Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Şimdiye Kadar Yaşamış Dünyanın Bilinen En Zengini İnsanı

Bildiğiniz her şeyi ve Forbes Dergisi kapaklarını unutun. Şimdiye kadar yaşamış en zengin insanı merak ediyorsanız yazımızı okumalısınız. Evet ve bu kişi Jeff Bezos değil.

Bibliothèque nationale de France
0 3.568

Bildiğiniz her şeyi ve Forbes Dergisi kapaklarını unutun. Şimdiye kadar yaşamış en zengin insanı merak ediyorsanız yazımızı okumalısınız. Evet ve bu kişi Jeff Bezos değil.

Cevap ise bir Ortaçağ el yazması olan Katalan Atlası sayfalarında gizli. Ticaret yolu üzerinde altın madenlerinin ortasına yerleştirilmiş bir Batı Afrika kralı oturuyor. Bu kişi muhtemelen dünyayı gezen en zengin kişi olan Mansa Musa.

Katalan Atlas’ının yeniden üretimi 26 Ocak’ta İllinoi, Evanston’daki Northwestern Üniversitesi içerisinde yer alan Block Sanat Müzesi’nde açılan yeni bir sergide sergileniyor. “Altın Karavanlar” sergisi, Afrika’nın Orta Cağ boyunca muazzam refahı ve etkisini gözler önüne seriyor. 1375 yılında Majorca Adası’nda üretilen bu haritanın sadece tek bir örneği var.

Block Müzesi’ndeki serginin küratörü Kathleen Bickford Berzock, “Açıkcası, Mansa Musa ve Batı Afrika’daki onun altın kaynakları büyük önem taşıyor” dedi.

Nigerian National Commission for Museums and Monuments

Hayal Edilemez Bir Servet

Bicford Berzock, serginin Afrika ile ilgili kalıplaşmış şeyleri unutarak, küçümsememiz gerektiğini gösterme amaçlı yapıldığını söyledi. Akademik tarihçiler, Afrika’nın Orta Çağ dünyasındaki önemini kapsamlı bir şekilde belgelemiş olsalar da, kıta kamusal imgelemde bir durgun su olarak görülüyor. Sonrasında, Afrika halkını ve kaynaklarını soyan sömürgeci güçlerin saldırıları, daha önce yaşanmış olan zengin kültür ve tarihin çoğunu lekeledi.

The Aga Khan Museum

Bickford Berzock Live Science’a “Bugün bize yaşadığımız dünya hakkında, küresel ölçekte uzun bir değişim ve etkileşim geçmişini anlamak adına çok şey anlatıyor” dedi. Ve “Ayrıca, Atlantik köle ticareti gibi şeylere Afrikalıların batıya katılmadan önce insanların Afrika tarihi hakkında düşünmelerine yardımcı oluyor” diyerek ekledi.

Mansa Musa bizi bir fenomenle yüz yüze bırakır. Mali’nin altınları en saf ve en çok aranan altınlardı. Büyük Mali İmparatorluğu’nun hükümdarı Mansa Musa, bölgenin altın üretimini tam kontrol altına almıştı.

İlgili Yazılar
Cleveland Museum of Art

Uzak ve Geniş

Koleksiyonda yer alan diğer eserler de benzer hikayeleri yansıtıyor. Afrika sadece Avrupa’nın hammadde için yağmaladığı bir yer değildi. Zengin bir heykel kültürüne, tekstil sanatına ve çeşitli diğer ürünlere sahipti. Sergide yer alan ve Nijerya’da bulunan oturma figürlerinden biri Avrupa’da kullanılan mayın bakırına benzer şekilde yapılmıştır. Mali Tadmekka’dan madeni para kalıpları, hala günümüzün baskın bir para birimi olan dinar sikkelerinin altın benzerleri gibidir.

Ortaçağ Afrika’sında icat edilen sanatların bir kısmı günümüze kadar gelebilmiştir. Sergide sergilenen altın telkâri yapılmış büyük biconical boncuklar, Mısır ya da Suriye’den gelen 11. Yüzyıldan bir örnektir.

The Field Museum, Photographer John Weinstein

Sergideki eserlerin çoğu kendi ülkeleri dışında ilk defa sergileniyor. Fas, Mali ve Nijerya’daki müzelerle yapılan iş birliği çerçevesinde oluşturulmuştur.

Sergi 21 Temmuz 2019’a kadar Block Museum’da kalacak. 2020 baharında Washington DC’deki Sminthsonian Ulusal Afrika Sanatı Müzesi’ne gelmeden önce 2019 sonbaharında Ontario’nun Aga Khan müzesine gidecek.

National Commission for Museums and Monuments, Abuja, Nigeria

Çeviri: Tolga Candur

Kaynak: livescience

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More