Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Süper İnsan Şerpaların Dayanıklılığı Evrimin Sonucu mu?

Araştırmalarda elde edilen sonuç şaşırtmadı... Evrim süreci hala devam ediyor.

0 2.151

Cambridge Üniversitesi araştırmacıları bir enerji kaynağı seviyelerinin, kaslara ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlarken deniz seviyesine yakın olan yerlerde azalırken Everest Dağı’na tırmanan Şerpa arasında arttığını ortaya çıkardılar.

Yeni bir araştırma, Everest Dağı ve Diğer Himalaya zirvelerine bin yıldır tırmanan Şerpaların kahramanlık serüvenlerinin, alçak rakımlarda yaşayan insanlarla karşılaştırıldığında kaslarının etkili oksijen kullanımına bağlı olabildiğini ortaya koydu.

Bugün Proceedings Of The National Academy Of Science’ta(Ulusal Bilim Akademisi Yöntemleri) yayınlanan Şerpa araştırmasının başyazarı Cambridge Üniversitesi fizyoloğu Andrew Murray,

‘’Yüksek rakımda performansları sıra dışı. Yokuşa yukarı tırmandıkça nefes nefese kalacağız. Çaba göstermeden geçip gidecekler.’’ dedi.

Şerpalar’ın dayanıklılığını anlamanın önemini vurgulayan bulgular, Pazar günü bir Avustralyalı ve Slovakyalı dağcıların dünyanın en yüksek dağında havanın bilhassa ince olduğu 27.500 feetteki ‘’ölüm bölgesi’’nden inişlerinde hayatlarını kaybetmelerinden sonra yayınlandı.

17.000 ayaklık tırmanış öncesi, boyunca ve sonrasında Everest Dağı üssünde iki ay kaldıktan sonra Murray ve ekibi kandaki oksijen seviyelerini ve diğer bulguları ve İngilizlerle diğerlerini de içeren Şerpalar ve Şerpa olmayanların kas biyopsilerini inceledi. Deney, aşırı yüksekliğe insan tepkilerini inceleyerek tıbbi yenilikler arayan on yıllık Xtreme Everest projesinin bir parçasıydı.

Bulutlardaki binlerce feet Şerpa dayanıklılığı daha önce belgelenmişti. Örneğin genetikçiler, en geç 9.000 yıl önce bölgeye ulaşan halktan değiştikleri için Şerpaların, muhtemelen düşük oksijenli memleketlerine uyum sağladıklarını keşfettiler.

Murray’ın çalışmasına katılmamış ama Şerpaları incelemiş olan California San Diego Üniversitesi genetikçisi Tatum Simonsom,‘’Ancak Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, bu genetik farlılıkların nasıl moleküler ve fizyolojik seviyede rol oynadığını gösterdi. Bu kesinlikle akıl almaz olan insanlardaki doğal seçilim bir örneği. ’’ açıklamasında bulundu.

İLK İNSAN TÜRÜ AFRİKA DA DEĞİL AVRUPA DA ORTAYA ÇIKMIŞ OLABİLİR

MAMUT DOSYASI: HANGİ TÜRLERİN YENİDEN CANLANDIRILACAĞINA NASIL KARAR VERECEĞİZ?

İlgili Yazılar

Şerpaların, daha etkili bir enerji kaynağı olan şekeri yaktığını öne süren Murray, yağdan enerji açığa çıkarmak için daha az oksijen yaktıklarını ortaya koymuştur. Üste daha fazla vakit geçirdikçe, kasların enerjiye ihtiyaç duyduğu anda devreye giren bir enerji kaynağı olan fosfokreatin seviyelerinin alçak rakımlardakilerin azaldıkça arttığını sözlerine ekledi. Son olarak Şerpa hücreleri daha az serbest kök ya da hücreler enerjiye açken ortaya çıkan zararlı moleküller üretmiştir.

Önemle, deneyde Şerpa olmayanlar deney boyunca bir miktar gelişti, onlarla doğduklarını ve sadece etrafındakilere alışık olmadıklarını gösteren Şerpaların avantajları ise tırmanış öncesi ve sonrası aynı kaldı.

Murray, bedenlerimizin daha çok Şerpavari olmak için bir dereceye kadar uyum sağladığını ancak bizim onların verimliliğine denk olmadığımızı açıkladı.

Araştırmacılar, Şerpaların vücutlarının alçak rakımdakilere karşı ortalama olarak ne kadar daha fazla verimli olduğunu tam olarak saptayamadılar. Murray şu anda Şerpaların ve Şerpa olmayanların metabolik aktiviteleri arasındaki farklılıkları ölçmeye yardımcı olabilecek bisiklet egzersizi üzerine ikinci test bölümünün sonuçlarını yayınlama hazırlandığını dile getirdi.

Ancak Murray, yalnızca Şerpaları insanüstü yapan şeylerin ne olduğu hakkında daha fazlasını öğrenmek için araştırmasını sürdürüyor.

Şerpaların güçlü metabolizmalarının gelecekte bir gün yatan hastaların oksijen eksikliğiyle mücadele etmesine yardımcı olabilmesinin iç yüzünü anlamayı umuyor. Batı’da yoğun bakımdaki hastaların yaklaşık %20’si, hayati elementin eksikliğinden dolayı hayatını kaybettiğini açıkladı.

‘’Düşük oksijen toleransı olmayan bu insanlardan birine sahip olursak onları tedavi etmenin ve Şerpaların kullandığı mekanizmayı kontrol altına almanın bir yolu var mı?’’ sorusunu sordu.

SANTORİNİ VOLKANİK PATLAMASI NASIL OLDU? “TSUNAMİ TEORİSİ”

Çeviren: Esra Demirezen

Kaynak: seeker

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More