Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

1700 Yıllık Hun Flütü Bulundu

Bir ineğin ya da atın kaburga kemiğinden yapıldığı düşünülen müzik enstrümanı günümüzde yeniden hayat buldu

0 5.487

Bir ineğin ya da atın kaburga kemiğinden yapıldığı düşünülen müzik enstrümanı günümüzde yeniden hayat buldu.

Rus Bilim Akademisinin Sibirya şubesinin bir parçası olan Novosibirsk’teki Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü’nden Profesör Andrey Borodovsky, beş ağızlı bir harp keşfi yaptığını duyurdu. Sibirya Times’da yer alan habere göre arkeologlar müzik aletlerini güney orta Rusya’nın Altay Cumhuriyeti bölgesinde buldular.

Orta Asya Hakkında Tüm Arkeoloji Haberlerine Buradan Ulaşabilirsiniz

Buluşun en heyecan verici unsuru ise bir Hun göçebesine ait olması ve Hunların bir üyesi tarafından hazırlandıktan yaklaşık 1580 ile 1740 yıl sonra hala bazı melodik sesler çıkartmasıydı. Borodovsky’nin dediğine göre açığa çıkarılan harplerin biri o kadar mükemmel bir şekilde korunmuş ki sadece ufak bir ses bozulması ile karşılaşılmış. Bunun sebebi ise ufak bir parçasının zarar görmesiymiş.

National Geographic aktardığı bilgilerde flüt benzeri olarak tanımlanan enstrümanın Rönesans dönemi müzik aletine (flageolet) benzer bir ses çıkartmaktadır. Harpın uzunluğu 11.6cm ve 8.6cm genişliğindedir.

Altay ağzı harpleri bir inek veya atın kaburga kemiklerinin tam ortada yer alan parçasını ikiye bölmek suretiyle yapılmışlardır. Bu yapılış şekli Moğolistan ve Rusya’nın Tuva bölgesinde, kaburga yerine geyik boynuzları gibi malzemelerin kullanıldığı eski ağız harp üretim uygulamalarından farklılık göstermektedir.

Tanrının Kırbacı Hun İmparatoru ‘Atilla’ Yazımızı Mutlaka Okumalısınız

İlgili Yazılar

Daily Mail aktardığı bilgilerde ağız harplerinin dünyanın en eski müzik aletleri arasında yer aldığını, Okyanusya ve Asya’da oldukça popüler olduğunu söylüyor.

Araştırmacılar Altay Cumhuriyeti’nde bulunan müzik aletlerinin Maiminskaya sığır yetiştiricileri tarafından yapıldığına inanıyorlar. Bu bireyler, Orta Asya kökenli ve günümüzde Moğolistan, Kazakistan, Kuzeydoğu Çün ve Güney Rusya’nın yanı sıra Avrupa’ya yayılmış güçlü bir savaşçı imparatorluğu olan ve Romalılara tehdit oluşturan göçebe Hun grubu üyeleriydi.

Hunlar batılı dönem tarihçileri tarafından “şeytani vahşiler” olarak tanımlanarak korkunç bir üne kavuşmuşlardır. Ancak bu onları tanımayanlar için tam bir ön yargıdır. Tek amaçlarının uygarlığa zarar vermek olduğunu söyleyen çok fazla batılı tarihçide bu antik kaynakları desteklemektedir.

Kadim Türk Toprakları ‘Orta Asya’ Yazımızı Mutlaka Okumalısınz

Hunlar büyük askeri bir güçle Hazar Denizi’nden Ren Nehri’ne kadar , Baltık Denizi’nden Karadeniz’e kadar uzanan büyük bir imparatorluk yarattılar. Hunların batıya doğru göçmesinin sebebi ise Orta Asya steplerinin giderek kuraklaşması ve batıya doğru ilerlemek zorunda kalmalarıydı.

Çeviri: Tolga Candur

Diğer Güncel Arkeoloji Haberlerine Bu Başlıklardan Ulaşabilirsiniz

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More