Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Tanrının Cennetten Gönderdiği Gizemli Yiyecek

İsrailliler Sina çölünü geçmek zorundaydılar. Fakat kaçınılmaz bir şekilde çok sayıda İsrailli vardı ve yiyecekleri tükeniyordu. Bu noktada nüfusun açlıktan ölmesini önlemek için Tanrı Cennet’ten gizemli bir yiyecek gönderdi.

0 9.565

Manna: Tanrı’nın Yemeği

Mana olarak da bilinen Manna İncil’e göre “Göç” ün ardından kırk yıl boyunca çölde yolculuk ederken İsraillilere Tanrı tarafından gönderilen gizemli bir maddeydi.

İncil’de İsraillilerin köle oldukları Mısır’dan çıkıp nasıl vaat edilmiş topraklara ulaştıkları anlatılır.

İsrailliler Sina çölünü geçmek zorundaydılar. Fakat kaçınılmaz bir şekilde çok sayıda İsrailli vardı ve yiyecekleri tükeniyordu. Bu noktada nüfusun açlıktan ölmesini önlemek için Tanrı Cennet’ten Manna’yı gönderdi.

Yeryüzüne düştüğünde, Manna bir çeşit tohum olarak düşünüldü. Bu tohumlar dünyaya düştükleri gün ile ilişkilendirildi. Manna Cuma günü hariç her gün İsraillilere yiyecek verdi. Cuma gününün hariç olmasının sebebi Cumartesi’nin Sebt günü olmasıydı.

Manna’nın James Tissot tarafından toplanışı

Manna Göç 16:1- 36’da ve 11:1–9’da iki kez tanımlanmıştır.

Göç’ün (Mısır’dan çıkış) İncil kitabında, Manna’nın her gece ortaya çıktığı ve her sabah çiğ damlacıklarının ardından gözden kaybolduğu yazılıdır ve Manna’nın güneşin sıcaklığı onu eritmeden toplanması gerekiyordu.

Tarihi hesaplara göre Manna gece çiğ damlacıkları ile birlikte geliyordu.

Manna beyaz, kişnişe benzer bir çeşit tohum olarak tasvir edilir ve öğütülüp pişirildikten sonra ballı kağıt helvalara benzer. Ancak bazı kaynaklarda hint mührü ile aynı renkte tasvir edilir.

Eğer İbranice İncil’e bakarsak, Manna’ya dair iki tanımlama buluruz.

İlk tanım Göç: 16:1- 36’da ve 11:1–9’da yapılmıştır.

Göç’te Manna zeminde bulunan dona benzeyen “ince, pula benzer” bir madde olarak tanımlanır. Aynı zamanda kırağıya benzer bir renkte de tasvir edilir. Yiyecek güneş onu eritmeden önce toplanmak zorundaydı. Göç Manna’nın tadını bal ile hazırlanmış kağıt helvaya benzetir.

Sayılar Kitabı’nda Manna’nın gece çiğ ile birlikte geldiği anlatılır. Kitapta Manna’nın Etiyopya, Eritre ve Sahra Altı Afrika’da yetişen ağaçlardan elde edilen yarı saydam bir margarin- sakız reçinesi olan bdellium’a benzediği de anlatılmaktadır.

Manna’nın Gizemi

İlgili Yazılar

Yani aslında Manna nüfusun açlıktan ölmesini önlemek için Tanrı tarafından gönderilen bir yemekti. Fakat hala tam olarak ne olduğu bilinmemekte.

Göç (Mısır’dan çıkış) kitabında İsraillilere kokulu solucanlar olarak sakladıkları, her gün topladıkları sadece yemeleri söylendiği görülür.

Ancak Manna garip bir şekilde Göç 16:23–24’te açıkça belirtildiği gibi Sebt gününden bir gün önce depolanıyordu. Tanrı’nın buyurduğu şudur: “ Yarın dinlenme günü, Tanrı için kutsal Sebt günü. Bu yüzden pişireceğinizi pişirin, kaynatacağınızı kaynatın. Geriye ne kaldıysa bir kenara koyun, sabaha ayırın” , böylece onu Musa’nın emrettiği gibi sabaha kadar sakladılar, Manna ne bozuldu ne de kurtlandı.

Peki, Manna nedir? Bazılarının inandığı gibi Tanrı tarafından gönderilen doğal olarak zengin bir yemek mi?

Bazıları Tevrat’ın ruhani yorumlarının koleksiyonu ve 13. yy’da yazılan mistik Kabala inancının merkezi olan Zohar’ın bu gizemli yiyecek kaynağı hakkında daha fazla detay sunabileceğine inanmaktadır.

Zohar’da Manna’yı sağlayan Eski Günler’e dair tanımlar bulunmaktadır.

Daniel Kitabı’na göre Eski Günler Tanrı’nın bir adıdır. Doğu Ortodoks Hristiyan ilahi ve simgelerinde Eski Günler bazen Baba Tanrı ya da ara sıra Kutsal Ruh olarak tanımlanır.

Eski bir astronot bakış açısına göre, Zohar Tanrı’dan ziyade bir makineyi tasvir eder.

Antik astronot kuramcıları tarafından belirtildiği gibi Zohar, farklı tüp ve ışık kaynakları ile ilişkilendirilen farklı boyuttaki beyin ve yüzleri tanımlar.

Teologlar bunun Tanrı’nın tanımı olduğunu öne sürmelerine rağmen, antik astronot kuramcıları modern bir bakış açısı ile Zohar’da tanımlanan şeyin aslında bir Tanrı figürü değil bir çeşit makine olduğunu iddia ederler. Birçok tarihi kaynak gerçek olduğunu iddia etse de hala daha tanımlanamayan gizemli bir yiyecek kaynağı Manna’nın üretildiği bir makine.

Manna makine teorisi, İsraillilerin bu makineyi nereden bulduklarına dair iki açıklama sunar. Açıklamalardan biri göçten önce Mısırlılardan çaldıklarını öne sürer. Daha tartışmalı bir diğer teori ise uzaylıların çölde açlıktan ölmelerine engel olmak için insanı bir jest olarak makineyi onlara verdiğini iddia etmektedir.

Her iki durumda da bu sorunun cevabı Ahit Sandığı gibi tarihe karışmış gibi görünüyor.

Manna Makinesi

1978’de George Sassoon ve Rodney Dale, Eski Günler adlı Zohar’ın bir bölümünün tercümesine dayanan bir kitap yazdı. Kitapta yazarlar Manna’nın İncil zamanında insanlar için besin olarak algler oluşturan bir makine tarafından üretildiği sonuncuna ulaştı. Manna olarak adlandırılan makine, mühendis olan, Eski Günler’de belirtilen yönleri izlediği söylenen George Sassoon tarafından yeniden üretildi. Makineyi oluşturduktan sonra, alglerin bir yemek kaynağını oluşturduğunu iddia etti.

Bu aynı zamanda İsraillilerin Sina Çölü’nde kırk yıl süren yolculukta nasıl hayatta kaldığını da açıklar. Sassoon ve Dale manna makinesini güçlendirmek için kullanılan nükleer bir reaktörün Ahit Sandığı’nda saklandığını belirtti.

Çeviri: Belgin Avşar

Kaynak Ancient-Code

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More