Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Rusya Geziniz İçin Yemek Rehberi

Rusya'ya gitmek istiyor ve geziniz sırasında neler yiyebileceğinizi merak mı? Ediyorsunuz. O zaman bu yazımız tam size göre. Yazımızı okumadan Rusya'da yemek yemeyin...

0 2.220

Rusya’nın ilginç seyahat kozlarından biri, mutfaklarında pişen ve restorantlarda servis edilen yemeklerin lezzetidir. Dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya, Kaliningrad’daki kasha’dan (karabuğday lapası) Kamchatka’da yiyebileceğiniz yengeçe kadar, hem sade hem de gurme lezzetleri sizlere sunarak tekrar buraya gelmek istemenizi sağlıyor.

Zakuski (meze) aromalı votka – her shot sonrası bir şeyler atıştırmak adetten! © Simon Richmond / Lonely Planet

Batı Avrupa Rusya Yemekleri

Batı Rusya’nın yemekleri tam damak zevkinize göre. Burada hububat, kök sebzeleri, süt ürünleri ve tahıl gibi mahsüllerin yetiştiği besleyicilik açısından zengin siyah toprakları bulunuyor. Pancar çorbası (neredeyse her Rus restoranının menüsünde bulunan ve aslında menşei Ukrayna olan bir yemek) biraz ekşi kremle servis edildiğinde harika bir seçim olacaktır. Lahana ve et ile yapılmış doyurucu shchi; salatalık, haşlanmış yumurta, kvas ve fermente edilmiş çavdar ekmeği ile hazırlanmış düşük alkollü ve ferahlatıcı bir yaz çorbası okroshka gibi daha birçok lezzetli çorba bulabilirsiniz.

Salat Olivye (Olivier salatası), Rus restorant menülerinde en popüler yemeklerden biri © Simon Richmond / Lonely Planet

Mayalı buğday veya karabuğday ile hazırlanan Bliny (pancake), batı Rusya’nın Slav pişirme geleneğine uygun olarak hazırlanan bir yemek. Yıl boyunca yenen ve sokak büfelerinde bir aperitif olarak satılan bu yemek, eskiden Lent sonunda bir ikram olarak servis edilir ve bir sonraki baharı simgelerdi. Genellikle bal veya havyar çeşitleriyle (kırmızı somon havyarı da dahil) servis edilir.

Bal ayrıca, Tula şehrinin meşhur süslü zencefilli kurabiyelerinin de önemli bir malzemesidir. Kavanozda veya petek halinde, birçok bal türünü, Moskova’daki Danilovsky Pazarı ya da St Petersburg’daki Kuznechny Pazarı gibi geleneksel pazarlarda bulabilirsiniz.

Her iki şehirde de bu Rus üretimi balı kullanan restoranlar bulunuyor. Moskova’daki çiftlikten masaya Lavka-Lavka restaurant, menüsündeki malzemeleri organik çiftliklerden temin ediyor ve kvas çeşitlerini denemeniz için de harika bir yer. St Petersburg’daki EM Restaurant, kırmızı lahana püresi gibi yaratıcı yemekler ile çağdaş Rus mutfağını misafirlerine sunuyor.

Dergimizde Yayınlanan Farklı Kültürlerden Yemek Yazılarına Buradan Ulaşabilirsiniz

Bliny (pancake) genel olarak havyarlı soslarla servis edilir © Simon Richmond / Lonely Planet

Kuzey Rusya ve Sibirya Yemekleri

St Petersburg’un kuzeyinde, Avrupa’nın en büyük göllerinden Ladoga ve Onega’nın aktığı yoğun bir ormanlık arazi olan Karelia Cumhuriyeti bulunmakta. Burada, Karelianlar, Vepsianlar ve Finler gibi çeşitli etnik grupların geleneksel yemekleri zengin bir yemek yelpazesi oluşturuyor.

Tipik bir yemek olan Karelya, (mısır yulafı, pirinç, tvorog, balık veya et de dahil çeşitli malzemelerle çavdar hamurundan yapılmış küçük tartlar) bir kalitka yemeği.  Ren geyiği ve elk gibi egzotik etler buradaki menülerde bulunabilir. Onega Gölü üzerindeki Petrozavodsk’ta bulunan Karelskaya Gornitsa, av etinin yanı sıra yabani mantar çorbası ve cloudberry likörünün tadına bakabileceğiniz özel bir Karelya restoranı. Buradayken, endemik beyaz balık lavantasını tadına bakma fırsatı da bulabilirsiniz. Çavdar hamurunda pişirilen bu balığın Catherine the Great’in favori yemeği olduğu da söylenir.

Amsterdam Yemek ve Cafe Rehberi Yazımızı Mutlaka İncelemelisiniz

İlgili Yazılar
Nisan ayının sonlarında St. Petersburg menülerinden bir yemek: Koryushki © Simon Richmond / Lonely Planet

Balık aynı zamanda Sibirya mutfağında da çok bulunur ve özellikle omul balığının çoğunlukta olduğu Baykal Gölü ile de ilişkilidir. Somon türü olan bu beyaz balığın aşırı avlanma nedeniyle nesli tükenmek üzere. Yine de, Listvyanka ve Slyudyanka gibi büyük gölün kenarlarındaki mekanlarda, omul balığını tuzlu ve füme edilmiş halde satan tezgahlar görebilirsiniz. Bu balık, Irkutsk’un Merkez Market’ine kolayca ulaşması için vakumlanıp paketlenmiş olarak gelir.

Sibirya’nın etnik insanlarının geleneksel yemeği ise uzun kıvırcık donmuş çiğ balık şeritlerinden yapılan stroganina yemeği. Genellikle zakuski (mezeler) olarak bilinen turşu ve salata gibi birçok atıştırmalık ile birlikte yenilir. Ancak, Sibirya yemeklerinin en ünlüsü olan pelmeni, tortellini’ye benzer şekilde ve boyutta içi et dolu köftelerden oluşan bir yemek. Bu köftelerin içi, genel olarak domuz eti, geyik eti ve kuzu eti kombinasyonu içerebilir bununla birlikte balık ve vejetaryen versiyonlarını da bulabilirsiniz. Klasik gurme restorantları ve Krasnoyarsk’daki Sibirya 0.75 şarap barlarının menülerinde stroganina ve pelmeni en çok tercih edilen yemeklerden.

Londra’nın En Popüler Barları ve Restoranları Yazımızı Mutlaka İncelemelisiniz

Klasik et hamurundaki bu St Petersburg’un içi losolarla doldurulur (somon) © Simon Richmond / Lonely Planet

Moğol Etkisi

Pelmeni’nin kökeniyle ilgili bir teori de 13. yüzyılda Moğolistan’ın işgal orduları tarafından Rusya’ya getirildiğidir, ayrıca pelmeni Çin’in wonton köftesine de benzer. Cengiz Han’ın atalarının etkisi, doğu Sibirya’nın Moğolistan sınırlarındaki Buryatiya mutfağında açıkça görülür. Burada milli yemek pozy veya buuzy’dir. Kıyma ve sebze ile doldurulmuş bu büyük boy köfteleri, bölgede kolaylıkla bulabilirsiniz fakat eğer Ulan-Ude’ye giderseniz, şehirdeki en iyi pozy için Buryat-run Shenekhenskiye Buuzy ‘e doğru kestirme yoldan gitmeniz gerekecek.

Moğolistan mutfağının etkileri, Avrupa Rusya’sına kadar uzanıyor. Tataristan Cumhuriyeti başkenti Kazan’ın adı aslında Tatar dilinde ‘pişirme kabı’ anlamına geliyor. Buradaki geleneksel yemeklere açık alanda kurutulmuş kazy (veya kazylyk) olarak bilinen sucukları yapmada kullanılan at eti örnek verilebilir.  Karşılaşmanızın muhtemel olduğu bir diğer tütsülenmiş et ise kaklagan kaz (kaz dilimleri) dir. Bu kuş ayrıca, kaz etinin, soğan ve patateslerin bir hamur altında kısık ateşte pişirildiği büyük zur balish yapımı için de kullanılır. Tatarskaya Usadba’daki tüm bu yemekler, chak-chak adındaki yöresel tatlı ile servis edilir. (şurupla kaplı ve içi badem dolu kızarmış hamur)

Venedik Karnavalı ve Karnaval Zamanı Ne Yapılır Yazımızı Mutlaka Okumalısınız

Dombay, Güney Kafkasya’da servis edilen Mantı köfteleri ve koyun etinden yapılmış güveç © Simon Richmond / Lonely Planet

Kafkasya ve Orta Asya Mutfakları

Rusya’nın güney sınırını oluşturan büyük ve karla kaplı Kafkas Dağları, Gürcistan gibi komşu ülkelerden yemek ve mutfak geleneklerinin Rusya’yı ele geçirmesine engel olamadı. Shashlyk – (ızgara et, balık ve sebze kebabı) ile çeşitli yahnilerde kullanılan baharatlı ve lezzetli soslar bölgede oldukça yaygındır. Karadeniz esintilerini soğuğu, üzüm yetiştirmek için ideal koşullar yaratarak Rusya’yı şarap endüstrisinin merkezi haline getirir.

Tüm Gezi Rehberi Yazılarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Çeviri ve Düzenleme: Özge Sertbaş

Yazının orjinali Lonely Planet Yazarlarından Simon Richmond Tarafından Yazılmıştır.


Kaynak Lonely Planet

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More