Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Büyük İskender, Güneş ve Ay Ağacı’nın Kehaneti

Antik tarihe ilgi duyan hemen hemen herkes Büyük İskender’in askeri başarılarını bilir, ancak çok az kişi İskender’in derin ve karanlık bir ormana girip kendi ölüm kehanetini duyduğunda ne olduğundan haberdardır.

0 4.770

Antik tarihe ilgi duyan hemen hemen herkes Büyük İskender’in askeri başarılarını bilir, ancak çok az kişi İskender’in derin ve karanlık bir ormana girip kendi ölüm kehanetini duyduğunda ne olduğundan haberdardır.

Dünyayı fethetmeye karar veren Büyük İskender ve yoldaşlarının efsanevi tarihi, bu ormandaki Güneş ve Ay Ağacı’na bağlı olduğu söylenmiştir.

Bakavali Bahçeleri’nin Güneş ve Ay Ağacı

Söz konusu olan bu iki ağacın tam yeri günümüzde bilinmemektedir ama Bakavali Bahçeleri’nde olduğuna inanılmaktadır.

Ancient Pages’de daha önce bahsedildiği gibi “Bakavali Bahçeleri’nin en iyi betimlemeleri, İngilizler tarafından 19. yy başında Kalküte’daki Fort William Koleji’nde derlenen, eski Fars-Arap ve Hindu hikayelerinden biri olan Gul-e-Bakavali’de bulunabilir.”

Bakavali Bahçeleri alışılmadık bitki ve ağaçları nedeniyle meşhurdu. Tıpkı Yunan perilerinin Hesperides’i koruduğu gibi, ölümsüzlük hediye eden elmalar içeren bahçeyi bulmak çok zordu, ancak bu gizemli bahçeyi bulmayı başaranlar da oldu. Onlardan birisi de babasını iyileştirmek için, iyileştirici etkisi olan Gul adlı çiçeği arayan Prens Taj-al-Maluke’dir.

Antik kaynaklarda, doğu İran – Hindistan sınırında iki tür efsunlu ağaç yetiştiği söylenir. Birisi Güneş Ağaçları, diğeri ise Ay Ağaçları diye adlandırılır.

Büyük İskender ve Güneş Ağacı’nın Kehaneti

Antik bir İran efsanesine göre, Hindistan’a doğru ordusu ile ilerlerken, İskender iki ağaca rastlar, ve tam o noktada daha sonra gerçekleşecek bir kehanet ona bildirilir.

İskender, Damghan yakınlarında, geniş ve kurak bir yaylada tek başına dikilen bir çınar ağacının yanına geldi. Ağacın birisi erkek diğeri dişi olan iki gövdesi vardı. İlki gündüz, ikincisi gece boyunca konuşurdu. Bu mistik çınar ağacını dinleyen İskender, erken bir zamanda öleceği ve muhteşem zaferlerinin meyvelerini başkalarının alacağı konusunda güçlü bir ses ile uyarıldı.”  Folklore and Mythology’de Alexander Porteus böyle yazar.

Güneş ve Ay Ağaçları, acaba Büyük İskender’e yeni yurtlar ve topraklar hakkındaki fetihlerinden ve görevlerinden bahsetmiş miydi?

Roman d’Alexandre en prose (Alexander-Romance Nesri), Büyük İskender’in birçok macerasına atıf yapan ilginç bir ortaçağ elyazmasıdır. Romance of Alexander Nesri’nden  (M.S. 1180) Makedonyalı Kral’ın tuhaf ve egzotik insanlarla ve hayvanlarla olan ilişkileri ve maceraları öğrenilebilir. Hatta bu elyazmasındaki hikâyelerin bazılarında İskender’in hayatı çok renkli ve fantastik bir şekilde tasvir edilir.

Nesir on yedi elyazmasında kaydedilmiştir ve bunlardan on tanesi kapsamlı bir şekilde resmedilmiştir. Mitoloji, folklor ve tarih öğrencileri tarafından takdir edilen şaşırtıcı bir eski eserdir.

Bu orta çağ metninden; İskender ve şeflerinin, zirvesinden altın bir zincir sarkan 2500 basamaklı bir dağa çıktıklarını ve tepesinde, içinde yaşlı bir adamın uyuduğu Altın Güneş Tapınağı’nı bulduklarını öğreniyoruz.

Yazmada bildirildiğine göre;

İlgili Yazılar

“Yaşlı adam uyanıp da onları gördüğünde gelecek olaylardan haber veren Kutsal Güneş ve Ay Ağaçları’nı görmeyi isteyip istemediğini sordu. İskender bunu duyduğunda sevinçle doldu”.

 “Evet, elbette dileğimiz onları görmektir” diye cevapladı İskender ve yoldaşları.

Yaşlı adam İskender’e, eğer ebeveynlerinin ikiside krallık kanı taşıyorsa tapınağa girebileceğini söyledi.  İskender’in cevabı ise “Bizim ebeveynlerimizin ikisi de krallık kanı taşır” şeklindeydi.

“Kışlıklarınızı ve ayakkabılarınızı çıkarın” diye devam etti yaşlı adam yattığı yerden kalkarken. İskender’in yoldaşları Tholomeus, Antigonus ve Perdiacas da kendisini takip etti. Daha sonra, çeşitli mucizeleri barındıran ormanın içinden geçmeye başladılar. Orada yüz feet (yaklaşık otuz metre) yüksekliğinde, kendilerinden “ypo baume“ denilen tütsüler çıkan defne ve zeytine benzeyen ağaçlar gördüler.

Sonunda ormanın derinliklerine girip ne yaprağı ne de meyvesi olan çok uzun bir ağaç buldular. Bu ağacın üzerine tünemiş, gül renginde, başında tavus kuşunu andıran bir ibik bulunan, boyun tüyleri saf altın gibi parıldayan büyük bir kuş vardı.

Yaşlı adam huşu içindekilere “Sizi hayrete düşüren bu kuşun adı Fenis’tir. Dünyada bir eşi daha yoktur.” dedi.

Yaşlı adamın söz ettiği kuş, küllerinden doğan, efsanevi ölümsüz Anka Kuşu’nu andırıyordu.

 Hikâye ilerledikçe sonunda İskender ve yoldaşları Güneş ve Ay Ağaçları’nı bulurlar. Ona ulaştıklarında yaşlı adam onlara dönüp “Yukarı bakın ve ne sormak istediğinizi kalbinizin derinliklerinde söyleyin ancak” diye uyarıp “ sesli olarak belirtmeyin” dedi.

İskender’in Ölüm Kehaneti

İskender yaşlı adama hangi dilde ağacın cevap verdiğini sordu. “Güneş Ağacı Hinduca cevap verir” diye cevapladı yaşlı adam.

İskender duygulu bir şekilde ağacı öpüp kalbinin derinliklerinde “Acaba tüm dünyayı fethedip Makedonya’ya muzaffer ordumla dönebilecek miyim? Diye sordu.

Güneş Ağacı “İskender, sen tüm dünyanın kralı olacaksın, ama Makedonya’yı bir daha asla göremeyeceksin” diye cevapladı.

Büyük İskender bugün, tüm zamanların en büyük askeri dehası diye anılır.

Makedonyalı İskender Yunanistan’ı fethedip, krallığını uzak Hindistan Asyası’na kadar daha 32 yaşında iken genişletmiştir. Philip’in Yunanistan’a karşı savaştığı ve Yunan topraklarını Makedonya’ya ekleme amacı güttüğü Chaeronea kilit savaşında, 18 yaşındaki Genç İskender’e savaş hattının sol kanadının komutası verilmişti. Bu genç yaşında bile askeri dehası ile düşman hattını ilk delmeyi başaran komutan olmayı bilmişti. Cesurca savaşmıştı, babası için gurur kaynağıydı”.

İlginç bir şekilde, Güneş Ağacı’nın kehaneti doğrulandı ve Büyük İskender Babil’de ölerek çok istediği Makedonya’yı bir daha asla göremedi.

Çeviri: Mahmut Güney

Kaynak ancientpages

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More