Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Dalmaçya Kıyısında Bulunan 7.200 Yıllık Peynir Üretimine İlişkin İzler

Uluslararası bir araştırmacı ekibine göre, yeni bir araştırma yaklaşık 7.200 yıl öncesinden fermente süt ürünlerinin - yumuşak peynir ve yoğurdun – varlığının kanıtlarını ortaya koydu.

0 1.937

Peynir yapımının en az 5.000 yıl öncesine dayandığı uzun zamandır bilinmektedir.

Uluslararası bir araştırmacı ekibine göre, yeni bir araştırma yaklaşık 7.200 yıl öncesinden fermente süt ürünlerinin – yumuşak peynir ve yoğurdun – varlığının kanıtlarını ortaya koydu.

Uluslararası bir araştırma ekibine göre, Hırvatistan’ın Dalmaçya kıyılarındaki çömleklerde bulunan yağ kalıntısının analizi, yaklaşık 7.200 yıl önce fermente süt ürünlerinin- yumuşak peynir ve yoğurdun- varlığının kanıtlarını ortaya koydu.

Dalmaçya’daki Neolitik alanlardan kap seleksiyonu

Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nde antropoloji alanında doçent doktor olan Sarah B. McClure, bu kanıtın peynir üretiminin tarihini 4.000 öncesine kadar dayandırdığını belirtti.

Araştırmacılar, bu bölgedeki çömleklerde sütün varlığının 7.700 yıl kadar önce yani fermente ürünlerden 500 yıl daha önce görüldüğünü dile getirdi.

McClure, “İlk önce sağım yapıyoruz ve bu muhtemelen çocuklar için yapılan bir şeydi çünkü süt iyi bir hidrasyon kaynağı ve nispeten patojen içermiyor” dedi. “İnsanların çocuklarına başka bir memeliden süt vermeleri şaşırılacak bir şey değil

Bununla birlikte, yaklaşık 500 yıl sonra, araştırmacılar yalnızca saf sütten fermente edilmiş ürünlere değil aynı zamanda çömlek kaplarının hem tarzında hem de biçiminde bir değişim gördüler.

İlgili Yazılar
Dalmaçya’daki Neolitik alanlardan kap seleksiyonu

McClure, peynir üretiminin, insanların yeni tür mutfak eşyaları üretmeleri için geçerli bir sebep olduğunu ve bunun aynı zamanda kültürel bir değişime de neden olduğunu da dile getirdi.

Çanak çömleklerde sadece et, balık ve bir miktar süt kalıntısı bulunmuştur. Erken Neolitik Dönem’de çanak çömlek, bölge genelinde bulunan “Damgalı Eşya” olarak adlandırılan bir tarza sahiptir.

500 yıl sonra, Orta Neolitik Dönemde Danilo çanak çömlekleri ortaya çıkmış ve bunlar tabak ve kaseleri içeriyordu. Bu çanak çömlek, figulina gibi üç alt tip içermekte olup, bu tipin yüzde beşini oluşturmaktadır ve oldukça pişirilmiş ve açık renkli, genellikle kaygan ve süslüdür; Yuvarlak gövdeli ayaklı kaplar olan ve çoğunlukla hayvan veya insan şeklinde olan rita ve bu kaplarda araştırmacılar peynir izine rastladırlar. Danilo eşyalarının üçüncü kategorisi, lor ve peynir altı suyuna ayrıldığında işlenmiş sütü süzmek için sıklıkla peynir yapımında kullanılan eleklerdir.

Erken Neolitik Damgalı Eşya kaplarına bir örnek

Dört elekten üçünde, peynir veya diğer fermente süt ürünlerinde ikincil süt işlemenin izleri bulundu. Hırvatistan’daki Dalmaçya’daki Pokrovnik ve Danilo Bitinj bölgeleri incelendi.

Araştırmacılara göre, hayvancılık -ve özellikle peynir ve fermente süt ürünleri -kuzey bölgeleri tarıma açılmasına neden olmuş olabilir çünkü bu bebek ölümlerini azalmasına, erken sütten kesmeye, doğum aralığının azalmasına ve nüfusun artmasına olanak sağladı. Aynı zamanda yetişkinler için saklaması kolay bir beslenme şekliydi çünkü peynir ve yoğurt fermantasyonu süt ürünlerinin laktoz içeriğini azaltıyor, yiyecekleri çocuklar için olduğu kadar yetişkinler için de lezzetli hale getiriyordu.

Çeviri: Belgin AVŞAR

Kaynak Ancientpages

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More