğunda) gelir ve alt çekmecede toplanır. Bazıları tekrar pupaya dönüşecektir, bunlar döngüyü tekrar başlatmak için tekrar en üste konabilir.

Haftada bir kez, un kurtlarını sebze artıklarıyla besleyip, yemek için yeterince dolgun olanları hasat edebilirsiniz. Kovanın üreticilerine göre, un kurtları “biraz fındıksı bir tada” sahiptir ve mükemmel çıtır atıştırmalıklar veya burger köftesi olurlar. Şimdilik ön siparişte, kovanların yaklaşık perakende 700 dolardan satılması bekleniyor.

Karınca Aromalı Martini Yudumlayın

Gıda ve bilim alanındaki keşiflere adanmış, Kopenhag merkezli, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Nordic Food Lab ve bir İngiliz mikrodamıtma tesisi, Anty Gin’i oluşturmak için bir araya geldi. Bu özel içkinin her şişesi, yaklaşık 62 adet kırmızı ağaç karıncasının özü ile tatlandırılır.

İlgili Yazılar

Cin içkisini karınca bedenleri ile demlendirmek, görünen o ki, ona biraz keskinlik katar. Karıncalar, avcılara karşı savunma olarak püskürtebilecekleri formik asit üretirler. Bu formik asit limon ve sirke aromasına sahiptir. Ardıç meyveleri ve çeşitli bitkisel özlerle de zenginleştirilmiş olan Anty Cin, 210 £ (yaklaşık 317 $) karşılığında perakende satıştadır. Ne yazık ki, ithalat yasaları nedeniyle ABD’ye gönderilemiyor. Bu nedenle, böcekle demlenmiş sarhoş edici içkinin bir bardağı için okyanusu geçmeniz gerekecek.

Otla Beslenen Sığır Etini Unutun Kurtçukla Beslenen Tavuğu Deneyin

Güney Afrikalı bir şirket olan AgriProtein, “besin geri dönüşümü” olarak adlandırdığı konuya adanmış tesislerinde çığır açtı. Daha az usturuplu terimlerle söylemek gerekirse, yaptıkları şey, kurtçukları yetiştirmek için sinek larvalarını yiyecek atıkları üzerinde beslemektir. Kurtçuklar; tavuk, balık ve domuzlar için kullanılabilen, yüksek proteinli bir yem haline getirilir. Kurtçuk besini, okyanus tüketen balık unu ve yoğun kaynağa dayalı soya da dahil olmak üzere, geleneksel hayvan yemlerinden daha sürdürülebilir olma konusunda başı çekiyor.

Biraz Cırcır Böceği Unlu Kurabiye Pişirin

Böcek yemeyi savunanların çoğu, bu konudaki çabalarında, nötr lezzeti olan ve kolayca yüksek proteinli bir un haline getirilebilen cırcır böceklerine odaklanmıştır. Bir dizi şirket, evdeki şefler için cırcır böceği unu ve hazır cırcır böceği lezzetleri sunmaktadır.

San Francisco merkezli Bitty Foods, kakao-chai ve portakal-zencefil gibi cazip tatlarda cırcır böceği kurabiyeleri veya fırıncının kendi deneylerinde kullanması için sade cırcır böceği unu satıyor. Portland merkezli Cricket Flours, çikolata, fıstık ezmesi ve diğer un çeşnilerinin yanısıra, smoothie’ler için cırcır böceği protein tozu ve hazır cırcır böceği yulaf ezmesi satmaktadır. New York’ta bulunan ve cırcır böceğinden enerji barları üreten Exo şirketi, şu sıralarda, Brown Üniversitesi’ndeki bir yurtta şube açtı. Sloganı ise: “Cırcır böcekleri yeni lahanadır.”

Kendi Cırcır Böceklerinizi Yetiştirin

Denemeye meraklılar için, Kanada’daki “Third Millennium Farming” çiftliği, cırcır böceklerine doğal ortam oluşturmak için, ücretsiz indirilebilen planlar sunmaktadır. Çeşitli kutu yığınları ve borularla inşa edilen bu barınaklar, yenilebilir cırcır böceği yetiştiriciliği için hijyenik ve sızdırmaz ortamlar yaratacak şekilde tasarlanmıştır. Eğer montaj fazla zor görünüyorsa, hazır yapılmış 150 dolarlık bir seçenek bile bulunmaktadır.

Çeviri: Gamze Kamacı

Smithsonian Magazine

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More