Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Tifo Nedir? Belirtileri Nelerdir

Günümüzde her yaştan kişilerde rastlanan mikrobik ve bulaşıcı bir hastalıktır. Genel olarak sonbahar ve yaz aylarında görülür.

0 1.202

Günümüzde her yaştan kişilerde rastlanan mikrobik ve bulaşıcı bir hastalıktır. Genel olarak sonbahar ve yaz aylarında görülür. Tifo kalp, beyin, karaciğer, böbrek gibi birçok organı ve sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır. Tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. Bunun için uzman bir hekimden destek alınması gerekir.

Belirtileri Nelerdir?

Tifo mikrobu vücuda girdikten sonra bir hafta içerisinde etkilerini gösterir. İlk başta yorgunluk, baş ağrısı kendini hissettirir ve bu yorgunluğun hissedilmesine rağmen tifo olan kişi yatmak uyumak istemez. Hastalığın daha sonraki evresinde ishal, iştahsızlık, burun kanaması v.b birçok etkiler kendini göstermeye başlar ve sırtta küçük kabarcıklar, lekeler oluşmaya başlar. Hastalığın daha ileri evresinde ise dışkı yumuşaklaşır bağırsakta kanamalar görülebilir ve hastalık 3 hafta sonra ortadan kalkmaya başlar. Bu tarz belirtiler mevcut olduğunda gerekli tedaviye hemen başlanılması gerekir. Özellikle yorgunluk belirtisi kişinin yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyecektir.

Nasıl Bulaşır?

Tifo adı verilen bu virüs dışkı, tükürük, idrar, kan ve deri döküntülerinde bulunur. En çok lağım suları karışmış içme sularından içerisine mikrop bulaşmış besinlerin tüketilmesi sonucu bulaşır. Herkesin yakalanma oranı da aynıdır.

İlgili Yazılar

Nasıl Tedavi Edilir?

Hasta bol su tüketmelidir. Limonata, meyve suyu, portakal suyu, haşlanmış yumurta, meyve püreleri gibi vitamin ve protein yönünden zengin besinler tüketmelidir. Bunların dışında hastalık sert ve ağrılı bir şekilde seyir ediyorsa antibiyotik tedavisi de uygulanabilir. Bunun için uzman hekimin önerdi tedavi yöntemleri uygulanması gerekir. Ayrıca tavsiye edilen tedavi yöntemi düzenli bir şekilde uygulanırsa etki edecektir.

Hastalıktan Nasıl Korunulur?

Günümüzde içme sularına kanalizasyon, çeşitli mikroplar gibi birçok farklı virüs ve hastalık yayacak etkenler bulaşmaktadır. O yüzden iyi arıtılmış sular tüketilmelidir. Yediğimiz besinlerin hijyenik olmasına meyve sebzelerin iyi yıkanmış olmasına özen göstermeliyiz. Tifodan korunmanın başka bir yolu da tifo aşısıdır. Fakat tifo aşısı da %100 bir korunma yolu değildir ancak %51-67 oranlarında hastalıktan korunmaya etki eder. Bunun için evinizde yer alan yiyeceklerin yıkanmasını daha profesyonel bir şekilde yerine getirmeniz yararınıza olacaktır.

Dergimizde Yayınlanan Diğer Sağlık Yazılarına Buradan Ulaşabilirsiniz

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More