Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Müzelerin Gişe İşletme İhalesi Tamamlandı

Kazanan şirket gişelerin 9 yıl süresince işletmesini yapacak. Bunun sonucunda müze ve ören yerlerine ziyaretçi giriş ücretlerinde artış bekleniyor.

0 2.775

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Müze ve Örenyeri gişelerinin işletmesine ilişkin ihale tamamlandı. Kazanan şirket gişelerin 9 yıl süresince işletmesini yapacak. Bunun sonucunda müze ve ören yerlerine ziyaretçi giriş ücretlerinde artış bekleniyor.

İhalede Sicpa Turkey firması birinci oldu. Sicpa Turkey ihaleye geçen dönemde katılmıştı ancak kazanamamıştı. SICPA şirketinin arkasında Cüneyd Zapsu’nun asistanı ve bir dönem AK Parti’nin milletvekili adayı da olan Cavidan Gülşen Karanis Ekşioğlu’nun adı geçiyor.

Müze Haberleri ve Yazılarımız İçin Bu Başlığımızı İnceleyebilirsiniz

İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında Ekşioğlu ayrıca GKE Havacılık adlı şirketin de yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütüyor. Şirketin Cüneyd Zapsu Danışmanlık ile aynı adresi paylaşması Zapsu’nun havacılığa adım attığının göstergesi olarak görülüyor.

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen Müze ve Örenyerlerinden Topkapı Sarayı, Ayasofya, Topkapı Sarayı Harem Dairesi, İstanbul Arkeoloji, Türk ve İslam Eserleri, Pamukkale, Efes ve Göreme gibi Müze ve Örenyerlerinin de içinde bulunduğu 54 Müze ve Örenyeri için yapılan ihaleye 2 firma katıldı.Kanal 7’nin de bünyesinde bulunduğu Beyaz Holding’in Etkin Eğitim firması ve İsviçre kökenli Sicpa Turkey firması gerekli yeterlilikleri sağlayarak açık artırmaya katılma hakkı kazandı.

İlgili Yazılar

9 YIL BOYUNCA İŞLETECEK

Yapılan açık artırma neticesinde en yüksek teklifi (3.907.000.000,00 TL) veren Sicpa Turkey firması ihaleyi kazandı ve 9 yıl boyunca Türkiye’nin farklı şehirlerinde bulunan Müze ve Örenyerleri gişelerini işletme hakkını kazanmış oldu. Etkin Eğitim firması da vermiş olduğu 3.860.000.000,00 TL teklifle az farkla ikinci oldu.Açık artırma süreçleri tamamlanan ihalenin kesin sonuçları idarenin yapacağı incelemeden sonra önümüzdeki günlerde açıklanacak.

KUTSAL EMANETLERDEN DE SORUMLU OLACAK

İhalenin Sicpa şirketine verilmesi onaylanırsa söz konusu şirket Topkapı Sarayı içinde bulunan Kutsal Emanetler bölümünün de sorumluluğunu üstlenecek.

PEKI KIM BU SICPA? NE IŞ YAPAR?

Biraz bu şirketten bahsetmek gerekiyor. 1929 yılında kurulan SICPA, İsviçre merkezli bir teknoloji şirketi. 3 bine yakın çalışana sahip, banknot ve değerli evrak güvenliğinde uzman firma, güvenlik mürekkepleri üretiyor. 5 kıtada faaliyet gösteren İsviçreli şirket, 190 ülkedeki merkez bankasının banknotlarına mürekkep tedarik ediyor. Pasaport, çek gibi değerli dökümanlara da güvenlik mürekkebi üreten firma, 2007’de kaçak malların yakalanması alanında Kibar Holding ile ortak olmuş ve SICPAAssan Ürün Güvenliği adlı şirket kurulmuştu. 2015’te Kibar, sahip olduğu yüzde 50 hissesini ortağına satmıştı.Sahte ve kaçak ürünlerin önlenmesini sağlamak amacıyla kurulan firma, 2007’de 5 yıllık bandrol üretim ihalesini, 327 milyon lira teklif vererek almıştı. Şirket, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından başlatılan tütün ve alkollü içki ürünlerinde Bandrollü Ürün İzleme ve Takip Sistemi’nin kurulması ve işletilmesi alanında hizmet veriyor.

Ülkemizden En Güncel Arkeoloji Haberleri İçin Tıklayınız

Kaynak Selçukhaber

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More