Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Tairona’nın Kolombiya Ormanları’ndaki Gizemli Kayıp Şehri

Tüm yollar ve ormanlardaki patikalar öyle bir şekilde tasarlanmış ki yerliler gelen ziyaretçilerin yaklaştığını duyabilmektedir.

0 5.626

Kolombiya’nın Sierra Nevada da Santa Marta bölgesindeki izole dağlık arazide kimsenin bilmediği antik Buritaca şehri yer alır.

Tairona yerlileri komplike şehirlerini sarp dağ sırtlarına inşa etmişler, ancak bunu yaparken kendi isteklerine göre değil, Quechua diline hakim, Inca dini inançlarını ve uygulamalarını kayıt altına almış İspanyol bir rahip ve tarihçi olan Cristobal de Molina şehrin kurulacağı yeri tayin etmiştir.

İncil’de Vaizler 1:4’te ‘Nesiller gelir ve nesiller gider, ama dünya sonsuza kadar sürer” der, Buritaca’dan kalan taş yollar, kuleler, köprüler, dağa oyulmuş teraslar ve yeşillikler içinde saklanmış sayısız merdiven de sonsuza dek kalacağı gibi.

Ciudad Perdida (“Kayıp şehir”) Kolombiya’nın kuzey doğusu

Tairona yerlileri tarafından Buritaca 200 olarak adlandırılan nehir kenarındaki bu gizemli şehrin kaldırımlı cadde ve sokakları geniş bir alanı içine alan yoğun ormanlarla kaplıdır.
Bu alan ünlü Machu Picchu’ya benzemekle beraber en az on katı daha büyüktür fakat buraya ulaşıp hayran kalabilmek için ya helikopterle gelmek ya da gür ormanla kaplı 1.200-1.300 basamaklı bir yolu tırmanmak gerekir. Üst platformlar birbiri üstüne yığıldığı için oraya ulaşmanın tek yolu devasa basamaklardır. Bu basamaklar orman bitki örtüsünün oluşturduğu doğal çatıdan çok daha yüksektedir ve dikey olarak inşa edilmiş kentin tüm dik yamaçlarını örtmektedir.

Yoğun orman örtüsünün altına gizlenmiş olan altı kilometrekareden fazla bir alan kaplayan bu şehrin bölgeleri, on kilometrelik merdivenler, raylar, 250 yapay teras ve sulama kanallarıyla birbirine bağlanmıştır. Tüm yollar ve ormanlardaki patikalar öyle bir şekilde tasarlanmış ki yerliler gelen ziyaretçilerin yaklaştığını duyabilmektedir.

İlgili Yazılar
Yeri yıldızlarla, gök cisimleri ve takvimle eşleştirilen evler ve tapınaklar, çapı dört ila on iki metre olan dairesel taş temellerin üzerine inşa edilmiş. Tepedeki teraslı tapınağa tam olarak 1.200 basamakla ulaşılıyor.

Bu yerin tasarımcıları her kim ise bu meslekten olmamalarına rağmen şehrin tüm inşası dikkatlice düşünülüp ve titizlikle detaylandırıldığı görülmektedir. Bu kişilerin yerlilere bilgi verdiği; taşla ilgili işlemeyi, taşıma gibi süreçleri öğrettikleri ve dikey arazilerin düz alanlara dönüştürülmesine yardımcı oldukları görülmektedir.

Tairona metaller üzerine çalışma konusunda sıra dışı tekniklere sahip olduğu; bakırın parlatılması için sebze suyu, kemikten ve değerli taşlardan yapılan objeleri kaplamak içi altın folyolar kullanıldığı anlaşılmıştır. Dünyanın en eski keşiflerinden bazıları, kuzeydoğu Kolombiya dağlarında ve kökleri tarih öncesine dayanan Buritaca’nın önemli altın madenciliği merkezinde yapılmıştır.

Taorina kültüre ait erotik bir figür.

Çeviri: Ayşegül Atalay

Kaynak ancientpages

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More