Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Tek Parça Kayadan Yapılan Devasa Hint Tapınağı “Kailasa”nın Sırrı

Bu harika tapınağın inşaası için yaklaşık otuz yıl gibi bir süre boyunca Charanandri tepelerindeki dikey bazalt uçurumlardan 200.000 ton (bazı kaynaklara göre 150.000 ila 400.000 ton arası) taş çıkarıldığı tahmin ediliyor. Ayrıca, tapınağın sadece keski ve çekiç kullanılarak yontulduğu da söyleniyor.

0 43.646

“16 Numaralı Mağara” olarak adlandırılan Ellora mağaralarındaki Kailasa Tapınağı, tek parça taştan yontulmuş dünyanın en büyük monolitiği olmasıyla bilinir. Tapınak etkileyici büyüklüğü dışında diğer mimari yönlerinin güzel işçiliği ve heykellerinin büyüleyiciliğiyle de dikkat çekiyor.

Tapınağın çatısı

Kailasa Tapınağı’nın İnşaası

“Kailasa Lordu” olarak çevrilen Kailasanatha olarak da bilinen Kailasa Tapınağı batı Hindistan’da Maharaştra eyaletinde bulunan eski bir Hint tapınağıdır. Bu tapınak, 34 kaya manastırı ve tapınağı içinde barındıran Ellora Mağaraları’nın bir parçasıdır.

Bu tapınak adını Hint Tanrısı Şiva’nın Himalayalar’daki yerleşim yeri olan Kailasa Dağı’ndan almıştır. Bu tapınağın, milattan sonra 8. yüzyılda Raştrakuta İmparatorluğu’nun 1. Krişna hükümdarlığı döneminde inşaa edildiğine inanılır. Kailasa Tapınağı, Şiva’nın kutsal dağını temsil ettiği için bu tapınak bu Hint tanrısına ithaf edilmiştir. Kailasa Tapınağı’nın milattan sonra 757 ve 783 arası inşaa edildiği düşünülüyor. Bu harika tapınağın inşaası için yaklaşık otuz yıl gibi bir süre boyunca Charanandri tepelerindeki dikey bazalt uçurumlardan 200.000 ton (bazı kaynaklara göre 150.000 ila 400.000 ton arası) taş çıkarıldığı tahmin ediliyor. Ayrıca, tapınağın sadece keski ve çekiç kullanılarak yontulduğu da söyleniyor.

GİZLİ KALMIŞ BİR ROMA KENTİNE SEYAHAT “EMERİTA AUGUSTA”
HIRS VE DÜŞÜŞ: TAPINAK ŞÖVALYELERİNİN HAZİNESİ VE YIKILIŞI
Kailasa Tapınağı’nın ana yapısındaki bir koridor

Tapınakla İlgili Ortaçağa Dayanan Bir Efsane

Maharaştra’nın Marathi halkı arasında dolaşan bir ortaçağ efsanesine göre, Kailasa Tapınağı bir haftada inşaa edilmiştir. Bu efsane, kocası çok hasta olan bir kraliçeden çıkmıştır. Kraliçe, Şiva’ya tanrının kocasını iyileştirmesi için dua etmiştir. Bu iyiliğin karşısında ise kraliçe ona ithafen bir tapınak dikmeye ve inşaası bitene kadar da oruç tutmaya yemin etti. Kraliçe, duaları kabul olunca sözlerini tutmaya koyuldu. Mimarlar böylesine büyük bir tapınağın inşaasının uzun süreceğini düşündüklerinden kraliçenin orucu endişe uyandırdı. Mimarlardan biri olan Kokasa tapınağın bir haftada biteceğine söz verdi. Kokasa sözünü tuttu ve kayayı üstünden altına doğru yontmaya başladı. Kailasa Tapınağı bir hafta içinde hazırdı.

“Kailasa Tapınağı, Ellora / Hindistan” çelik bir gravür, 1857

Kailasa Tapınağı’nın Karmaşık Heykelleri ve Oymaları

Ortaya çıkan Kailasa Tapınağı her açıdan tanrılara bir övgü niteliğindeydi. Bu başarıyı gerçekleştirmek için gereken yaratıcılığın yanında Kailasa Tapınağı, sayısız heykeliyle de kayda değer bir tapınaktır. Mesela bahçenin tam ortasında Şiva’nın kutsal ineği Nandi’nin Shivalinga’ya bakan bir heykeli bulunuyor. Bu tip geleneksel özellikler Şiva için inşaa edilen tüm tapınaklarda bulunur. Tapınağın zemininde fil heykelleri bulunur, bu heykeller bakana tapınağın sanki bu hayvanların sırtında taşınıyormuş izlenimini verir.

Ayrıca, Kaliasa Tapınağı’nda karmaşık biçimde yontulmuş çeşitli oymalar bulunabilir. Bunlardan bazıları çok önemli olan Mahabharata ve Ramayana destanlarının tasvirleridir. Buna ek olarak, tapınağın güneydoğu galerisinde Hint tanrısı Vişnu’yu tasvir eden 10 farklı oyma bulunur.

İlgili Yazılar
Mahabharata ve Ramayana’dan sahneleri tasvir eden oymalar

Çökmeyen Tapınak

Kailasa Tapınağı ile ilgili Babür dönemine dayanan ilginç bir hikâye vardır.  Evrengzib hükümdarlığı boyunca Babürler tapınağı yıkma girişiminde bulunmuştur. Evrengzib zaten sayısız tapınağı yıkmıştı, Kailasa Tapınağı’nı da bu listeye eklemek istiyordu. Tapınağı yıkmaya 1000 işçinin gönderildiği söyleniyor. Aradan üç yıl geçti, tapınak olayı bozulmuş ya da kırılmış heykeller gibi küçük hasarlarla atlattı. Tapınağın tamamını yıkmanın imkansız olduğunu fark eden Evrengzib sonunda vazgeçti.

TAPINAK ŞÖVALYELERİNİN KAYIP KILICI
MISIRDAKİ EN İYİ KORUNMUŞ TAPINAK: “AŞK TANRIÇASI HATHOR’UN MUHTEŞEM TAPINAĞI”

Çeviri: Buket Nur Ekim

References

Archaeological Survey of India, 2002. Section II: State of Conservation of Specific World Heritage Properties. [Online]
Available at: http://whc.unesco.org/archive/periodicreporting/apa/cycle01/section2/243.pdf

Georgievska, M., 2017. The Kailasa Temple: the world’s largest monolithic structure carved from one piece of rock. [Online]
Available at: https://www.thevintagenews.com/2017/01/16/the-kailasa-temple-in-ellora-is-the-worlds-largest-monolithic-structure-carved-from-one-piece-of-rock/

Lonely Planet, 2017. Kailasa Temple. [Online]
Available at: https://www.lonelyplanet.com/india/ellora/attractions/kailasa-temple/a/poi-sig/1292851/356389

Mystery of India, 2014. The Amazing Rock Cut Kailasa Temple. [Online]
Available at: http://www.mysteryofindia.com/2014/07/the-amazing-rock-cut-kailash-temple-of.html

teluguone.com, 2017. Some Amazing Facts About The Kailasa Temple. [Online]
Available at: http://www.teluguone.com/devotional/mobile/content/-some-amazing-facts-about-the-kailasa-temple-65-33866.html

Unbelievable Facts, 2016. 1200 Years Old Ancient Hindu Temple Carved Entirely From a Single Rock. [Online]
Available at: https://www.unbelievable-facts.com/2016/02/temple-carved-from-a-single-rock.html

UNESCO, 2017. Ellora Caves. [Online]

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More