Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Tek Tanrıcı Firavun Akhenaton, Amarna Şehrini Kurmaları İçin Çocukları Çalıştırmış

Çocuk işçiliğinin geçmişini bu yazımızda aydınlatıyoruz. Keyifli okumalar.

Amarna3D Projects
0 2.737

Firavun Akhenaten, Çocukları Amarna Şehrini Kurmaları için Zorlayacak Kadar Zalim miydi?

Mısır’daki Amarna mezarlıklarıyla ilgili yapılan son araştırmalar, “tek kullanımlık”  çalışan personellerin çoğunun çocuklar ve gençlerden oluştuğunu gösteren yeni kanıtlar ortaya koydu. Uzmanlar şimdi, şehrin çoğunlukla çocukların zalimce çalıştırılmasıyla kurulduğunu öne sürüyor.

Sanatçının Amarna antik şehrini yeniden inşa etmesi. Paul Docherty’e atfedildi. Amarna3d.com

Tanrıtanımaz Firavun Akhenaten’nin Şehrinde Keşfedilen Büyük Mezar

The Guardian’nın haberine göre, Güney Illinois Üniversitesi’nden Gretchen Dabbs önderliğindeki bir grup arkeolog, Amarna’daki Kuzey Türbeler Mezarlığı’ndan çıkardıkları 105 kişinin iskeletinden kalanlar üzerinde çalışıp onları incelediler. Antik şehir ‘tanrıtanımaz firavun’ Akhenaten tarafından kurulduğu için uzun ömürlü olmak kaderinde yoktu.

Fakat eski tanrıları bir kenara kaldırıp tek tanrı Aten’i onların yerine koyan ve Firavun Akhenaten olarak da bilinen Amenhotep IV’in kaderinde, antik Mısır’daki dini değiştirme girişimiyle hatırlanmak vardı.

Akhenaten, Amun-Ra’nın rahiplik gücünü üstlendi ve orduya zorla kabul ettirdi, tapınaklar kapatıldı, tanrıların isimleri arazinin uzunluğu ve genişliğindeki heykellerden ve yazıtlardan çıkarıldı. Yönetimden daha çok şiir ve doğaya ilgi gösteren beceriksiz bir kral yüzünden Akhenaten ve ailesi yeni dinleriyle daha fazla ilgilenerek imparatorluğu korumasız ve zayıf bir halde bıraktı. Heykeller ve yazıtlar Akhenaten ve ailesini uzun ince boyunlu, eğimli alına ve uzatılmış kafatasına sahip şeklinde tasvir etmekteydi ve önceki Antik Kökenler makalesinde bildirildiği gibi bu, kralın çeşitli hastalıklardan muzdarip olduğunu iddialarına yol açtı. Onun “mirası” Mısır tarihinde bugüne kadar en çok tartışmaya sebep olanlardan birisidir.

ANTİK MISIR’DA TEK TANRILIĞIN SAVUNUCUSU “FİRAVUN AKHENATON”

MISIRDAKİ EN İYİ KORUNMUŞ TAPINAK: “AŞK TANRIÇASI HATHOR’UN MUHTEŞEM TAPINAĞI”

Firavun Akhenaten (ortadaki) ve onun ailesi güneş diskinden yayılan karakteristik ışınlarla Aten’e taparken (Kamuya açık alan)

Mezarların İncelenmesi Sonucunda Amarna’daki Düşük Toplumsal Sınıflar Hakkında Elde Edilen Bilgiler

İlgili Yazılar

Akhenaten MÖ 1332’de öldüğünde, kaçınılmaz olarak Mısır’ın eski dini, halef Tutankhamun’a göre yenilendi ve tanrıtanımaz Amarna şehri terk edildi ve unutuldu. Antik bir taş ocağının yakınında bulunan mezarlığın tamamı, binlerce kabirden oluşabilirdi. Yerleşim yerindeki son araştırmalar, Amarna’nın mezarlıklarına ve kentin hakir çöl kabirlerine odaklandı, Akhenaten şehrinde yaşayan ve çalışan sıradan insanlar hakkında daha önce bilinmeyen pek çok bilgiyi ortaya çıkardı ve onunla birlikte yok oldu.

The Guardian’ın haberine göre, Güney Mezarları kayalıklarının arkasındaki muazzam bir mezarlıktan dört yüz kişi çıkarmayı amaçlayan Amarna Projesi kazısı 2006’dan 2013’e kadar, yaklaşık olarak altı bin civarında yağmalanmış gömüyü içerdiğini hesapladı. Bu mezarların ve iskeletlerin incelenmesi, “Mısır toplumunun alt sınıflarında yaşam ve ölüm” konusunda yeni bir araştırma penceresi açtı. Onlar, yoksulluk, sıkı çalışma, kötü beslenme, hastalık, sık yaralanma ve nispeten erken ölümle ilgili net bir resim ortaya koyuyorlar.

Amarna yerleşim yerinin çöl kayalıklarından şehrin kuzeyine kadarki manzarası. Fotoğraf: Mary Shepperson/Amarna Projesi izniyle

Şehrin Çoğu Çocuklar Tarafından Yapıldı

The Guardian, 2015 yılında Kuzey Mezarlığı’ndan kazılmış 105 iskeletin ilk incelemesini Güney Illinois Üniversitesi’nden Dr. Gretchen Dabbs’ın yaptığını ve şu anda tamamlandığını bildirdi. İnceleme, çoğu on beş yaşın altında olmakla birlikte, numunedeki ölen kişilerin yüzde doksandan fazlasının yedi ve yirmi beş yaş arasında olduğunu ortaya koyuyor. Çocuklar genellikle çok sağlıklı olmalarına rağmen, numunedeki gençlerin çoğu, sağlıksız şartlar altında çok çalışmaya bağlı ciddi yaralanmalar ve kötü koşulların belirtilerini gösterdi.

Ayrıca araştırmacılar, mezarların içinde normalde mezarlara koyulan birtakım ürünler olmadığı için genç insanların aile üyeleri tarafından gömülmedikleri sonucuna vardı. Aynı zamanda, arkeologlar genç işçilerin muhtemelen köle çocukları olduğu veya firavunun şehrini inşa etmek için esir alındığı üzerine kafa yormaktadırlar.  Günümüzün modern standartlarına göre kulağa tamamen barbarca gelmesine rağmen, şu anda uzmanların ulaşabileceği en güvenli sonuç; yedi gibi küçük bir yaşta çocukların ki bunların çoğu insanlık dışı koşullardan dolayı ölüyordu, sık sık ağır işlerde çalıştırılmak zorunda kaldıklarıydı.

Kuzey Mezarlığı’ndaki kazıda bir çocuk iskeleti, Amarna, Mısır. Fotoğraf: Mary Shepperson/Amarna Projesi izniyle

Son fakat çok önemli olarak, The Guardian’da da belirtildiği gibi, Amarna’daki tüm çalışmalar, Mısır Antika Bakanlığı’nın izni ve desteği ile gerçekleştirilmektedir. Kuzey Mezarlığı’ndaki çalışma, İnsani Yardım Vakfı finansmanı ile desteklenmektedir. Amarna Projesi,  bir Cambridge Üniversitesi Arkeoloji Araştırmaları McDonald Enstitüsü projesidir.

FİRAVUNLARI DİĞER HAYATA TAŞIMAK “ABYDOS TEKNELERİ”

TUTANKHAMUN’UN LANETİ -BÖLÜM 1-

Çeviri: N.İrem KIZILER

Kaynak: ancient-origins “Was Pharaoh Akhenaten so Cruel that he Forced Children to Build his City of Amarna?”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More