Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Biz Değil, DNA’ları Söylüyor: Viking Kadınları Güçlü Savaşçılardı

İsveç'te gösterişli bir Viking Çağı mezarı, 10. yüzyıldan kalma süslü bir kadın savaşçının kalıntılarını barındırıyor ve kadınların Viking kültüründe yüksek statülü mevkilere sahip olduğuna dair ilk arkeolojik kanıtı ortaya koyuyor.

0 8.202

İşte buna, kadın bir Viking savaşçısının ilk genetik doğrulaması denebilir.

İsveç’te gösterişli bir Viking Çağı mezarı, 10. yüzyıldan kalma süslü bir kadın savaşçının kalıntılarını barındırıyor ve kadınların Viking kültüründe yüksek statülü mevkilere sahip olduğuna dair ilk arkeolojik kanıtı ortaya koyuyor.

Dikkat çekici bulgu, Stockholm ve Uppsala Üniversitelerindeki araştırmacılar tarafından yapılan ve American Journal of Anthropology’de yayınlanan bir araştırmada ortaya çıktı. İskeletin DNA analizi, bireyin 30 yaşından büyük, yaklaşık 5 fit 6 inç boyunda bir yerde duran bir kadın olduğunu doğruladı.

Cesedin yanında bir kılıç, zırh delici oklar, savaş bıçağı, balta, mızrak ve iki kalkan da dahil olmak üzere birçok silah gömülüydü, bu da iskeletin muhtemelen bir savaşçıya ait olduğunu gösteriyor. Geniş silah yelpazesine iki at, savaş oyunu parçası seti ve oyun tahtası eşlik ediyordu. Savaş oyunu parçaları, gömülen kişinin strateji ve taktikler konusunda bilgili, yüksek mevkili bir savaşçı olduğunu gösteriyor.

Uppsala Üniversitesi tarafından hazırlanan bir raporda Profesör Mattias Jakobsson, bunun kadın bir Viking savaşçısının ilk resmi ve genetik doğrulaması olduğunu söylüyor.

Vahşi kadın savaşçıların efsaneleri, Orta Çağ’dan İskandinavların töresel bilgi ve şiirlerinde yer alır. Benzer savaşçıların hikayeleri modern çağda da anlatılmıştır, örneğin, HISTORY serisi Vikings’deki Lagertha, ancak Viking kültüründe savaşçı kadınların varlığı, resmi tarihlerde sürekli olarak sorgulanmıştır ve kadınlar genellikle savaşçılığın dışındaki roller ile anılmıştır.

Lagertha

Bu yaygın söylem, dönüm noktası niteliğindeki bu keşfin de başlangıçta göz ardı edilmesinin nedeniydi. Mezar aslen 19. yüzyılın sonlarında İsveçli arkeolog Hjalmar Stople tarafından ortaya çıkarıldı ve başlangıçta İsveç’in Vikingler için bir ticaret merkezi olan Birka şehrinde bulunan diğer birçok mezara benziyordu.

İlgili Yazılar

Viking savaşçılarının erkek olduğu varsayıldığından, iskeletle birlikte bulunan silah ve gereç hazinesi, savaşçının cinsiyetine dair zihinlerde çok da soru bırakmıyor gibiydi. Stockholm Üniversitesi osteologu Anna Kjellström, başka bir projenin parçası olarak iskeleti inceleyene kadar, kemiklerin Vikingli bir kadına ait olabileceği tahmin edilmiyordu.

Kjellström’ün teorisi doğru çıktı. Bir dişten ve iskeletin bir kolundan DNA örneği alındığında, Y kromozomu bulunmadığı ortaya çıktı.

Araştırma, hem silahları hem de kadın kalıntılarını içeren ilk Viking mezarının bu olmadığını söylüyor. Bununla birlikte, bir iskeletin yanında bulunan silah ve gereçlerin mezarın sahibi kadına ait olduğuna dair baskın kanıtlar sunan ilk araştırmadır. Viking cenaze törenleri benzersizdi ancak oldukça tutarlıydı da, savaşçılar genellikle eşyalarının yanına gömülürdü. Mezarlarına gömülen eşyalar, silahlarından veya bazı durumlarda köle olarak aldıkları kadınlara kadar değişiklik gösterebilir. Sonuç olarak, Viking mezarlarında kadın kalıntıları bulunmuştur.

Bundan önce, en ünlü kadın odaklı Viking keşfi, şimdiye kadar bulunan en iyi korunmuş ve çökmüş Viking mezar alanlarından biri olan Oseberg gemisiydi. İki kadının iskeletini barındıran olağanüstü büyük teknede 13 at, iki köpek, iki öküz, dört tekerlekli tahta araba, üç yatak, tahta sandıklar, dört tahta kızak ve tesir gösteren başka eşyalar da vardı. Ancak, gemide hiçbir silah bulunamadı ve Oseberg bölgesindeki kadınların savaşçı olduğuna dair hiçbir belirti yoktu, bu da bu son keşfi daha da önemli hale getirdi.

Ekskavatör Hjalmar Stolpe’nin Bj 581 mezarının orijinal planına dayanan Evald Hansen’in çizimi; 1889’da yayınlandı. (Fotoğraf: Wiley Online Library/The Authors American Journal of Physical Anthropology Published by Wiley Periodicals Inc./CC BY 4.0)

Araştırma, ilk kez Viking Çağında kadınların erkek egemen dünyanın toplumun her yönüyle görünen yüzü olabildiklerine de değiniyor.

Çığır açan araştırmanın lideri Charlotte Hedenstierna-Jonson, kamuoyuna yaptığı açıklamada, “Çalıştığımız şey destanlardan bir Valkyrie (İskandinav mitolojisinde savaşçı bakireler) değil, gerçek bir askeri liderdi ve bu bir kadındı,” dedi.

Çeviri: Belgin Avşar

Kaynak History

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More