Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Firavun Tutankamon’un Mezarının Keşfi ve Çıkarılmış Hazineler

1922 yılında arkeolog Howard Carter tarafından mezarı, bir dizi dudak uçuklatan cinsten mezar ganimetini gün yüzüne çıkardı. 5.000’ den fazla sanat eserinin çoğu hala ilk günkü gibi iyi durumdaydı. Bu, şimdiye kadarki bulunmuş en sağlam kraliyet mezarıydı

0 25.398

Tebaasının gözünde Kral Tutankamon, hem insan hem de tanrıydı. MÖ 1323’teki ölümü Mısır’ın imparatorluk gücünün sonuna geldiğinin ve bir devrin kapandığının habercisiydi. Kral Tut’un vefatının sebebi de aşırı derecede küçük olan mezarı da hala gizemini koruyor. Ancak, Howard Carter’ın neredeyse 3.000 yıl sonra yaptığı keşif sayesinde Kral Tut en iyi bilinen ve en çok sevilen Firavun haline geldi. Carter, mezarın içinde binlerce yıldır el değmemiş muazzam hazineler keşfetti. Unutulmanın ölümsüz hayata giden yol olduğuna inanan bir toplum için Kral Tut’un mezarının korunmuş halde bugünlere gelebilmesi isimsiz ve unutulmuş düşmanlarının başarısız olduğunu gösterir.

Kral Tutankamon’un mezarında bulunan bir tapınak

Dudakları Uçuklatan Bir Dizi Mezar Ganimeti ve Şimdiye Kadar Bulunmuş En Sağlam Kraliyet Mezarı

Tutankamon, MÖ 1323 yılında bilinmeyen sebeplerden hayatını kaybettiğinde 20 yaşındaydı. Belli bir varisi yoktu ancak ikiz olduğuna inanılan iki ölü doğan kızın minik mumyaları onun mezarında bulundu. Ani ve beklenmedik bir şekilde vefat ettiği için cenaze töreninin apar topar yapıldığı düşünülüyor. Çok da büyük olmayan mezarı 3.68 metre yüksekliğinde, 7.86 metre genişliğinde ve 30.79 metre uzunluğundaydı. (History Embalmed, 2016)

Politik sebeplerden dolayı çocuk yaşta tahta geçen kralların tarihin tozlu sayfalarında karışması ve isminin ezele kadar anılmaması gerekirdi. Antik Mısırlılar için bu, ölümden daha da kötü bir şeydi ama şans eseri, Tut’un az tanınmışlığı, mezarının mezar hırsızları tarafından çalınmasını engellemişti. Daha sonra ise, 1922 yılında arkeolog Howard Carter tarafından mezarı, bir dizi dudak uçuklatan cinsten mezar ganimetini gün yüzüne çıkardı. 5.000’ den fazla sanat eserinin çoğu hala ilk günkü gibi iyi durumdaydı. Bu, şimdiye kadarki bulunmuş en sağlam kraliyet mezarıydı ve MÖ 14.yüzyılda hüküm süren bir kralın dünyevi yaşamı hakkında Eski Mısır Bilimcilerine emsalsiz bir bakış açısı sunmuştu (Hessler, 2016).

Tutankamonun mezarından çıkan tahtı
Mezarda bulunan, ritüellerin gerçekleştirildiği yatağın başında bulunan aslan figürü

Altın Lahit

Mezarda bulunan zenginlikleri temizlemesi ve listelemesi Howard Carter’ın 10 yılını aldı. Bunların en muhteşemi Tutankamon’un altın lahiti ve bir tanesi som altından yapılmış gömmeli tabutlardı. Matruşka bebek gibi iç içe geçmiş bu lahitlerin içinde kralın mumyası vardı. Vefatından sonra yüzünden alınan ve altından yapılmış maskesi antik Mısır şıklığının simgesi haline geldi ve antik dünyanın gelmiş geçmiş en güzel sanat eseri kabul ediliyor. 28 Ekim 1925’te lahitin ağır kapağını kaldırarak 3.250 yıldır görülmeyen ve ilk bakan Carter’ın kendisiydi.

Tutankamonun altın tabutu
Howard Carter Kral Tutankamonun mezarının en içteki bölgesini açarken
Luxor, Mısır

Carter, günlüğüne şunları not etmişti:

“ Çiviler çıkarıldı ve kapak kaldırıldı. Genç kralın oldukça dikkatli sarılmış mumyası ve tanrı Osiris’i temsil eden üzüntülü ama sakin bir yüz ifadesi bulunan altın maske karşımıza çıktı. O kasvetli sessizliğin ortasında, şimdiye kadar sadece ismiyle bilinen Tut.Ankh.Amen’in gençliğini andıran bu yüz bizi geçmişe götürdü. Bu süslü mumyaya bakılacak olursak, kendisi uzun bir genç olmalıydı. Maskenin başörtüsünden ayaklara kadar olan uzunluğu yaklaşık iki metreydi. Altın maskenin boğazına iliştirilmiş ve genç çehresinin güzel bir şekilde işlendiği üç devasa altın & çiniden yapılmış kolyeler, göğüs üzerine birleştirilmiş ellerin arasına yerleştirilmiş kalp şeklinde ve üzerinde hiyeroglif yazısıyla bir şeylerin yazılı olduğu kolye uçları vardı. Mumyanın eline de döven ve asa tutuşturulmuştu. Ellere kadar uzanan bu maskenin altında keten bir örtü, boylamasına ve enlemesine sarılan geniş, esnek ve altın işlemeli bandajlar bulunuyordu. Bu bandajlar, tanrı Nekhbet’in oldukça süslü, altın kaplamalı koruyucu figüründen sarkıyordu. Nekhbet’in bütün vücuda ve kafaya ulaşan kanatları vardı.” (Carter, 1925)

Firavun Tutankamonun İkonik Altın Maskesi
İlgili Yazılar

Binlerce Sanat Eseri

Mezarın içinde altın lahite ek olarak görülmesi gereken başka mucizeler devardı. Ancak hazinelerin büyük bir kısmı rastgele düzenlenmişti. Belki de firavunun zamansız vefatından dolayı her şey gelişi güzel ve mantığa aykırı bir şekilde yerleştirilmişti: Altı tane parçalarına ayrılmış savaş arabası, her türlü silah, zırh ve hançer vardı. Kral Tutankamon’un avlanmayı sevdiği söylenirdi.  Ayrıca çoğu altın kaplamalı olan bir sürü mobilya vardı: iki kraliyet tahtı, sedirler, sandalyeler, ritüellerin gerçekleştiği yataklar ve baş dayanakları. Paha biçilemez mücevherlerin ve ketenden yapılma kıyafetlerin bulunduğu sandıklar vardı. Nadir bulunan parfümlerle dolu şişeler, değerli yağlar ve merhemler vardı. İsmini Antik Mısır şehri Canopus’tan alan ve İçinde Kral Tut’un iç organlarının saklandığı Canopic kavanozların bulunduğu tanrılara adanmış tapınaklar vardı. Müzik enstrümanları ve yazı araç-gereçleri, lambalar, deve kuşunun tüyünden yapılmış yelpazeler ve tahta üzerinde oynanan oyunlar vardı. Yemek ve 30 şişe kadar şarap vardı. Ayrıca 139 abanoz ağacı, fildişi, gümüş ve altından yapılma bastonlar” vardı (History Embalmes, 2016). Kısacası, genç bir kralın bir sonraki yaşamında ihtiyaç duyabileceği akla gelebilecek her şey vücudunun hemen yanı başındaydı ve mezarın içine sonsuza kadar mühürlenmişti. Mezarın dışında ise, tanrı Anubis’in gerçeğe uygun muazzam bir altın kaplama heykeli bulunuyordu. Anubis’in yer altının hükümdarı ve ölülerin koruyucusu olduğuna inanılıyordu.

Kral Tutankamonun mezar odasına alelacele depolanmış binlerce hazinenin küçük bir kısmı
Tutankamonun mezarından çıkan canopic kavanozlar

Bu keşif sayesinde Tutankamon, en çok tanınan Mısır krallarından biri haline geldi. İsmine, televizyon programlarında, filmlerde ve Three Stooges’dan Transformers’a kadar video oyunlarında rastladık. Böylece düşmanlarının aksine Kral Tut, ölümsüzlüğe ulaştı.

Bir süredir Eski Mısır Bilimcileri, Tutankamon’un mezarını yeniden inceliyor. Uzmanlar, onun küçük ve ikinci kalite tabutunun sebebinin mezar hırsızlarının gerçek ödüle ulaşmaktan alıkoymak olduğuna inanıyor. “Mezarın duvarlarında radarla yapılan taramalar sadece gizli odaları değil aynı zamanda bu odaların içinde bulunan ve ne olduğu belirlenemeyen nesneleri de gün yüzüne çıkardı. Bu nesnelerin yapımında… Hem metal hem de organik maddeler kullanılmış gibi görünüyor.” (Hessler, 2016)

Peki bunların ne olduğuna inanılıyor? Tut’un mezarının arkasında gizlenmiş olan şey, muhteşem kraliçe Nefertiti’nin yüzyıllardır kayıp olan mezar odası olabilir.

Tutankamon’un Altın Lahdi Hakkında Bilinmeyenler

Antik Mısır’da Tek Tanrılığın Savunucusu “Firavun Akhenaton”

Çeviri: Sinem Ayan

Kaynak: ancient-origins “Everyone Knows the Mask of King Tut, but Have You Seen Any of the 5,000 Other Treasures from His Tomb?

Sources:

Carter, Howard. “Excavation Journals and Diaries Made by Howard Carter and Arthur Mace.” Tutankhamun: Anatomy of an Excavation. The Griffith Institute, 1925. Web. 02 Feb. 2017. http://www.griffith.ox.ac.uk/discoveringTut/journals-and-diaries/season-4/journal.html

Hessler, Peter. “Scans of King Tut’s Tomb Reveal New Evidence of Hidden Rooms.” National Geographic. National Geographic Society, 17 Mar. 2016. Web. 01 Feb. 2017. http://news.nationalgeographic.com/2016/03/160317-king-tut-tomb-hidden-chambers-radar-egypt-archaeology/.

History Embalmed. “Content of King Tut’s Tomb.” Content of King Tut’s Tomb. History Embalmed, 2016. Web. 02 Feb. 2017. http://www.historyembalmed.org/tomb-of-king-tut/content-of-king-tuts-tomb.htm

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More