Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

1500 Yıllık Sikkeler Arkeologları Bir Gizemle Karşı Karşıya Bıraktı

Bir konteynır içinde mühürlenmiş bir demir kilitle birlikte, yaklaşık 119 sikkeden oluşan bir define bulundu.

Kapak resmi temsilidir
0 75.223

Yunanistan’ın Korint antik kenti limanındaki çökmüş bir binada, bir konteynır içinde mühürlenmiş bir demir kilitle birlikte, yaklaşık 119 sikkeden oluşan bir define bulundu.

Keşif arkeologları bir gizemle baş başa bırakıyor: Neden bina çöktükten sonra kimse sakladığı şeyi geri almaya gelmedi?

Lechaion Limanı ve İskan Arazisi Projesi için kazı yapan Kaliforniya Devlet Üniversitesi’nden profesör Paul Scotton, “Bu mükemmel bir soru ve bizi rahatsız ediyor” diyor. Scotton şunları da söylüyor: “Madeni paralar, çökmüş kiremit çatının altında, zemin seviyesinin 30-40 santimetre [12 ila 16 inç] altında bulundu. Yüzeye çok yakın olduğundan bu gömü için neden dönülmediği bir muamma. Sahibi onu alamadı ya da almak istemedi. Bunun nedeni sadece bir varsayım olabilir.”

Korint, eski ve orta çağda bin yıl boyunca gelişmiş bir şehir ve bugün Korint antik kenti kalıntılarına çok uzak olmayan bir şehir bulunmakta. Lechaion beldesi, Korint’in liman bölgesi.

II. Valentinian’ın Roma imparatoru olduğu 378-383 yılları arasında basılmış olan sikkelerden biri Antakya kentinde ele geçti

İpuçlarını Arama

Birçoğu tunçtan yapılmış sikkeler, 2016 ve 2017 yıllarında yapılan kazılarda keşfedilmişti. Bazı paraların hala temizlenmesi gerekiyor. Arkeologlar, madeni paralarda insan kalıntıları bulunmadığını söyledi.

İlgili Yazılar

Çöken bina, demir cürufu, işlenmemiş demir, pişmiş hayvan kemiği ve bir beton havzanın kalıntıları olan bir çalışma alanı olabilecek kalıntılardan oluşuyor.

Definedeki en erken sikke, Roma İmparatoru Büyük Konstantin’in (306-337 yılları arasında hüküm sürmüştü) ölümünden kısa bir süre sonra basılmış olup en son bulunan iki sikke, Bizans İmparatoru I. Anastasius hükümdarlığı dönemine aittir (MS 491-518). Keşfi yapan Massachusetts’teki Bridgewater State Üniversitesi’nden Profesör Michael Ierardi idi. Ierardi, ağırlıklarına ve büyüklüklerine bağlı olarak madeni paraların muhtemelen 491 ve 498 yılları arasında bir tarihte basıldığını belirtti. Nitekim bu dönemde Anastasius, Bizans İmparatorluğu’nun tahvil sistemini yeniden biçimlendirmişti.

Sikkelerden biri, bir çelenk içinde bir haçı gösteriyor. M.S. 425-450 yılları arasında basılmıştı. / Michael Ierardi

Sikkeler üzerinde yapılan araştırma devam ediyor. Ortak bir çalışmanın ürünü olan Lechaion Limanı ve Yerleşim Bölgesi Projesi, Atina’daki Amerikan Klasik Araştırmalar Okulu ve Eski Eserler Korintyenleri Birliği arasında işbirliğine dayalı bir çalışmadır. Bu kooperatif, birkaç üniversiteden bir grup akademisyen ve öğrencilerle çalışıyor.

Projede yer alan bir grup bilim insanı bu keşif hakkında bir makale sundu ve diğerleri geçtiğimiz Ocak ayında, Amerika Birleşik Devletleri Arkeoloji Enstitüsü’nün ortak yıllık toplantısı olan ve Boston’da düzenlenen Klasik Çalışmalar Topluluğu’na katılarak bir bildiri sundular.

Haber: Owen Jarus

Çeviri: Bünyamin Tan

Kaynak Livescience

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More