Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Yağ Bezesi Tedavisi

Epidermal kist olarak da bilinen yağ bezeleri genel itibariyle zararsızdır. Bu tür bezelere iyi huylu kistler denir.

0 25.313

Epidermal kist olarak da bilinen yağ bezeleri genel itibariyle zararsızdır. Bu tür bezelere iyi huylu kistler denir. Bu tür bezeler daha çok göz çevresi, kulak arkası ve yüzün çeşitli bölgelerinde çıkabiliyor. Çoğu zaman yağ bezeleri kendiliğinden kaybolup gidiyor. Fakat bazı bezeler git gide büyüyebiliyor ve kişiye çok ciddi ağrılar yaşatabiliyor. Aynı zamanda enfeksiyon kapan yağ bezeleri de hiç geç kalınmadan tedavi edilmeli ve cerrahi müdahaleyle alınmalı.

Vücudun herhangi bir yerinde çıkan yağ bezeleri bir diğer adıyla lipom, oldukça serttir. Bu tür bezeler sarı ve beyaz renkte olabiliyor. Peki yağ bezesi neden olur? Yağ bezeleri, yağ bezlerinin yolunun tıkanması sonucu oluşur. Ayrıca güneş ışığına maruz kalma, testosteron üretimi, şişen saç kökleri, çok miktarda yağ üretimi ile tıraş ve ağda yapılması da yağ bezelerinin çıkmasına sebep olabilir. Ufak olan yağ bezeleri için eczanelerden krem alıp evde uygulayabilirsiniz. Fakat boyutu büyük olan bezeler çok çabuk enfeksiyon kapabileceğinden dolayı bir proktoloji uzmanı ya da genel cerrahi uzmanı ile görüşmeniz gerekir.

Yağ Bezesi Belirtileri

Yağ bezeleri (lipomlar) tıkanan yağ bezleri sebebiyle oluşurlar. Oluşan bu bezeler bazı durumlarda sinirlere baskı uygulayabilir. Bu durumda beze çıkan yerde şiddetli ağrılar yaşanabilir. Bunun haricinde ilerleyen yaşlarda kafada ve genital bölge çevresinde de bezeler görülebilir. Bu bezeler iltihap kaptıklarında bölgede yara oluşabilir ve kötü kokulu akıntılarda meydana gelebilir.

Yağ bezeleri genel olarak yüzde çıkarlar. Herhangi bir belirtileri yoktur. Sabah uyandığınız burnunuzun yanında çıkan beze, akşam saatlerinde kendiliğinden geçebilir. Ancak oldukça büyük olan bezelerde uzman desteği alınması gerekir.

Yağ Bezeleri Tehlikeli Mi?

İlgili Yazılar

Yağ bezeleri, iyi huylu tümörlerdir. Tümör olduklarını öğrenince korkmanıza gerek yok çünkü bunlar kansere yol açmazlar. Fakat bu da yağ bezelerinin tamamen risksiz olduğu anlamını da taşımaz. Bazı durumlarda yağ bezeleri ciltte deformasyonlara neden olabilir. Cerrahi operasyon sonucu alınan yağ bezeleri, alındıkları bölgelerde çukura sebep olabilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yağ bezesi çıktığında asla bezeyi patlatmaya çalışmayın. Aynı şekilde bu yağ bezelerini kesmeyin, koparmayın ve sivri uçlu hiçbir şey bezeye sokmayın. Aksi halde yağ bezesinin iltihaplanmasına neden olacaksınız.

Vücudunuzda çıkan yağ bezelerini sık sık yıkamaya ve dezenfekte etmeye çalışın. Günün belirli aralıklarında sabunlu suyla ya da ıslak mendiller ile temizleyin.

Yağ bezesinin olduğu yerden irin aktığı zaman mutlaka temizliğine özen gösterin. Aksi halde enfeksiyon kapma riskiniz artar. İrini temizledikten sonra gazlı bez kullanarak bölgeyi kapatabilirsiniz.

Yüzünüzde veya herhangi bir yerinizde yağ bezesi çıktıysa ve uzun bir süre geçmediyse, sizleri İzmir Kliniğimizde ağırlamaktan mutluluk duyarız. Kliniğimizde Op. Dr. Altan Karan müdahalesinde bu yağ bezelerinden kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More