Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Ötzi’nin Antik Baltası İtalya’dan: Neolitik Çağda Seyahat ve Ticarete Dair Sağlam Kanıtlar

Bilim insanları, Ötzi buz adamının baltasında kullanılan bakırın başta varsayıldığı gibi Alp dağları bölgesinden değil, İtalya güney Toskana’dan geldiğini resmi olarak doğruladılar.

0 7.511

Bilim insanları, Ötzi buz adamının baltasında kullanılan bakırın başta varsayıldığı gibi Alp dağları bölgesinden değil, İtalya güney Toskana’dan geldiğini resmi olarak doğruladılar.

Bilim insanları Bakır baltanın Toskana’dan geldiğini kanıtladılar

Ötzi buz adamının  –5,300 yaşındaki iyi korunmuş bir mumya– 19 Eylül 1991’de Avusturya Alpleri’nde keşfedildiğinden bu yana dünyanın her yanından bilim adamlarını  daima büyülediği bir sır değil. Şu açık bir gerçek ki, başka hiçbir ceset daha ayrıntılı araştırılmadı. Archaeology News Network (Arkeoloji Haberleri Ağı)’ün yakın zamanda bildirdiğine göre, buz adamın yanında diğer eşyalarla birlikte bulunan bakır baltanın daha önce sanıldığı gibi Alp bölgesinden gelmediği, fakat İtalya güney Toskana’dan geldiğini resmi olarak doğruladılar. Padua Üniversitesi’nde baltadan alınan çok küçük bir örnek üzerinde kimyasal incelemeler yapıldı ve bunun yanı sıra Berne Üniversitesi iş birliğiyle izotop analizi de uygulandı.

Buz adamın el baltası. Bakır bıçağı, huş ağacı katranıyla kaplanmış gövdesi ve porsuk ağacından sapı (Güney Tyrol Arkeoloji Müzesi)

Sonuçlar, 6 Temmuz’da PLOS ONE bilim dergisinde yayımlandı ve Ötzi’nin bakır bıçağında kullanılan metalin Toskana madenlerinden geldiğine dair hiçbir şüphe bırakmadılar. Uzmanlara göre, güney Toskana’dan gelen bakır, kurşun içeriğindeki nadir kurşun-izotop alaşımı nedeniyle Avrupadan veya Akdeniz bölgesinden gelen bütün diğer madenlerden kolaylıkla ayırt edildi ve tanımlandı. Bu eşsiz bileşimin Ötzi’nin baltasında da değiştirilmeden kullanıldığı görüldü.

Dr. Gilberto Artioli’nin elde ettiği asıl sonuçlar

Ancient Origins’de yakın zamanda yayınlandığı üzere, Dr. Gilberto Artioli’nin Padua Üniversitesi’ndeki arkeo-metalurji grubu, metalin Güney Toskana’da bir cevher madeninden elde edildiğini keşfetti. Kaynağını belirlemek için İtalyan bilim insanları bıçaktan küçük bir örnek aldılar ve bunu kurşun izotopunun oranıyla – cevher madenlerinin bir çeşit parmak izi kabul ediliyor, cevherden yapılmış herhangi bir cisimde değişmeden kalır–Avrupa’daki sayısız maden yatağından ve tüm Akdeniz bölgesinden gelen veriler ile kıyasladılar.

Buz adam baltası a)Bakır bıçağı, huş ağacı katranıyla kaplanmış gövdesi ve porsuk ağacından sapı ile bulunan en eski balta, radyo-karbon metoduyla dikkatlice incelendi. ( resim www.iceman.it sitesinden alınmıştır. b) Bakır bıçak tilümünde döküm hataları ve deformasyonlar. Analiz edilen mikro örnek büyük oyuktan çıkarıldı.
İlgili Yazılar

Sonuçlar Güney Toskana’ya net bir şekilde işaret etti. Orijinal sonuçlar resmi olarak onaylandığına göre, bu yeni kanıt araştırmacıları gerçekten ilginç bazı sorulara cevap vermeye zorluyor. Ötzi, muhtemelen günümüz Floransa’sı civarında seyahat eden bir tüccar mıydı? O günlerde ticaretle güneydeki kültürel bağların doğası neydi? Eşya değişimi, aynı zamanda nüfus hareketlerini de içeriyor muydu? Yani, güneydeki insanlar Alp alanına girdiler mi, yada tersi ?

Bakır Çağı hakkında yeni bilgiler ortaya çıktı

Bu araştırma projesinin kesin sonuçları hakkında daha güvence verici olan şey, Tuscan bakırının kökeninin Dr. Gilberto Artioli’nin arkeo-metalurji araştırmasının son araştırma bulguları ile tutarlı olmasıdır. Bu,  bu maddenin Avrupa’daki yayılmasına ve Bakır Çağında insanlar arasındaki sosyo-ekonomik bağlara yeni ışık tutabilir. Arkeology News Network haberine göre, yeni bilgiler, buz adamın bulunduğu Alplerin güney yayı nüfuslarına doğru, Orta İtalya’daki (Rinaldone kültürü) geç Neolitik Çağ halkları ve Apenin dağlarının kuzeyindeki topluluklar (Spilamberto, Remedello) arasındaki önemli bağlantıyı doğruluyor.

Ötzi’nin mumyasının bulunduğu dağlık bölge (kırmızı noktayla işaretlenmiş)

Bununla birlikte, birkaç soru yanıtsız kalmaktadır. Bakırın hammadde olarak mı yoksa balta gibi hazır işlenmiş eşyalar şeklinde mi alınıp satıldığı kesin olarak bilinmiyor. Ne kimyasal analizler ne de izotop verileri bu tür bilgileri açığa çıkaramıyor. Orta İtalya’daki balta kanatlarıyla genel karşılaştırmalar, Ötzi’nin ham bakırı  kendisi için elde etmemiş olabileceğini, ancak önceden imal edilmiş bıçağı edinmiş olabileceğini gösteriyor.

Uzmanlar, yeni bulguların yayılmayı ve bunun yanı sıra Neolitik baltaların ticaret yollarını, metalurjik bir bakış açısıyla Orta İtalya’dan Alp bölgesine takip edebilecek daha geniş kapsamlı arkeolojik araştırmalara yardımcı olacağı konusunda iyimserler. Bugün, İtalya’dan Avusturya’ya olan yolculuk oldukça kısa olmasına rağmen, bu tür bir hareket, bir adamın sahip olduğu tek ulaşım aracının bacakları olduğu 5000 yıl öncesinde oldukça büyük bir girişim olurdu.

Ötzi’nin Soyu Günümüzde Halen Devam Ediyor

Çeviri: Zeynep Şenel Gencer

Kaynak: ancient-origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More