Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Kudüs’te Kral Antiochus Dönemine Ait Ender Görülen Bir Sikke Bulundu

Davut Kulesi’nin asıl kazıları sırasında, Kudüs’te gerçekleşen savaşların kanıtı olan, şehrin Seleukos İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını kazanmak için mücadele verdiği günlerden kalma mancınık taşları ve demir temrenler(ok başı) bulundu.

0 1.901

Kudüs’teki Davud Kulesi kazılarının bitmesinden 30 yıl sonra, arkeologlar Eski Şehrin duvarlarının dışında, altına bakılmadık taş kalmadığını düşünüyorlardı. Yine de, müzenin arkeolojik bahçesindeki rutin bir koruma çalışması sırasında Davut Kulesi’nde gönüllü arkeolog ve sorumlu koruma yetkilisi olan Orna Cohen, bir duvarın yakınında metalik bir parça buldu.

Daha detaylı incelemeler üzerine Cohen, objenin Kral Antiochus IV Epiphanes döneminde -ki, şehirde hiç de istenmeyen biriydi- Kudüs’te kullanılmış bronz yapraklı bir metal para olduğunu belirledi.

Antiochus, drakon kararnamelerini çıkarmış, Makabileri zafere götüren ve tapınakların geri alınmasını sağlayan Makabi ayaklanmasını başlatmış ve tebanın çoğunlukla lanetlemiş olduğu bir kraldı.

Madeni para, kalenin avlusunun merkezinden geçen Haşmonayim(imparatorluğu) duvarlarının(surlarının) yakınlarında, Yehuda ve Makabi’nin kardeşleri Yonaton ve Şimon zamanında inşa edilmiş kale tabanının bitişiğinde bulundu.

Davut Kulesi’nin asıl kazıları sırasında, Kudüs’te gerçekleşen savaşların kanıtı olan, şehrin Seleukos İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını kazanmak için mücadele verdiği günlerden kalma mancınık taşları ve demir temrenler(ok başı) bulundu.

O zamanlar 10 Agorot değerinde olan madeni paranın bir yüzüne Antiochos’un bir portresi kazınmıştır. Diğer yüzünde ise, bir tanrıça, eşarba sarılı şekilde resmedilmiştir.

İlgili Yazılar

Araştırmacılar eserin yapıldığı tarihi kesin olarak belirleyemeseler de, madeni paraların İsrail’in kuzeyinde bir kıyı şehri olan ve bir zamanlar(Ptolemy’den sonra) Antiochia Ptolemais olarak bilinen Akka’da basıldığı ve sikkenin M.Ö. 172-168 yılları arasında yapıldığı biliniyor. 

Davut Kulesi direktörü Eilat Lieber,  paranın bulunmasının hayırlı bir döneme denk geldiğini söyledi ve ekledi: “Hanuka[1] hikayelerini bugüne taşıyan tarihi bir parçayı ellerinizde tutmak heyecan verici” .

[1] Hanuka, İbrani takvimine göre Kislev‘in 25. günü başlayıp sekiz gün süren bir Musevi bayramı

HRİSTİYANLIKTA HAC VE HACILIK KAVRAMI

Çeviri: Zeynep Şenel Gencer

Kaynak: jpost

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More