Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Facebook’un Uyguladığı Akıl Almaz Sansür Şaşırttı!!!

Facebook, mermerden yapılma bir Venüs ve diz çökmüş bir esiri tasvir eden tunçtan iki Roma heykelinin görüntülerini yarı çıplak olmaları nedeniyle engelledi.

0 2.029

Sansürlendi! Facebook, Çıplaklık Nedeniyle 2.000 Yıllık Roma Heykelinin Görüntülerini Engelledi

Cenevre Sanat ve Tarih Müzesi, Facebook’un, mermerden yapılma bir Venüs ve diz çökmüş bir esiri tasvir eden tunçtan iki Roma heykelinin görüntülerini yarı çıplak olmaları nedeniyle engellediğini duyurdu.

Müze, Twitter’da, “Sezar ve Rhone” sergilerini tanıtmak için M.Ö. 1.yüzyıla ait iki heykelin görüntülerini kullanmak istediklerini, Rhône nehrinden alınan sualtı kazıları sırasında Julius Caesar’ın bölgedeki işgalini vurgulayan eserlerini içeren bir sergiyi kullandıklarını ve bununla birlikte, Facebook’un “çıplaklıklarından dolayı onları engellediğini” açıkladılar.

Bunun yerine, müze Twitter’daki heykellerin görüntülerini, Fransızca “sansürlü” anlamına gelen “censuré” kelimesinin olduğu bir yazıyı heykellerin müstehcen kısımlarının üzerine koydu ve “Bu platformun müzeler ve kültürel kurumlar için politikasını değiştirme zamanı gelmedi mi?” sorusunu yöneltti.

Time Dergisi’ne göre, müzenin sözcüsü Sylvie Treglia-Detraz, görüntüleri ilk göndermeye çalıştıklarında Facebook’tan şu cevabı aldıklarını söyledi: “Çıplaklık gösteren reklamlara izin vermiyoruz, doğada cinsellik olmasa dahi. Bu, çıplaklığın sanatsal veya eğitim amaçlı kullanılmasını da içerir.”

Ancak Associated Press ve diğer medya kuruluşlarından gelen sorulardan sonra Facebook, müze için bir özür yayınlamanın yanı sıra resimlerin sansürünü geri alıp kaldırdı.

Paris’teki Louvre Müzesi’nde bulunan “Arles’in Venüsü” mermer heykeli, 1.94 metre yüksekliğinde (6.4 ft) tanrıça Venüs’ün bir kolu yukarı uzanmış ve bir eline ve beline peştemali dolanmış şekilde durmaktadır. M.Ö. birinci yüzyılda yapılmış olan çıplak bir adamın heykeli, bronzdan yapılmış olup elleri arkasına bağlanmış ve ölüm cezasını bekleyen bir esir Galyalıyı gösteriyor ve Roma’nın Galya kabileleri üzerindeki zaferini sembolize ediyor.

İlgili Yazılar

Bu, Facebook’un sanatı çıplaklık nedeniyle sansürlediği ilk olay değil. Peter Paul Rubens’in sayısız ikonik eserinin yanı sıra, “Willendorf’un Venüsü” heykelciği olarak bilinen şehvetli çıplak bir kadının 30.000 yıllık oyma heykeli de sosyal medya devi tarafından sansürlendi. Tabiat Tarihi Müzesi’nde çalışanlar o zaman öfkelerini dile getirmişler ve şu ifadeleri kullanmışlardı: “Arkeolojik bir yapıtın ‘çıplaklık’ nedeniyle, özellikle böyle bir ikonik nesnenin Facebook’tan men edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.”

Solda: Louvre Müzesi’nde bulunan Arles’in Venüs heykeli. Sağda: Rhone Nehri’ndeki kazılar sırasında bulunan MÖ 1. yüzyılın son çeyreğinde ölüm cezasını bekleyen esir Galyalı’nın bronz heykelciği, Musée de l’Arles, Arles, Fransa.

Geçen yıl, Peter Paul Rubens’in sanat eserlerinin sansürü konusundaki anlaşmazlıkları sırasında Facebook, Associated Press’e şöyle yazmıştı: “Daha uzun süreli ve sürekli bir inceleme sürecinin bir parçası olarak, müzelerin ve diğer kurumların en ikonik olan resimlerden bazılarını paylaşabildiklerinden emin olmak istiyoruz. Bu nedenle şu anda Facebook’taki reklamlarda yer alan resimlerdeki çıplaklık konusundaki yaklaşımımızı inceliyoruz.”

Açıkçası, sanatta çıplaklık konusundaki gözden geçirilmiş yaklaşım yaygın olarak uygulanmadı, ancak Facebook insanı binlerce yıldır doğal halleriyle gösterilen eski sanat eserlerini sansürlemeye devam ediyor.

Willendorf’un Venüs’ü 22000 – 24000, Viyana’daki Naturhistorisches Museum’un gururu

Çeviri: Bünyamin Tan

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More