Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Arkeologlar Göbekli Tepe’de 15 Tapınak ve 200’den Fazla Dikili Taş Buldu

Dünyamızın üzerindeki en eski tapınak olarak kabul edilen Göbekli Tepe’de yapılan son arkeolojik kazılarda bir dizi yeni tapınak ve dikili taş ortaya çıktı.

0 3.919

Dünyamızın üzerindeki en eski tapınak olarak kabul edilen Göbekli Tepe’de yapılan son arkeolojik kazılarda bir dizi yeni tapınak ve dikili taş ortaya çıktı.

Şanlıurfa’daki Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı, Mehmet Önal ile Anadolu Ajansı tarafından yapılan bir röportajda bölgede yapılan Jeofizik bir araştırmada 15 adet Mega anıtsal tapınak ve 200’den fazla dikili taş bulunduğunu söyleyerek yeni bulguları açıklamıştır. Mehmet Önal  “Önümüzdeki yıllarda yapılacak arkeolojik kazılarda yeni yapılar ile karşılaşacağız” demiştir.

Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde Şanlıurfa ilinde bulunan arkeolojik site, dünyanın en eski ve en büyük tapınak komplekslerinden biri olarak kabul edilmektedir.

“Potbelly Hill” anlamına gelen Göbekli Tepenin gerçek büyüklüğünü anlamak için arkeologlar en az 150 yıl boyunca kazı yapılması gerektiğini belirtilmektedir.

Göbekli tepe arkeolojik alanı 1963’te keşfedildi. O zamandan beri İstanbul ve Chicago üniversitelerinden uzmanlar sitede aktif olarak çalışıyorlar.1963’ten beri, sitedeki arkeolojik çalışmalar durmadı.

Alman arkeoloji enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesi’nden araştırmacılar, 1995 yılından bu yana, Neolitik Çağ’dan kalma ve üç ila altı metre yüksekliğinde, 40 ila 60 ton ağırlığındaki T-Şekilli taş yapılarını keşfederek, bu bölgede ciddi araştırmalar yapmışlardır. Arkeologlar 65 santimetre uzunluğundaki insan heykellerini ve çeşitli tarihi eserlerin 12.000 yıldan fazla bir geçmişi olduğunu açıklamaktadır.

Bölgede 1963’ten beri çalışılmasına rağmen, arkeologlar hala siteyle ilgili birçok önemli soruyu yanıtlamayı başaramamışlardır.

Bu yapıları yapan insanların, Göbekli Tepe’yi nasıl inşa ettikleri ve ne amaçla yaptıkları büyük bir gizem olarak kalmaktadır.

Göbekli Tepe sitesinindairesel olarak dizilmiş devasa T-şekilli taş sütunlarının Pre-Pottery Neolitik A (PPNA)*  ilk evresinde dikildiği anlaşılmıştır. Bu tarihler göz önüne alındığında Göbekli Tepe dünyanın en eski Megalit yapısı olduğu anlaşılmaktadır.

2018 yılında, Göbekli tepe sitesi UNESCO Dünya Mirası alanı olarak kabul edilmiştir.

İlgili Yazılar

Adaylık hazırlıkları yapılırken Siteyi korumak için uzmanlar tarafından 4.000 metrekarelik bir çelik çatı yapılmıştır.

Göbekli Tepe, insan toplumunun gelişiminin önemli bir aşamanın anlaşılmasını sağlayacağı ve büyük ölçüde değiştirebileceğinden dolayı, sayısız bilim adamı tarafından en büyük arkeolojik keşif olarak kabul edilmektedir.

Bilim adamları ayrıca Göbekli Tepe’nin inşasının kent uygarlıklarının gelişimini etkilediğini iddiasındadır.

Stanford Üniversitesi’nden Ian Hodder Göbekli Tepe’nin önemini anlatan kısa ve önemli açıklama yapmıştır:  “Göbekli Tepe bildiğimiz her şeyi değiştirecek

Çeviri: Bülent Pekardan

(*) Çanak Çömlek Öncesi Neolitik (İngilizce Pre-potteryNeolithic’in kısaltması olan PPN de bir adlandırma olarak kullanılmaktadır.) ve Çanak Çömlekli Neolitik, Çanak-Çömlek Öncesi Neolitik de kendi içinde ikiye ayrılmaktadır: Çanak Çömlek Öncesi Neolitik A (PPNA) ve Çanak Çömlek Öncesi Neolitik B (PPNB).

Çanak Çömlek Öncesi Neolitik A (PPNA)

10.000-8.000

Çanak Çömlek Öncesi Neolitik B (PPNB)

8.000-7.000

Kaynak Ancient-Code

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More