Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

2017 Yılının En Şaşırtıcı 10 Arkeolojik Keşfi

2017'ye şöyle bir göz attığımızda, bu yıl içinde yapılan çok sayıda arkeolojik keşif olduğunu görebiliriz ancak bu yazıda en ilginç 10’unu sizin için derledik. Keyifli okumalar.

0 2.383

2017’ye şöyle bir göz attığımızda, bu yıl içinde yapılan çok sayıda arkeolojik keşif olduğunu görebiliriz ancak bu yazıda en ilginç 10’unu sizin için derledik. Keyifli okumalar.

(Listeleme yapılırken belli bir önem sırası gözetilmemiştir)

Kafatası Kulesi

Bir grup arkeolog, daha sonra adı Meksika olan Aztek başkenti Tenochitlan’daki ‘Templo Mayor’ (Büyük Tapınak) silindirik yapılar içerisinde yakınlarında kireç ile birleştirilmiş 650’den fazla kafatası buldu. Arkeologlar kafataslarından oluşan bu kulenin, 1521’de İspanyol istilacılar şehri ele geçirdiklerinde, onları dehşete düşüren büyük bir kafatası kulesi olan Huey Tzompantli’ye ait olduklarına inanıyorlar.

Antik Amerika Üzerine Yazılarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Büyük Piramidin İçindeki Gizemli Boşluk

Araştırmacılar muon kullanarak Büyük Giza Piramidi’nde boşluk buldular. Ekip daha önceden, piramitin kuzey yüzünde daha küçük, geçit benzeri bir boşluk keşfetmişti

Kozmik ışın tabanlı tarama teknolojisini kullanan bilim adamları, Büyük Giza Piramidi’nde gizemli bir “boşluk” tespit etti.

20 metre uzunluğundaki bu gizemli boşluk, Büyük Galeri’nin hemen üzerinde bulunuyor ve 4500 yıl öncesine dayandığı düşünülen, 19. yüzyıldan beri keşfedilen ilk büyük yapı olarak düşünülüyor.

Piramidin İçindeki Boşluk Haberine Buradan Ulaşabilirsiniz

Ölü Deniz Yazmaları (Kumran Yazıtları) – 12. Mağara

Kumran Yazıtlarından küçük bir parça

Araştırmacılar, 2017’de İsrail’in Kumran yakınlarındaki 12. Kumran mağarasında, Ölü Deniz yazmaları ile ilgili İncil’in bilinen en eski kopyaları içeren el yazmaları keşfettiklerini açıkladı.

Hebrew Üniversitesi arkeologlarından kazı başkanı Oren Gutfeld ” Bu heyecan verici keşif, 60 yıldan beri yeni Ölü Deniz parşömenleri bulmaya en çok yaklaştığımız andı’’ dedi.

Kumran Metinleri Haberinin Metnine Buradan Ulaşabilirsiniz

İki Batık Şehir

Birlikte çalışan bir Tunus-İtalyan arkeoloji ekibi. 2010’dan beri Neapolis’in kanıtını arıyor. Resim: Ulusal Miras Enstitüsü Tunus / Sassari Üniversitesi

Tunus ve İtalyalı arkeologlar iki batık antik Roma şehrinin varlığını keşfettiler: Nabeul’un yakınında yer alan Neapolis ve İtalyan sahilinde bulunan Baia. Bu şehirler Akdeniz’de sismik ve volkanik faaliyetlerin bir sonucu olarak 4. yüzyılda kaybolmuştu.

Suudi Arabistan’daki Taş Yapılar

Havadan görülebilen muazzam yapılar

Araştırmacılar Suudi Arabistan’da binlerce yıl öncesine ait 400’den fazla esrarengiz taş yapıya rastladı.

Uzmanlar tarafından kapıya benzedikleri için ‘Kapılar’ olarak adlandırılan eski taş yapıların 7000 yıllık olabileceği tahmin ediliyor. Yapılma amaçları ise gizemini koruyor. Bu kapıların bazıları volkanik bir lav kubbesinin yanında yer alır.

İlgili Yazılar

Diğer Tarih Listelerimize Buradan Ulaşabilirsiniz

Antikythera Gemi Enkazı

Gemi enkazından bulunan bronz bir heykel kolu

Araştırmacılar çok sayıda kalıntıyı ve bronz heykel kolu bulduklarından beri Antikythera gemi enkazı daha da büyüleyici keşiflere neden oldu. Uzmanlar, bronz heykellerin antik çağlardan beri var olan en nadir eserler arasında olduğunu söylüyor. Bu keşfi daha da büyüleyici yapan şey, kol parçasının bugüne kadar keşfedilen herhangi bir heykel cismiyle eşleşmediği gerçeğidir; bu da akıllara şu soruyu getiriyor: Heykelin geri kalanı nerede?

Amerika’da Bulunan En Eski Çanak Çömlek Parçaları

Arkeologlar tarafından yenilenen çanak çömlek parçaları. Resim: Rusya Uzakdoğu Federal Üniversitesi

2017 yılı birçok uzmanın şimdiye kadar keşfedilen en eski çanak çömlek parçalarının Amerika Kıtasında olduğunu kanıtlamıştır.

Rus ve Ekvador uzmanlarından oluşan bir ekip, San Pedro’nun az çalışılmış kültürüne ait olan ve 6.000 yılından daha da eski tarihe dayandığına inanılan insan eliyle yapılmış eserleri yenilemiştir.

4.000 Yıllık Kil Tableti Antik Kentlerin Yerini Açığa Çıkarıyor

Eski çivi yazısı kitabeleri. Resim: Shutterstock

Araştırmacılar, Asurlu tüccarlar tarafından oluşturulan ve 11 kayıp antik şehrin yaklaşık yerini gösteren 4000 yıllık kil tableti analiz ettiler.

Sümerlerin geliştirdiği eski çivi yazısı formunda yazılmış olan kil tabletler, bir takım ticari tutanaklar, hesaplar, mühürler, sözleşmeler ve hatta evlilik belgeleri hakkında ayrıntılı bilgi veriyor.

Asur Tableti Haberinin Tam Metnine Buradan Ulaşabilirsiniz

Buda’nın Kalıntıları mı?

İnsan kalıntıları içeren seramik kaplar içinde bulunan Buda’nın kalıntıları

Arkeologlar Çin’de, Budizm’in kurucusu Buddha olarak bilinen Siddhartha Gautama’ya ait olduğu tahmin edilen ve 1.000 yıllık eski bir sandık içerisine gizlenmiş kemik kalıntılarına rastladı.

9,7 Milyon Yıllık Dişler

Eppelsheim’da keşfedilen iki fosilleşmiş diş. Resim: Mainz’deki Doğal Tarih Müzesi

Uzmanlar, Afrika’da milyonlarca yıl sonra tesadüfen ortaya çıkmış bir türe ait olan 9,7 milyon yıl öncesine dayanan fosilleşmiş diş buldular.

Bu devrim niteliğindeki keşif, Avrupa’yı insanlığın beşiği haline getirebilir.

Keşif, Almanya’dan gelen uzmanlar tarafından yapıldı ve onlardan birisi: ‘’Bunu çok fazla dramatize etmek istemiyorum, ancak bugünden sonra insanlık tarihini yeniden yazmaya başlamak zorunda olacağımızı varsayacağım” dedi.

Diğer Araştırma Yazılarımız İçin Tıklayınız

Çeviri: Demet Yazıcı

Kaynak Ancient-Code

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More