Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

2,000 Yıllık Caracalla Hamamları’nda Duvar Resimleri Keşfedildi

İmparator Hadrian dönemine ait 2,000 yıllık duvar resimleri Roma'daki Caracalla Hamamları’nda halka açık bir şekilde sergilenecek.

1 1.432

İmparator Hadrian dönemine ait 2,000 yıllık duvar resimleri Roma’daki Caracalla Hamamları’nda halka açık bir şekilde sergilenecek. Bu hamamlar, farklı zaman dilimlerinde ait olan ve muhteşem hamamlardan öncesine ait, kapsamları bir restorasyondan geçirilmiş ve aslında bir zamanlar ünlü hamamların bulunduğu özel bir eve aittir.

Bunlardan biri, bir tavan resminde gösteriyor ki Roma şarap tanrısı, kırmızı arka planla Bacchus ya da Dionysus olduğunu CNN’ye bildirdi. Müzedeki görevliler, tavandaki “Değerli Mısır mavisi ve Cinnabar kırmızısı pigmetleri” Bacchus’un resimlerini betimler olarak tanımlıyorlar.

Caracalla Hamamları’nda Bulunan Domus’un Hikayesi

Çarpıcı duvar resimlerin bulunduğu ev, bir zamanlar MS 216’da açılışı yapılan Caracalla Hamamı’na yer açmak için yıkılan bir mahallenin parçasıydı. İmparator Hadrian zamanında Domus denilen 124 ve 138 yılları arasında yapılan bu iki katlı ev, 19’uncu yüzyılda keşfedilmiştir. Kalıntılar kazıldı ve daha sonradan diğer yıllarda da keşfedildi. Hamamlar, İmparator Septimus Severus’un oğlu Caracalla olarak bilinen Marco Aureli Antonio Bassiano’nun adını almıştır.

Dionysus(Bacchus olarak da bilinen) Şarap Tanrısı olarak tanımlanan ve Caralla Hamamları’nda keşfedilen duvar resmi

Buna ek olarak, 30 yıl sonra Roma ve Mısır tanrılarını onurlandıran ibadethane, yeniden halka açık hale gelmiştir. İç tapınağın bir duvarında Roman panteonun en önemli tanrıları olan Jupiter,  Juno ve Minerva’nın resimleri bulunmaktadır. Diğer duvarda Mısır panteonundan Anubis ve Isis’in silüetleri, Roma halka açık anıtlarında görülen dinsel senkretizme bir örnektir.

  Roma Özel Müfettişliği konuşmacısı olan Luca del Fra diyor ki; “İki ayrı panteonun veya tanrı grubunun olması hayret verici, Yunanistan – Roma’dan ve Mısır’dan gelen gelenekler… Bu, Domus’a sahip olan ailelerin Mısır ile yakın bir ilişkisi olduğunu belirtir.”

Antik Roma’nın aynı anda birçok farkı kült ve tanrıya tapınmanın kabulü olan çok tanrıcılık yoluyla geliştiğine dikkat etmek önemlidir. Din, toplumsal düzenin önemli kaynağıydı ve bu da tek tanrıcılık, Hristiyanlık gibi Roma’nın ilk yüzyıllarında böyle şiddetli bir direnişle karşılanmasının nedenidir.

İmparator Hadrian zamanında MS 134 ve 138’te oluşturulan ve Domus’un bir parçası olan Roman duvar resimleri. Caracalla Hamamları bu evin bulunduğu alanın üzerinde inşa edilmiştir.

Duvar Resimleri ve Anlattıkları Hikayeler

Duvar resimleri, taze serilmiş kireç sıva üzerine, kuru toz pigmentlerle karıştırmak için yayıcı madde olarak su kullanılan bir duvar resmi tekniğidir. Alçı setleri duvarın bir parçası haline gelir. Bu teknik,  antik çağ döneminde popüler hale gelmiştir. Duvar resimlerini 14’üncü ve 15’inci yüzyılların İtalyan Renaissance ile ilişkilendiriyoruz.

İlgili Yazılar

Organizasyonun parçası olan ve keşiflerindeki yazılarından sorumlu olan del Fra şunları ekledi: ‘İlk seferlerinde ziyaretçiler Domus’un ikinci odasının tavanındaki duvar resmin parçasına hayran olacaklar.” Caracalla Hamamı’nın yer aldığı üst düzeyde korunmuş Roma İmparatorluk hamamlarının tuğla kalıntıları, spor salonları, kütüphaneler ve zemini süsleyen mermer mozaiklerle turistler için önemli bir çekim merkezi olmuştur.

Anubis, Mısırlı ölüm ve ahiret tanrısı, ayrıca Caracalla Hamamları’ndaki duvar resimlerinde de belirtilmiştir

Caracalla Hamamları, Roma İmparatorluğu hamamlarında görünen genel şemayı takip eder. Termal banyoların bulunduğu merkezi bir blok ve bir dizi caldarium (roma hamamlarındaki sıcak bölüm), tepidarium (soğuk suyla yıkanılan banyo) frigidarium (içinde havuz bulunan soğuk bölüm) ve natatio (üstü açık, soğuk su dolu yüzme havuzu) vardır. İkincisi, olimpik yüzme havuzu büyüklüğünde bir açık hava banyosuydu.

Daha da önemlisi, içerisindeki yüksek kaliteli duvar resimlerine bakılırsa evin varlıklı bir tüccar ailesine ait olduğuna inanılıyor. Roma’nın arkeoloji alan sorumlusu Daniela Porro’ya göre şehrin MS 2’inci Ve 3’üncü yüzyıllarının evrimleşmesini gösteren, geçmişe açılan önemli bir pencere haline geliyor.

Yeniden canlandırılmış Caracalla Hamamları’nın resmi

Caracalla alanın yöneticisi diyor ki ;“Sadece Roma’da değil aynı zamanda dünyada da ilk defa böyle bir şey bulduk çünkü bunlardan çok yok gibi. Resmin hem konu tipi hem de özelliği, Domus’un inşa edildiği Hadrianus çağının Roma panoramasından benzersizdir.”

Kadının ayrıca bunları söylemesinin sebebi duvar resimleri ve Roma dönemi resimleri hakkında bildiklerimizin çoğu genellikle Napoli yakınlarındaki Herculaneum ve Pompeii’den geliyor. Bunlar, MS 79’da Vezüv Yanardağı’nın volkanik patlamasıyla harap olan iki şehirdi. Böylece olağanüstü korunmalarına izin verilir. İşte bu yüzden korumalar eziyet olma problemi olduğundan Roma resimlerinin MS 1’inci yüzyıldan sonra sır olarak kalmasının sebebidir.

Caracalla Hamamı’daki duvar resimleri ‘Hamamlardan Önce: Tanrıların Birlikte Yaşadığı Ev’ adlı kalıcı bir serginin parçasıdır

İlk duvar resmi, Hadrian çağına özgü insan, heykel ve kedi figürlerinin bulunduğu mimari perspektiflere sahiptir.  İkinci olarak, 50 yıldan genç olan Greko-Romen ve Mısır panteonlarından ilahi figürlere sahiptir. “Hamamlardan Önce: Tanrıların Birlikte Yaşadığı Ev” Caracalla Hamamları’nın yeni ve kalıcı Domus sergisi ziyaret edildiğinde görülebilir.

Çeviri: Elif Beyza Taş

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

1 yorum
  1. F Note diyor

    Mükemmel 🙂

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More