Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Avusturya’da Denemeniz Gereken 10 Yemek

Geleneksel yemeklerden üstüne pudra şekeri serpilmiş kayısı reçelli kreplere kadar Avusturya’da denemeniz gereken 10 yemeğe Nereye Dergisi ile göz atmaya hazır mısınız?

0 3.253

Geleneksel yemeklerden üstüne pudra şekeri serpilmiş kayısı reçelli kreplere kadar Avusturya’da denemeniz gereken 10 yemeğe Nereye Dergisi ile göz atmaya hazır mısınız?

Yine gezdiğimiz günlerden birindeyiz, favori gezi rotalarımızdan Avusturya’nın ayrı bir yeri var çünkü ister başkent Viyana’ya gidin ister Salzburg’da Mozart’a saygılarınızı sunun ya da görkemli Alpler’i keşfedin her halükârda karnınız tok olacak. İşte, Avusturya geziniz sırasında denemeniz gereken 10 yemek.

1- Viyana Şinitzel

Şinitzel, Avusturya’nın milli yemeği! Bu ekmekli dana külbastı yemeği Avusturya’ya 19. yy.’ın sonlarına doğru muhtemelen İtalya’dan gelerek o zamandan beri klasik bir yemek olarak kabul görmüş.

2- Sacher Turtası (Sachertorte)

Üst kısmında kayısı reçeli bulunan ve bitter çikolata ile kaplanan bu yoğun kakaolu kek de şinitzel gibi ülkenin simgesi haline gelmiş durumda. Sachertorte’yi denemek isterseniz Viyana’daki tarihi mekanlarda hem de Salzburg Hotel Sacher gibi yerlerde tatlının orijinal tarifinden yapıldığı söyleniyor.

3- Elmalı Strudel (Elmalı Turta)

Avusturya-Maacaristan İmparatorluğu kültüründen gelen elmalı strudele, Avrupa civarında birçok yerde rastlanabilir fakat Avusturya kökenli bir tatlıdır. Yufka benzeri ince bir turta hamurunun içine elma ve tarçın doldurularak hazırlanıyor. Viyana’nın nostaljik kafelerinden birinde otururken bir melanjın yanına tercih edip tadınız çıkarabilirsiniz. Evet, Viyana’da yapılacak çok şey var ama bunu mutlaka araya sıkıştırın.

4- Ekmek Köftesi (Knödel)

Kısaca ekmek ve patates köfteleri olarak tanımlanabilecek bu yiyecek çoğunlukla çorbaların veya ağır et yemeklerinin yanında servis ediliyor. Popüler bir yiyecek olan knödel tek başına da tüketileceği gibi farklı türde tatlı ve ekşi tatlarla da tüketilebilir.

5- Açık Sandviçler (Belegte Brote)

Dünyanın her yerinde meşhur olan açık sandviçler, elbette Avusturya için de istisna değil. Sevilen bir atıştırmalık olarak, püre haline getirilmiş sebzeler, soğuk etler ya da salatanın çavdar ekmeği üzerinde bir araya getirilmesi ile hazırlanıyor. Uçak yolculuğu sırasında yemek için ideal bir atıştırmalık olduğunu da belirtelim.

6- Domuz Jambonu (Speck)

İlgili Yazılar

Speck olarak bilinen Avusturya Jambonu, füme İtalyan Jambonu’undan biraz farklıdır. Ülkenin her yerinde sevilerek tüketilen bu füme veya salamura domuz etinin Gailtaler ve Tyrolean olarak iki çeşidi var.

7- Kasekrainer

Bu yiyecek sokak tatlarının olmazsa olmazlarındandır, olur da kendinizi Viyana’da bulursanız Kasekrainer çeşitlerinin tadına bakabileceğiniz en iyi yerlerden biri opera binasının karşısındaki sosisçi standıdır. İçi Emmenthaler peyniri doldurulan sosisin elma ağacı üzerinde tütsülenmesi ile hazırlanıyor. Sosisçi standlarında içine hardal sürülen ekmeği bütün veya dilimlenmiş olarak tercih edebilirsiniz. Her halükârda müthiş bir tat!

8- Gulaş (Goulash)

Macar kökenli bir yemek olan gulaş yine 19. yy. sonlarına doğru Avusturya mutfağında kendine bulmuş. Et, sebze ve çeşitli baharatlardan oluşan bu doyurucu yemeğin birçok türü mevcut, fakat en popüler olan et ve soğanla hazırlanan saftgulasch versiyonu. Yukarıda bahsettiğimiz knödel ile servis edildiğini görürseniz şaşırmayın!

9- Balkabağı Çorbası (Kürbis Suppe)

Ülke çapında meşhur yemeklerden biri olan bu çorbanın kökleri Steiermark Eyaletine uzanır. Bu sıcacık, rahatlatıcı çorbayı içmek özellikle soğuk havalar düzelmeye başladığında daha başka oluyor. Genellikle yerel bir spesiyalite olan koyu yeşil kabak çekirdeği yağı ile bitirilir.

10- Palaçinka (Palatschinken)

Bir tür krep olan, içi kayısı reçeli ile doldurularak sarılan ve üzerine pudra şekeri serpilerek hazırlanan hafif, havadar ve her zaman çok tatmin edici bir yiyecek.

Çeviri: Ayşegül Atalay

Kaynak musement

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More