Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Arkeologlar Suriye’nin Mirasını Kurtarmak İçin Gizli Solüsyonlar Kullanıyorlar

Suriye ve Irak’ın değerli arkeolojik eserleri son zamanlarda hem teröristler hem de suç çeteleri tarafından tahmin edilemez bir şekilde yağmalanıyor ve UNESCO yasa dışı ticaretin milyonlarca dolar değerinde olduğunu söylüyor.

0 1.047

Suriye ve Irak’ın değerli arkeolojik eserleri son zamanlarda hem teröristler hem de suç çeteleri tarafından tahmin edilemez bir şekilde yağmalanıyor.

Satılan eşyalar daha sonra koleksiyonculara sunulmak üzere Avrupa ve Amerika’ya getiriliyor.

Birleşmiş Milletler miras birimi UNESCO yasa dışı ticaretin milyonlarca dolar değerinde olduğunu söylüyor.

Fakat arkeologların değerli arkeolojik eserlerin izini sürmelerine olanak sağlayacak yenilikçi bir solüsyonun eli kulağında denebilir.

Antik mozaik ultraviyole ışığı altında görülebilen görünmez bir sıvı ile boyanmıştır

Suriyeli arkeologlar Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgeler dışında gizlice çalışarak ülkenin en değerli eserlerinin bazılarını temiz ve izlenebilir bir sıvı ile boyamaya başladılar.

Solüsyon çıplak gözle görülemiyor, fakat ultraviyole ışıkları altında görülebiliyor.

Teknoloji bir İngiliz suç önleme şirketi olan Smartwater tarafından geliştirildi ve Amerika’da bilim adamları tarafından Reading ve Shawnee Eyalet Üniversitesi’nde test edildi.

Roma mozaikleri, Bizans çömlekçiliği ve antik heykellerin tümüne Suriye’nin mirasının teröristler ve suç çeteleri tarafından yağmalanmasını durdurmak için hızla bu sıvı uygulanıyor.

Bunun eşyaları çalan hem koleksiyoncuları hem de kaçakçıları her bir eserin kendine özgü bir kodu olacağı için adli takip tehdidi ile korkutacağı umuluyor.

Sıvı Bizans çömlekçiliği ve heykelleri gibi eserlerin izini sürmek için kullanılabilir.

Proje ünlü Suriyeli arkeolog Profesör Amr Al-Azm tarafından denetlendi.

BBC’ye seramiklere ve diğer antik eserlere zarar vermemek için tasarlanan Smartwater takip cihazının Ocak’ta Türkiye’ye getirildiğini ve bir ay sonra Suriye sınırı boyunca gemi ile yol aldığını belirtti.

İlgili Yazılar

Profesör Amr Al-Azm cihazın şuana kadar sadece Suriye hükümeti kontrolü dışındaki bölgelerdeki eserlerde kullanıldığını belirterek Suriye’nin kültürel mirasının nerede olursa olsun tehlike altında olduğunu ve onları bir araya getiren şeyin bu olduğunu söyledi.

Fakat bunun için çok geç değil mi?

6 yıllık çatışmadan sonra Suriye’nin hazinesi çoğu kaçakçılar ve suç çeteleri ile birlikte çalışan sözde İslam Devleti militanları tarafından yağmalandı.

Unesco’ya göre Orta Asya dışındaki değerli eşyaların kaçakçılığı uyuşturucu, insan kaçakçılığı, silah kaçakçılığının yanında büyük küresel yasa dışı bir sektör olarak sayılmaktadır.

Ne kadar olduğu bilinmeyen fakat çok sayıda arkeolojik eser aracıların onları özel koleksiyonculara satmaya çalıştığı Avrupa ve Amerika’ya getiriliyor.

Benzer bir şekilde yağmalanma problemini yaşayan Irak projeyi sınırları dışına da taşımayı düşünüyor.

Bir Asur heykeli Ninova şehrinin yağmacıları tarafından yağmalandıktan sonra tekrar oluşturuldu

Irak’ın kuzeyinde Musul’un yakınında Ninova gibi böylesine ikonik şehirlerin yağmalanması satabilecekleri her şeyi götüren ve taşıyamayacakları şeyleri kırıp döken cihat yanlıları tarafından belgelenmiştir.

Profesör Amr Al-Azm hala bunun kaçakçılar ve koleksiyoncular arasında yayılacağını ve bunun bölgenin miraslarının çalınmasını adli takibat ile sonuçlandıracağını umuyor.

Antik Palmyra Kenti Korkulandan Daha Az Zarar Görmüş

Suriye’de Bir Müzeden Çalınan Mozaik İstanbul’da Ele Geçirildi

Suriye’deki müzeden çalınan tarihi eserler Elazığ’da satılırken ele geçti

Çeviri: Belgin Avşar

Kaynak: bbc

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More