Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Yeni Yıl Kutlamalarının Antik Kökeni

Tarihteki en eski Yeni Yıl kutlaması, yaklaşık 4,000 yıl öncesine eski Babil'e dayanıyor ve bu kutlama din ve mitolojiyle son derece bağlantılı.

Antik Mısır şenlikleri
0 5.940

Her yıl 1 Ocak’ta, dünyanın birçok ülkesinde insanlar yeni bir yılın başlangıcını kutluyor. Bu yılda da Yeni Yılla ilgili değişen bir şey yok. Aslında, takvimin başlangıcına işaret eden festivaller ve kutlamalar binlerce yıldır var. Ancak bazı festivallerin, içki içme ve eğlence fırsatı gibi görülmesinin yanı sıra birçok Yeni Yıl kutlaması tarımsal ve astronomik olaylarla ilişkiliydi. Örneğin, Mısır’da, yeni yıl Nil’in yıllık taşkınıyla başlardı bu da Akyıldız’ın yükseldiği ana denk gelirdi. Fenikeliler ve Farslılar yeni yıla bahar ekinoksuyla başlarken, Yunanlılar yeni yılı kış gündönümünde kutlarlardı. Çin Yeni Yılı’nın ilk günü ise, kış gündönümünden sonraki ikinci yeni ayla birlikte gerçekleşirdi.

Yılbaşını Elf Diyarı İzlanda’da Geçirmek Adlı Yazımızı Mutlaka Okumalısınz

Babil’de Yeni Yıl Kutlaması: Akitu

Tarihteki en eski Yeni Yıl kutlaması, yaklaşık 4,000 yıl öncesine eski Babil’e dayanıyor ve bu kutlama din ve mitolojiyle son derece bağlantılı. Antik Mezopotamya’daki Babilliler için, ilk bahar ekinoksundan sonraki ilk yeni ay – eşit miktarda güneş ışığı ve karanlıkla birlikte Mart ayının son günü – yeni bir yılın başlangıcının habercisiydi ve doğal dünyanın yeni doğuşunu temsil etmekteydi. Babilliler, bunu Akitu (Baharda biçilen arpa anlamına gelen Sümer kelimesinde türemiştir.) denilen büyük dini festivallerle kutlarlardı ve 11 gün boyunca farklı bir ritüele şahit olunurdu. Akitu esnasında, tanrı heykelleri şehrin sokakları boyunca sergilenir ve onların kıyamet gücü üzerindeki zaferlerini sembolize etmek için dini törenler yapılırdı. Bu ritüeller sırasında, Babilliler dünyanın sembolik olarak temizlendiğine ve tanrılar tarafından yeni yıl ve baharın doğuşu için yeniden yaratıldığına inanırlardı.

Antik Babil Dini ve Şenlikleri Hakkında Merak Ettikleriniz Burada

Yeni yıla ek olarak Akitu, Babil gökyüzü tanrısının kötü deniz tanrıçası Tiamat üzerindeki mitolojik zaferi için de kutlanırdı ve bu kutlama önemli bir amaca hizmet ederdi: Bu zamanda, yeni bir kralın taç giymesi veya mevcut kralın ilahi yetkisinin yenilenmesi. Akitu’nun bir büyüleyici yanı da Babil kralına yapılan bir çeşit küçümseme ritüeli. Bu tuhaf gelenekte, kral, özel kıyafetini çıkarmış halde Marduk tanrısının bir heykeli önüne getirilir, daha sonra onu ağlatma amacıyla tokatlanır ve kulaklarından sürüklenirdi. Eğer kral ağlarsa, bu Marduk’un tatmin olduğu ve kralın hakimiyetini sembolik olarak genişlettiği anlamına gelirdi.

Antik Romalıların Yeni Yıl Kutlaması: Janus

Romalı Yeni Yılı, aslında ilkbahar ekinoksuyla aynı zamana denk gelirdi. Eski Roma takvimi, ilkbahar ekinoksundaki her yeni yıl başlangıcıyla birlikte 10 ay ve 304 günden oluşurdu. Rivayetlere göre, takvim Roma’nın kurucusu Romulus tarafından M.Ö 8. yüzyılda oluşturuldu. Ancak yüzyıllar geçtikçe, bu takvim güneşle senkronize olmamaya başladı ve M.Ö 46’da imparator Julius Caesar, o zamanın en gözde gökbilimcilerine ve matematikçilerine danışarak bu sorunu çözmeye karar verdi. Daha sonra, günümüzde dünya çapında birçok ülkede kullanılan modern miladi takvime çok benzeyen bir güneş takvimi olan Jülyen takvimini oluşturdu.

Yeniliğinin bir parçası olarak, Caesar yılın ilk günü olarak 1 Ocak’ı seçti. Bunun nedeni ise bu ay ile aynı ismi taşıyan ve iki yüzünden biri geçmişe biri de geleceğe bakan Romalı değişim ve başlangıçlar tanrısı Janus’u anmaktı. Bu kavram, bir yıldan yeni bir yıla geçiş kavramı için kullanılmaya başladı.

Noel Geleneğinin Kökeninin Pagan Şenliklerine Dayandığını Biliyor Muydunuz? O Zaman Bu Yazımızı Mutlaka Okumalısınz

İlgili Yazılar

Romalılar, 1 Ocak’ı Yeni yıl için iyi bir şans getirmesi umuduyla Janus’a kurban ederek kutlarlardı. Evlerini defne ağaçlarıyla süslerler ve gürültülü kutlamalara katılırlardı. Bu özel gün, gelecek 12 ay için bir ortam hazırlama olarak görülürdü, arkadaşların ve komşuların birbirlerine iyi dileklerini sunup incir ve bal hediye etmesiyle yıla mutlu bir başlangıç yapılırdı.

Orta Çağlar: 1 Ocak’ın İptal Edilmesi

Orta Avrupa’da, Yeni Yıl kutlamaları putperest ve hristiyanlığa uygun olmayan bir şey olarak görülürdü. M.S 567’de Council of Tours, 1 Ocak’ın yeni yılın başlangıcı olarak görülmesini yasaklayıp bunun yerine 25 Aralık ya da 25 Mart, Beşaret (Meryemana)Bayramı gibi daha çok dini önem taşıyan günleri getirdi.

Aslında 1 Ocak tarihi Hristiyanlık için de önemliydi. Bu tarih, 25 Aralık’tan itibaren İsa’nın hayatının 8. günü olarak görülerek ve doğumdan 8 gün sonra  çocuğun resmen ismini aldığı Yahudi sünnet geleneğini izleyerek Sünnet bayramı olarak da bilinmeye başladı. Ancak, 25 Aralık tarihinin İsa’nın doğum günü olduğu konusu hala tartışmalı bir konudur.

Yeni Yılın Kutladığı En Meşhur Dünya Meydanlarını Sizler İçin Derledik

Miladi Takvim: 1 Ocak’ın Yeniden Getirilmesi

1582’de, Miladi takvim reformundan sonra, XIII. Pope Gregory 1 Ocak tarihini tekrardan Yeni Yılın ilk günü olarak getirdi. Çoğu Katolik ülkelerde Miladi takvimin neredeyse hemen benimsenmesine rağmen, Protestan ülkelerde bu kabulleniş uzun zaman aldı. Örneğin, İngilizler, 1752’ye kadar yeni takvimi kabul etmediler. O zamana kadar, İngiliz İmparatorluğu ve onların Amerikan kolonileri hala Yeni Yılı Mart’da kutlamaya devam etti.

Tüm Dünyadan Kültür Sanat Yazıları İçin Bu Başlığımızı Takip Etmeniz Yeterli

Çeviri: Özge Sertbaş

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More