Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Altay Dağları’nda Antik Bilim İnsanlarının İzine Rastlandı

Bilim insanları, Karakol'un çarpıcı sanat eserlerinin arkasındaki tarih öncesi illüstratörlerin 5000 yıllık ilginç sırlarını çözdüler. Altay Dağları'nda bulunan bu görkemli resimler, başlarında yuvarlak boynuzlu ve tüylü eski figürler gösteriyor.

2 6.910

Bilim insanları, Karakol’un çarpıcı sanat eserlerinin arkasındaki tarih öncesi illüstratörlerin 5000 yıllık ilginç sırlarını çözdüler. Altay Dağları’nda bulunan bu görkemli resimler, başlarında yuvarlak boynuzlu ve tüylü eski figürler gösteriyor.

Bazılarına göksel cisimler deniyor ve hayvanların ve kuşların sanatsal tasviri var. Buluntular, Altay Cumhuriyeti’ndeki Karakol köyünde el değmemiş eski bir mezardan gelmektedir.

1985’te ortaya çıkarıldılar ancak şimdi yeni ve beklenmeyen sırları ifşa ediyorlar. Canlı süslemeler, mezar duvarları olarak kullanılan taş döşemelerde bulunmuştur.

Bilim insanları, çizimlerin, Sibirya’da bulunan ilk polikrom kaya resimleri örneği olan beyaz, kırmızı ve siyah olmak üzere üç renkte yapılmasına şaşırdılar.

Bu muhteşem resimler Altay Dağları’nda bulundu.

Zaman İçinde Mezar Süslemeleri

Taş mezarların içine gömülü olan insanların kalıntıları da aynı renklerle boyanmış, göz yuvalarının altında kırmızı hardal lekeleri ve kaşlar alanında öne çıkan spekülerit adı verilen siyah ve gümüş rengi bir mineralin izlerine rastlanmıştır.

Ama sonra bu eski resimlerin gerçekten büyüleyici yönleri öne çıkıyor. Bu taşlar üzerindeki renkli görüntüler farklı zamanlarda ve bilime dayanan ayrıntılı bir teknik kullanılarak yapılmıştır.

En eskileri elklerin, dağ keçilerinin ve başlarının üstünde yuvarlak boynuzlu koşan görsellerin oyulmuş görselleri vardı. Sonra petrogliflerle birlikte kaya parçaları dağdan koparıldı, mezarlara götürüldü ve içini süslemek için baş aşağı konuldu.

Ve bir müddet sonra petrogliflerin üstüne on bir tane insan figürü çizimi yapıldı. Onları tamamlamak için tarih öncesi sanatçılar, gravür ve çizim tekniklerini mineral boyalarla karıştırmaktan daha fazlasını yapmak zorunda kaldılar.

Bu muhteşem resimler Altay Dağları’nda bulundu.

5.000 Yaşındaki Resimlerde Kimyasal Reaksiyonlar Kullanıldı

5.000 yıl önce, mezar ressamlarının, sadece kırmızı bir renk değil, istedikleri kesin tonu elde etmek için temel bir kimyasal reaksiyonu nasıl kullanacaklarını bildikleri açığa çıktı.

Arkeoloji Enstitüsü’nün Paleo-Sanat Merkezi ile birlikte çalışan Rusya’nın nükleer enerji araştırma ve geliştirme merkezi olan Moskova’daki Kurchatov Enstitüsü’nden bir bilim insanı ekibi, mezar çizimlerinin kırmızı kısımlarının termal olarak değiştirilmiş aşı boyası olduğunu kanıtladı.

İlgili Yazılar

Eserlerin beyaz renkli bölümleri, ışığı yansıtan kaya kristallerini ortaya çıkaran kazıma ile yapılmıştır. Siyah renk için, Karakol’un tarih öncesi sanatçıları soo kullandı.

Belki de bu çizimler, onu okuyabilen ve anlayabilen bir araştırmacıyı bekleyen, bir cenaze töreninin anlatısını temsil etmektedir.

Anlamı Ortaya Çıkarmak

Mezar çizimlerinin anlamı henüz deşifre edilmemiştir ve Altay’ın eski sakinlerinin cenaze törenleri bilinmemektedir. İnsan benzeri 11 figür, görüntüler üzerine çizilen sürekli kırmızı çizgiyle tamamlanan tek bir kompozisyon oluşturur.

Belki de bu çizimler, onu okuyabilen ve anlayabilen bir araştırmacıyı bekleyen, bir cenaze töreninin anlatısını temsil etmektedir. Ancak, yapıtın arkasındaki bilimsel teknikler ve özellikle resimlerde ve kafataslarında görülen kırmızı pigmentleri yapmak için kullanılan karmaşık işlem artık oldukça açıktır.

Belki de bu çizimler, onu okuyabilen ve anlayabilen bir araştırmacıyı bekleyen, bir cenaze töreninin anlatısını temsil etmektedir.

Antik Bilim İnsanları

Kurchatov Enstitüsü’nün senkrotron araştırma departmanı başkanı Roman Senin: “Pigmentlerin aşamalı kompozisyonunu, yani boyanın tek tek tahıllarının kristal kafesinin yapısını belirledik. Bazı yapılar doğal numuneler için tipik değildir, ancak ısıl işlem ürünüdür. Basitçe, ilkel sanatçı, ihtiyacı olan rengi elde etmek için minerali belli bir sıcaklığa kadar ısıtmıştı.”

Yeni çalışmanın sonuçları, Mayıs 2020’de Lizbon’da düzenlenen 43. Uluslararası Arkeometri Sempozyumu’nda sunulacak.

5.000 yıl önce, mezar ressamlarının, sadece kırmızı bir renk değil, istedikleri kesin tonu elde etmek için temel bir kimyasal reaksiyonu nasıl taşıyacaklarını bildikleri açıktır.

Çalışmanın yazarlarından biri olan Rus Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü’nden Alexander Pakhunov şunları söyledi: “Karakol halkının cenaze töreninde kullanılan boya kompozisyonunun analizinin sonuçları eskilerin yeteneğine tanıklık ediyor. Altay sakinleri pigmentleri renk ve özelliklerle ayırt ediyordu.”

Bilim insanları, farklı tonların henüz anlaşılmayan ayrı anlamlar taşıdığına inanıyor. Karakol sanat eserleri erken ve orta Tunç Çağı’na tarihlenmektedir.

Çeviri: Bünyamin Tan

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

2 Yorumlar
  1. SEO diyor

    Bir bardak çay içeceksin artık yapacak bir şey yok.
    Kendi ayağına sıkmışsın. Çay içerken de çevremde SEO’dan anlayan bir profesyonel var mı diye düşünmüş
    olursun 🙂

  2. Andregat diyor

    Türk geçmişi için muhteşem kanıtlar

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More