Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

The Walking Dead’den Çıkmış Gibi: El Protezi Olarak Bıçak Kullanan Bir Orta Çağ Savaşçısı Bulundu

Bilinen en eski protez, yaklaşık 3000 yaşında Mısırlı soylu bir kadının mumyasına tutturulmuş ahşap ve deriden yapılma büyük ayak parmağıdır.

2 3.451

Amerikan post-apokaliptik korku televizyon dizisi olan The Walking Dead’de redneck avcısı olarak bilinen Merle Dixon, kopan elinin yerine bir bıçak uydurur. Teması kurgusal korkudan başka bir şey olmasa da, bir Ortaçağ savaşçısı da aynı korkunç fikirle ortaya çıkıverir.

Antropolojik Bilimler Dergisinde yayımlanan bir makalede, İtalyan arkeologlar  Verona’da bulunan Longobard nekropolünde iyileşmiş kesik bir önkol, kopça ve bıçak ile bulunan bir Ortaçağ savaşçısını, kesik elinin yerine bıçak kullandığını güçlü kanıtlar sunarak ortaya çıkardılar.

Bütün Ortaçağ Yazılarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Longobard Nekropolü, MS 7. yüzyıl. Civic Arkeolojik Müzesi yakınlarında yerinde korunan ve İtalya’da görünür halde bulunan tek nekropolde eğitim ve tarihi canlandırma

Savaşçılar Mezarlığı

İtalya’nın Veneto kentinde Povegliano Veronese Longobard nekropolü, İtalyan Yarımadası’nın çoğunu 568’den 774’e kadar yönetmiş, aslen Kuzeydoğu Avrupa’dan gelen Almanlar olan 200’den fazla Longobard’a (ya da Lombard) ait kalıntılar içeren 160’tan fazla mezarlıktan oluşmaktadır. Bizans İmparatorluğu ve Ostrogot Krallığı arasındaki uzun Gotlar Savaşı (535-554) yıkımının ardından Lombardlar, İtalya’yı daha az başkaldırma ile işgal edebilmişler; sonunda MS 774’te Frenk Kralı Charlemagne tarafından fethedilen ve İmparatorluğuna katılan, orta ve kuzey İtalya’da Lombard Krallığını kurmuşlardır. Mezarlık, erkek, kadın ve çocuk kalıntılarını içeriyor olsa da, çoğu erkek mezarında iskeletlerin yanında silahlar bulunmuştur. Çoğu karniyal travma belirtileri göstermekte ve mezarlık alanında bulunan kalkanlar, onların savaşta ölen savaşçılar olduğunu belirten, kafataslarında bulunan travmaya benzer hasar örneklerini sergilemektedir.

Ortaçağ Şövalye Hazinelerinin Merkezi: Kos Adası

Savaşçı, Longobard nekropolünde göründüğü gibi tek bir çukur mezarına yerleştirilmişti

Kolu Kesik Savaşçı

Kolu kesik erkek iskeleti T US 380 etiketli mezardan gelmektedir. Kalıntıları üzerinde yapılan analizler, 47 yaşlarında olduğunu ve MS 6. yüzyılın son 30 yılında bir zaman içerisinde ölmüş olduğunu göstermektedir. Kemik testi ise büyük olasılıkla uzvunun bilinçli olarak kesildiğini ortaya çıkarmıştır.

‘’Çalışmanın yazarları Micarelli ve diğerleri, 2018, ”[b]u kültürel dönemde bir önkolun kesilmesinin birkaç sebebi vardır,” diye bildirmektedirler. Bir ihtimal, uzvun tıbbi nedenlerden dolayı kesilmiş olmasıdır, belki de önkol kazara bir düşme veya başka bir yoldan dolayı kırılmış ve iyileşememiştir. Kemik nekrozunun oluşması uzvun sağlıklı kısmından ölü dokunun alınması için cerrahi müdahaleye neden olabilirdi… Yine de, Longobard halkının savaşçı özellikli kültürü göz önüne alındığında savaş yüzünden kaynaklanan bir kaybın da olması mümkündür.’’

Fahişeliğin Ve Fuhuşun Tarihsel Gelişiminde 10 Kilit Olay

İlgili Yazılar
Savaşçı T US 380: Sağ kolun yönü, kopçanın pozisyonu ve bıçağın yeri, bıçak el protez giydiğini göstermektedir.

Raporda  ”[u]zvun neden kesildiği konusuna dair üçüncü bir husus ise hukuki cezaya bağlı olarak kayıp olabilir. Bu tür bir ceza Longobard halkı arasında bazen meydana gelmiştir,”  diye belirtilmiştir.

Savaşçının Bıçaktan El Protezi Olduğunu Öne Süren Kanıt

Savaşçı T US 380 tabutsuz olarak çukura yerleştirilmişti. İskeletinin yanı sıra, arkeologlar sağ kesik önkoluna yakın bir kopça, demir bıçak ve insan dışı organik bir madde (muhtemelen deri) buldular.

Kesik önkolun ucundaki yuvarlak şekilli nasır, kanıta bıçağın ve kopçanın savaşçı tarafından takılan bıçak-el protezinin parçaları olduğunu ekleyerek kesik yerin üzerine yerleştirilen biyomekanik bir kuvet olduğunu göstermektedir.

Araştırmacılar, ‘’[e]lde edilen arkeolojik kanıtlardan bir protezin kendisine takılı modifiye edilmiş bıçak silahı ile bir kapak şeklini almış olabileceğini öne sürüyoruz.’’

Luxor yakınlarında bulunan mumyada protez ayak parmağı

Protezin Kökeni

Geçen sene, Gloucestershire, İngiltere’de arkeologlar benzer bir keşif yapmışlardır. İçerisinde kemikler olan bir orta çağ mezarının içerisinde daha sonradan araştırmacılar tarafından bir protez bacağı destekleyen cihazın parçaları olduğunu belirledikleri demir bir kayış ve kopça bulunmuştur.

Ancak protezler Ortaçağ döneminden çok daha ileridedir. Bilinen en eski protez, yaklaşık 3000 yaşında Mısırlı soylu bir kadının mumyasına tutturulmuş ahşap ve deriden yapılma büyük ayak parmağıdır. Mısır mumyalarında -hoş bir öbür dünya hayatı için gerekli bütün parçalar- ayaklar, bacaklar, burunlar ve hatta penisler de olmak üzere çok sayıda başka prostetik cihazlar bulunmuştur.

Yüzyıllar sonra, Roma İmparatorluğu’nun zirvesi sırasında demir, protez için bir malzeme olarak tanıtılmıştı. Protezlerdeki bu eski gelişmelere rağmen bu alanı takip eden bin yıl içerisinde çok fazla gelişme olmamıştı. 20. yüzyılda teknolojinin evrimine kadar, protez teknolojilerinde büyük bir sıçrama gerçekleşmemişti. Daha hafif, hastalar için cihazlara ek olarak bugünün cihazlarında mikroişlemciler, bilgisayar çipleri ve robotiklerin ortaya çıkması, basit bir işlevsellik ya da daha hoş bir görünüm sağlamaktan ziyade, kişileri alışkın oldukları yaşam tarzına geri getirmek için tasarlanmıştır.

Valhalla İçin Doğmak: Viking Çocukları Savaş Sanatını Nasıl Öğreniyor?

Çeviri: Gülnihal Kafadar

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

2 Yorumlar
  1. JulioZef diyor

    Çok ilginç bir haber. İyi ki varsınız

  2. MartinQUide diyor

    İnanılmaz bir buluş

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More