Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Tutankamon’un Altın Lahdi Hakkında Bilinmeyenler

Kral tutankamon'un mezarı 1922'de Howard Carter tarafından keşfedilmişti ve Howard'ın arkeoloji ekibi mezarın el değmemiş doğasına dokunduğu için son derece önemli bir ekipti. Ekip mezara girdiğinde, büyükten küçüğe olmak üzere her biri iç içe geçmiş ve daha çok Rus matruşka oyuncaklarına benzeyen altın kaplamalı 4 mabetle karşılaştı.

6 33.798

Kral tutankamon’un mezarı 1922’de Howard Carter tarafından keşfedilmişti ve Howard’ın arkeoloji ekibi mezarın el değmemiş doğasına dokunduğu için son derece önemli bir ekipti. Ekip mezara girdiğinde, büyükten küçüğe olmak üzere her biri iç içe geçmiş ve daha çok Rus matruşka oyuncaklarına benzeyen altın kaplamalı 4 mabetle karşılaştı.

En içteki mabedin içinde, ölü ve mumyalanmış firavunun portesiyle boyanmış ve insan vücudu boyutlarında 3 adet tabut vardı. Bu resimler, ölünün ölümden sonraki hayatta bir yüze sahip olmasını sağlıyordu ve bu da onları Mısır dininde son derece önemli yapıyor. Tutankamon’un portresiyle boyanmasının yanı sıra, bu lahitler hükümdarın hâkimiyetini ve saygınlığını simgeleyen diğer süslemelerin yanında başka tanrıların da portelerini taşıyordu. Bu 3 tabutun içinde, onun meşhur altın ölüm maskesiyle beraber korunan vücudu yatıyordu.

Üçüncü yani en içteki tabutta, Kral tutankamon’un mumyası gösterişli bir maske ve itibarının diğer aksesuarlarıyla kaplı olarak duruyor. Kaynak: Theodor Oskar Krath/R. Boyer

Dıştaki Tabut

Tutankamon’un dıştaki tabutu 2.24 metre uzunluğunda ve kafası Batı’ya dönük. Tabut, şaşırtıcı bir şekilde 1 ton 250 kg ağırlığındaki lahitleri 3,200 yıldır taşıyan alçak bir tabut sehpası üzerinde duruyor. Tabutun kapağı ve tabanı rishi (hafif kabartılı olarak yapılan bir kuş tüyü dekorasyonu) ile kaplı halde.

Dıştaki tabut. (CC BY SA 3.0)

Sağ ve solda, tanrı Isis ve Neptünüsün geniş kanatlarıyla beraber resimleri kazınmış. Tabutun dibinde, ayağının altında, diz çökmüş halde tanrıça Isis’in bir başka tasviri bulunuyor; bunun aşağısında ise, gömülen kral için bir koruma muskası olarak kullanılan 10 tane düz hiyeroglif çizgi var. Tabuttan çıkan taş parçaları, tabutun altın folyo ile kaplanmış ince bir alçıtaşı ya da astar tabakası ile beraber servi kerestesinden yapıldığını gösterdi.

Bu altın, tabutun yüzeyinde farklı kalınlıklarda ve renklerde bulunuyor; daha kalın ve mat levhalar ise vücuttaki her yerin aksine yüz ve eller için kullanılan şeylerdi. Howard Carter’in deyişiyle, kalınlık ve renklerdeki bu farklılıklar ”ölümün griliği izlenimini” veriyor. Kral Tutankamonun kendisi Osiris’in resimlerinde, krallığın iki sembolü olan değnek ve döveni elinde tutar halde tasvir ediliyor. Tabut kapağının orijinal tasarımı, keşif zamanında hala el değmemiş olan 4 gümüş sap ile birleşikti, Carter ve ekibi bunları, aşağıda onları ne beklediğini öğrenmek için ilk lahiti açmada kullandı.

Howard Cartel, Mısır Luksor yakınlarında, Kral Tutankamon mezarının en içteki mabedini açıyor

İkinci Dıştaki Tabut

Arkeologlar, gümüş sapları kullanarak altta gizlenen bir diğer tabutu çıkarmak için ilk tabutun kapağını kaldırdı. İkinci tabut, 2.04 metre uzunluğunda ve tabutun başka bir altın folyo ve ilk tabut gibi aynı alçıtaşı ile kaplanmış odundan yapıldığı yeni tespit edildi. Tabut, mezarın içindeki rutubetten muzdarip olmasına ve bu yüzden bazı zararlar görülmesine rağmen dıştaki tabuttan çok daha fazla döşemeye sahip.

İki dış tabutun yeniden yapılmış hali. (Theodor Oskar Krath/R. Boyer)

Bu tabutta, Mısır klauzone işi olarak bilinen bir teknik kullanılmış. Bu teknik, dar altın şeritler içeriyor. Bunlar, içerisinde renkli küçük cam parçalarının yapışık halde olabildiği hücreleri oluşturmak için lahitin tabanını lehimlemiş şeritlerdir. Burada kuş tüylerinin kırmızı jasper taşı, mavi lapis ve parlak turkuaz taşı ile süslenmesine rağmen tıpkı dıştaki tabutta olduğu gibi, bir rishi deseni kralın tüm vücudunu kaplıyor.

Ortadaki tabutun kafası ve ellerinin detaylı görüntüsü.

Burada Isis ve Neptünüs’ün resimleri, kanatlı kerkenez tanrıçası Nekhbet ve kanatlı Wadjet ile yer değiştirmiş. Bu resimler aynı zamanda kırmızı, mavi ve turkuaz cam parçalarıyla işlenmiş. Ne yazık ki, ilk tabutun aksine, bu tabutun kapağına ulaşmayı sağlayacak hiç bir sap yok. Ayrıca orada kapağı tutmak için 10 tane altın başlıklı gümüş tırnak vardı. Ancak, Carter ve ekibi vazgeçmeyerek üçüncü yani son Tutankamon lahitini açtı.

En İçteki Tabut

İlgili Yazılar

En içteki tabut, kesinlikle görülmeye değer. İkinci lahitin kapağı sonunda kaldırıldığında, ilk ikisindeki gibi bir insan resmi ortaya çıkmıştı, ancak, bu tabut som altından yapılmış. Altın tabutun uzunluğu 1.88 metre ve şeklini vermek için kullanılan metal, kalınlıkları 0.25-0.3 cm arasında değişen ağır altın levhalar halinde çakılmış.

Tutankamon’un mezarı, mine ve yarı kıymetli taşlarla süslenmiş en içteki altın tabut. (Mısır Müzesi, Kaire)

1929’da, lahitler 110,4 kg ağırlığındaydı, yani o zamanlardaki nihai değeri 1,7 milyon Amerikan dolarıydı. İlk iki tabuttaki gibi, kralın resminde, kolları çapraz şekilde duruyor ve elinde değnek ile döven bulunuyor. Ancak, işlemeli materyaller bu tabutta çok daha fazla. Gözleri kalsit ve obsidiyen işlemeli, kaşları ve güzellik hatları lacivert-taşı rengindeki camdan yapılmış.

Boyun kısmında, kırmızı, sarı ve mavi çiniden yapılmış yuvarlak boncuklu 2 kolye var. Kralın ellerinin altında, altın levhadan yapılmış ve lapis ve turkuaz renkli camların yanı sıra kızıl kuvars ile süslenmiş, kanatlarını kralın etrafında korumacı bir şekilde açan tanrıça Nekhbet ve Wadjet bulunuyor. Pençelerinde, ikiside Mısırca ”sonsuzluk” anlamına gelen bir hiyeroglif tutuyorlar. Tanrıça Isis ve Neptunus diğer iki kıymetli tabuttaki gibi burada tekrar karşımıza çıkıyor (rishi arkaplanında). En dıştaki tabut gibi, en içteki tabuta da kapağın kolay kalkması için yapılmış 4 sap yerleştirilmiş. Bu yüzden, en sonunda ”Kapak, altın saplar sayesinde kaldırıldı ve kralın mumyası ortaya çıktı.”

Tutankamon’un en içteki tabutu. (Jon Bodsworth)

Çeviren: Özge Sertbaş

Kaynak: ancient-origins “Did You Know that Tutankhamun Was Buried in Not One but THREE Golden Sarcophagi?

By Veronica Parkes

References:

Alchin, L. (2017) ‘King Tut Coffin.’ http://www.historyembalmed.org/tomb-of-king-tut/king-tut-coffin.htm

Bowen, M. (2012) King Tut: Nesting Shrines, a Sarcophagus, and Coffins.‘ http://albertis-window.com/2012/06/king-tut-nesting-shrines-a-sarcophagus-and-coffins/

Dunn, J. (2017) ‘King Tut’s Coffins.’ http://www.touregypt.net/featurestories/tutcoffins.htm

Ancient Egypt Online (n.d.) ‘Tutankhamun | King Tut.’ http://www.ancient-egypt-online.com/king-tut.html

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

6 Yorumlar
  1. okalonzigf diyor

    Howard Carter ı saygıyla anıyorum

  2. onfalecusu diyor

    Teşekkürler Nereye Dergisi

  3. oyupetoi diyor

    Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler

  4. alajiwile diyor

    Dizisini izlemiştim çok etkileyiciydi

  5. uavalecogeel diyor

    Çok merak ediyorum bu hikayeyi

  6. oujuixfiam diyor

    Bu defineyi biz bulsak kafayı yerdim usta

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More