Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Yemek Rehberi: Dünyanın En Lezzetli Yemeklerine Sahip Yerlerin Perde Arkası

Karayipler’deki çikolata işçiliğinden, Kanada Maritimes’in taze ıstakoz ve bir İtalyan nonna gibi Bolognese pişirmeye kadar, dünyanın dört bir yanından en lezzetli yemek deneyimlerinden birkaçını sizler için derledik.

Kanada’nın en çok ihraç edilen yiyeceği ıstakozun tadına bakın
0 1.660

Yemek, seyahat deneyimlerinin önemli bir parçasıdır. Yöresel yemekler insanlara eski gelenekleri, tatları hatırlatır; ayrıca füzyon mutfağına hızla giren yeni kültürel hareketleri gün yüzüne çıkarır. Günümüzde dünyada çok fazla yemek yenen ülkelerin çoğu, yöresel aşçıları, açık tadım odaları ve perde arkası turları ile o ülkenin mutfak kültürüne daha kolay erişilebilir hale getiriyor.

Karayipler’deki çikolata işçiliğinden, Kanada Maritimes’in taze ıstakoz ve bir İtalyan nonna gibi Bolognese pişirmeye kadar, dünyanın dört bir yanından en lezzetli yemek deneyimlerinden birkaçını sizler için derledik.

Rusya Geziniz İçin Yemek Rehberi Yazımızı Mutlaka Okumalısınız

Yeni İskoçya (Nova Scotia), Kanada

Istakoz, sizce bir abur cubur olabilir mi? İnanması güç olsa da Fundy Körfezi’nde fırtınadan dolayı yüzlerce ıstakoz sahile vurduğunda, 1800’lü yılların sonlarında Yeni İskoçya’daki bu nefis Kuzey Atlantik yiyeceği abur cubur olarak görülüyordu. Istakozlar o kadar fazlaydı ki mahkûmlara verilirdi, fakirlere dağıtılırdı ve çiftçiler onu gübre olarak bile kullanırdı.

Bugün, ıstakoz tuzakları tarafından tahta set çekilen köylere hala balıkçılar tarafından para desteği sağlanıyor ve kabuklu deniz hayvanlarının kralı olan ıstakoz pazarlıkla 6 veya 7 pound’a alınabiliyor. Istakoz yumurtası, ıstakoz ruloları, ıstakoz poutine, ya da kolayca buharda pişirilen ve tereyağı ile servis edilen ıstakoz, yöre halkı tarafından bölgedeki çok sayıda baraka, kafe veya seyyar tezgâhlarda satılıyor. Eğer sizde kabuklu hayvanları yakalamak veya sürdürülebilir balıkçılık uygulamaları hakkında bilgi edinmek isterseniz Fundy Adventures’a katılabilir, yerel bir balıkçıyla yola çıkıp, daha sonra gerçek bir avcı-toplayıcı gibi açık havada yemek yapabilirsiniz.

Yemek Rehberi Yazılarımızın Tamamına Buradan Ulaşabilirsiniz

Emilia-Romagna, nefis ince dilimlenmiş Parma jambonu gibi yöresel ürünlerle ünlüdür

Emilia-Romagna, İtalya

İtalya şüphesiz yemek kültürüyle ünlü olmasına rağmen, özellikle bir bölge üretimde diğerlerini geride bırakır: Emilia-Romagna. Buranın kasabaları, dünyanın en iyisi olan Bolognese, tuzlu Parmesan peyniri, ince dilimlenmiş Parma jambonu ve zengin Modena balzamik sirkesi ile ünlüdür.

La Vecchia Scuola Bolognese aşçılık okulunda, Bologna’da geleneksel ragu yapımının sırlarını öğrenebilir; meşeden yapılmış Balzamik sirke fıçılarını görmek için Modena’daki Acetaia Di Giorgio fabrikasını ziyaret edebilir ve jambon tadımı için Eylül ayında Festival del Prosciutto di Parma’yı ziyaret edebilirsiniz.

İtalya Yazılarımızın Tamamına Buradan Ulaşabilirsiniz

St Lucia çikolata durağı

St Lucia, Karayipler

St Lucia, kakao ağaçlarının yetişebildiği tek yer olan ekvatorun 20 derece kuzeyi ve güneyi arasındaki bu verimli yer, çikolata bölgesidir. (Yol kenarında bile gelişi güzel filizlenen kakao ağaçlarını görebilirsiniz.) Sabahın erken saatlerinde herhangi bir yiyecek dükkânında durduğunuzda, kahvaltı yapanları; tarçın, hindistan cevizi, su ve süt ile kaynatılmış, buharı üzerinde baharatlı kakao çayı alan yerlileri görebilirsiniz.

Çikolata üretimiyle ilgili bilgi edinmek için 250 yıllık Rabot bölgesindeki butik otel Boucanand’a gidebilirsiniz. Sahibi İngiliz olan Hotel Chocolat, sürdürülebilir bir kakao çiftliği geliştirdi ve bu sayede ‘Ağaç’tan Çikolata’ya Deneyim’ anlayışıyla, üretim aşamalarının görmenize yardımcı olabilir- tohum ekimi, fermantasyon, güneşte kurutma, öğütme gibi. Kakao toplamak ve kendi çikolatanızı yapmanız da bunların arasında.

Şubat Güneşinde Gidebileceğiniz En Güzel Tatil Yerleri Yazımızı Mutlaka Okumalısınız

Bu masa Makedonya’ya özgü bölgede yetiştirilen bol malzemesiyle size lezzetli bir sofra sunuyor.

Makedonya

Bu Balkan ülkesinin her yerinde büyüleyici, küçük gıda üretimi yapan topluluklar var: Evde yemek pişirme ve gıda üretimi yapma köy hayatının bir parçası. Dağ otları, kırmızıbiber, porcini mantarı, ceviz ve meyve rakija pazarlarda stoklanır; Mavrovo Milli Parkı’ndaki tuzlu, çiğ sütlü koyun peynirleri üreten ünlü geleneksel peynir üreticileri sayesinde yerel peynirler yemeklerin merkezinde yer almaktadır. Restoran menülerindeki yiyecekler çiftlikten sofranıza gelir.

Pelister Milli Parkı’nın yakınında eski taş yapılı Dihovo köyünde, yöresel mutfağı tadabilirsiniz. Burada yaşayan Petar düşündüğü fikrini hayata geçirerek turizme önemli katkıda bulundu. Buradaki yemeklere ve içeceklere siz ne kadar isterseniz o kadar ödeme yapıyorsunuz. Sizce de ilginç değil mi? Ayrıca burada köyün arı kovanlarını, koruyucu özel bir kıyafet giyerek ziyaret edebilir, arı yetiştiricileri ile ormanlık alanda bal tadımı yapabilirsiniz.

İlgili Yazılar
Fes’de yöresel ekmeklerin tadına varın

Fes, Fas

Orta Atlas Dağları’nın eteklerindeki bereketli ovalar, Fas’ın yüzyıllardır tahıl ambarı ve ülkenin en büyük imparatorluk şehrine taze ürünlerle hizmet vermekle birlikte, krallara layık bir ürün çeşitliliğine sahip. Fes ve Fas’ın karışımı olan Yöresel Fassi, mutfağı hakkında bilgi edinmek için harika bir yerdir.

Fes el-Bali’nin eski yapılı sokaklarına kurulan pazar stantlarında, firavun inciri, baharatlı salyangoz çorbası ve b’ssara (kuru bakla çorbası) yemek için durabilirsiniz. Meditasyon yapmayı severler, Ruined Garden açık hava restoranında bir Fas ekmeği yapma kursu sizin için mükemmel bir seçenek. Bu deneyimde yerel bir ferrane (halk fırını) görebilirsiniz. Çok az aileler kendi fırınlarını yapabilecekleri güce sahip olduğundan, açık bir fırında ateş, fırıncı tarafından yakılır ve kendinizi eski zamanlarda gibi hissedebilirsiniz.

İrlanda Rehberi Yazımız İlginizi Çekebilir

Tazmanya’nın zengin ürün bolluğu olan otlakları

Tazmanya, Avustralya

Tazmanya, diğer adıyla Elma adası, bir zamanlar dünyanın öbür ucu olan tertemiz otlakları ile mahkûmların yerleşim yeriydi. Bu nedenle, son yıllarda Tazmanya’nın çiftlikten sofraya gelen yiyecekleri için dünyanın en parlak yerlerinden biri haline gelmesi pek de şaşırtıcı değil. Barışçıl Derwent Vadisi’nde sürdürülebilir bir çiftlik ve aşçılık okulu olan Agrarian Kitchen, felsefi bilgiler edinmek için iyi bir yerdir. Burada sınıflar pişirmeyi planladıkları şeyleri toplamak için tarlaya giderler.

Yemek pişirmeyi desteklemek, tadım ve gezi için ziyaretçileri ağırlayan bağımsız bir kırsal gıda ve içki işletmelerinin zenginliğinin bir göstergesidir. Hobart’ın hemen güneyinde yer alan Grandvewe’i, günlük koyun sağım gösterileri, peynir yapımı ve tadımı atölyeleri ile koyunun peynir altı suyunun votka ve cin şişelerine dönüştürüldüğü hemen yanındaki içki damıtma tesisini gezebilirsiniz.

Londra’nın En Yeni Restoran Ve Barları

Ubud Organik Pazarı’nda satılan taze sebze ve balık

Bali, Endonezya

Nemli ormanlar ve yağmur ormanları ile yıkanmış çeltik tarlaları, küçük ve sürdürülebilir çiftlikler, yeni nesil aşçılara kaliteli organik ürünler sunarak Bali’de bir gıda devrimine yardımcı oldular. Kültür başkenti Ubud’da, sağlıklı, ham ve vegan menüler, nasi goreng (kızarmış pilav) ve babi guling (geleneksel süt domuzu) gibi yiyecekler belli başlı yiyeceklerdir.

Taze meyve ve sebze bolluğu Hindu prensipleri ile birleştiğinde, özellikle çiğ gıda sektörünün gelişmesine sebep oldu. Seeds of Life ve Sayuri Healing Food gibi kafeler, bu görüşü benimser. Sayuri Healing Food ise aynı zamanda çiğ yiyecekler ile yemek yapma dersleri vermektedir. Ubud’daki Clear veya Alchemy restoranları renkli ve yaratıcı tabakları ile size sanat eseri tadında yemekler sunar.

Huzur Ve Dinginlik Diyarı: Kamboçya

Göz kamaştırıcı güzellikler için Amman’ın tatlı dükkanlarını keşfedin

Ürdün

Sorunlu bir bölge olmasına rağmen, Ürdün, Orta Doğu mutfağını denemeniz ve tatmanız için erişilebilir, güvenli bir yer. ‘Kalbe giden yol mideden geçer’, Batı’da kullanıldığı kadar Araplarda da yaygın olarak kullanılan bir atasözüdür. Amman’daki Beit Sitti aşçılık okulu, yerel kadınların bağımsız bir gelir elde etmek için çalıştığı onlara destek veren bir aile şirketi. Bu bayanlarla pide ve char patlıcanları pişirme deneyimi edinin; böylece yemek kültürünün yerel Ürdün yaşamında nasıl olduğuna dair bir fikir edinebilirsiniz.

Başkentin tek odalı tatlı dükkanlarını (Osmanlı’dan miras kalan) ziyaret edin; Zikra İnitiative aracılığıyla geleneksel yemek galayet bandora yapmak için Ölü Deniz yakınında bir Ghor al Mazra’a domates ekin; ve mükemmel falafel’in nasıl kızartılacağını öğrenmek için Dana Biosphere Reserve kıyısındaki Feynan Ecolodg’da Bedouin şeflerine katılın.

Ürdün Gezi Rehberimize ve Neler Yapılmalı Adlı Yazımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Gezi Yazılarımızın Tamamına Buradan Ulaşabilirsiniz

Yazının orijinali Lonely Planet sitesinde yayınlanmıştır. Çevirisini yaparak bizlere ulaştıran gönüllü yazarımız Demet Yazıcı‘ya teşekkür ederiz.

Kaynak Lonely Planet

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More