Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Kanada’ya Göçmenlik Başvurusu ve Detayları

Dünya’da refah seviyesi yüksek ve yaşanabilir ülkeler arasında yer alan Kanada, tam anlamıyla bir göçmen ülkesidir. 2020 yılında 1 milyona yakın göçmen alındığı Kanada hükümeti tarafından açıklanmıştır.

0 1.549

Dünya’da refah seviyesi yüksek ve yaşanabilir ülkeler arasında yer alan Kanada, tam anlamıyla bir göçmen ülkesidir. Birçok kişi kendi ülkelerinde ki eğitim, çalışma ya da ülke ekonomisinde ki olumsuzluklardan ötürü farklı ülkelere göç etmektedir. Kanada ise göç edilebilecek en iyi ülkeler arasında yer almaktadır. Fakat Kanada’da yaşayan yaklaşık 5 milyon yerli halkın 2035 yılına kadar emekliye ayrılacak olması ve doğum oranlarının beklenilenden az olmasından ötürü, 2020 yılında 1 milyona yakın göçmen alındığı Kanada hükümeti tarafından açıklanmıştır.

Rusya’dan sonra dünyanın en büyük topraklarına sahip olan Kanada, Kuzey Amerika kıtasında yer almaktadır. Dolayısıyla ülkeler arasında oldukça önemli bir ekonomik güce sahiptir. Ekonomik gücü elinde tutabilmek için vasıflı personel ihtiyacını göçmen kabulüyle sağlamak isteyen Kanada, vermiş olduğu kaliteli eğitim ile de göçmenlerin ilgisini fazlasıyla çekmektedir.

Özellikle son yıllarda farklı ülkelerden pek çok öğrenci, kaliteli eğitim almak için Kanada’yı tercih etmektedir. Hem yaşam standartları hem de çalışma şartları açısından tercih edilen Kanada’ya göçmen olarak nasıl gidilir ve Kanada’da çalışma şartları nelerdir gibi en çok merak edilen soruların cevaplarına gelin birlikte göz atalım

Kanada’ya Göçmen Olarak Nasıl Gidilir?

Kanada’ya göçmen olarak gitmek isteyen kişilerin yapması geren 2 adım bulunmaktadır.

  • Başvuru Daveti Almak (Invitation to apply)
  • Oturum izni başvurusunda bulunmak

Göçmen olarak gidebilmek için öncelikle başvuru daveti almak gerekmektedir. Fakat göçmen olarak gidecek kişilerin öncelikli olarak bilmesi gereken konu medeni durumudur.  Göçmenlik başvurusunda bulunan kişilerin nişanlı ya da sözlü olması durumunda, bu durumu kanıtlayıcı belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bankada açılmış ortak hesap veya nişan fotoğrafı bunu kanıtlamak için yeterli olmaktadır. Bunun dışında hayatında kimse olmayan kişiler bekâr statüsünde yer almaktadır. Başvuru davetine hak kazanabilmek için kişilerin eğitim durumları ve iş hayatındaki deneyimleri oldukça önemlidir.  Göçmenlik başvurusunu tek kişi olarak gerçekleştiren kişiler başvuru için gerekli puanları tek başına toplarken, çift olarak başvuran kişilerin puanların bir kısmının eşi tarafından tamamlanması gerekmektedir.

Kanada’ya göçmen olarak gitmek için gerekli olan bir diğer önemli konu ise Yabancı Dil. Kanada’da İngilizce ve Fransızca resmi dil olarak kullanılmaktadır. Dolayısıyla her iki dil içinde yeterli olduğunuzu göstermek için Türkiye’de IELTS ve TEF sınavlarına girilmesi gerekmektedir. Her iki dilden alınacak puanlar Canadian Language Benchmarks (CLBS) sitemine aktarılarak dil için kazandığınız puan oluşturuluyor. Başvuru sırasında her iki dilden birini seçerek başvuru yapmanız mümkün. Göçmenlik başvurusu sırasında kişilerin sahip olduğu en yüksek diplomasının akredite edilmiş olması da gerekmektedir. Bunun için başvuruda bulunan kişilerin İngilizce ya da İngilizceye çevrilmiş diplomalarını, İngilizce transkripti ile birlikte akreditasyon veren kurumlardan denklik almaları yeterli olacaktır.

Kanada’ya göçmen olarak gidebilmenin temel adımı öncelikli olarak başvuru talebinde bulunmaktadır. Fakat göçmen olarak gitmenin diğer 2 yolu ise şöyledir;

  • Evlilik: Kanada’da yaşayan vatandaşların ya da göçmenlerin kendi ülkelerinden olmayan bir yabancı ile evlenmesi durumunda, evlendikleri kişiye göçmenlik konusunda sponsor olmaları mümkündür. Bu sayede Kanada’ya gelen kişilerin çalışma vizesi almaları da mümkündür. Fakat kişilerin göçmenlik vizesi alabilmeleri için mutlaka İngilizce biliyor olmaları ve sınavdan geçmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde göçmenlik vizesi almaları mümkün olmayacaktır.
  • Eğitim: Eğitim kalitesi oldukça yüksek olan Kanada’da öğrenci olarak bulunan kişilerin, 24 ay ve daha fazla sürelerde eğitim almaları durumunda 3 yıl çalışma izni hakkı kazanırlar. Eğitim süresince hem dil hem de çalışma alanında kendini geliştiren öğrencilerin göçmenlik alması daha kolay olacaktır.

Kanada Çalışma Vizesi Nasıl alınır?

İlgili Yazılar

Kanada’ya öncelikli olarak çalışmak için gitmek isteyen kişilerin, sahip oldukları mesleklerin mutlaka Kanada’da ihtiyaç duyulan ve personel açığını kapatacak türden olması oldukça önemlidir. Çalışma vizesi kabul edilen kişiler daha çok aranılan meslek grubuna sahip olan ve yüksek eğitim almış kişiler olmaktadır. Örnek verecek olursak bilgisayar teknolojileri ile alakalı meslekler ya da bir araştırma görevlisi sıkça tercih edilen meslek grupları arasında yer almaktadır.

Bunun yanı sıra yüksek öğrenim gerektirmeyen fakat her daim ihtiyaç duyulan çiftçi, inşaat işçisi, çocuk bakıcısı ya da makine operatörleri her daim tercih edilen meslek grupları arasında yer almaktadır. Kanada çalışma vizesi alarak 2 yıl boyunca devamlı çalışan bazı meslek grupları göçmenlik başvurusuna kolaylıkla başvurabilmektedir. Kanada çalışma vizesini alabilmenin en önemli koşulu ise çok iyi derecede Fransızca veya İngilizce konuşmak ve anlamaktır. Aksi takdirde çalışma vizesi almak mümkün olmayacaktır. Kanada’da çalışma iznine sahip olabilmek için çalışma vizesine başvurmak gerekmektedir. Çalışma vizeleri ise çalışma türlerine göre değişmektedir.

  • İşveren Kaynaklı Çalışma İzni: İş teklifinin Kanadalı bir işveren tarafından yapılması durumunda, kişilere o işyerinde çalışabilmek için 4 yıllık çalışma izni verilmektedir. 4 yılın sonunda bu süre isteğe bağlı uzatılabilmektedir. Fakat herhangi bir iş değişikliği olması durumunda yeniden yeni işveren tarafından çalışma izninin alınması gerekecektir.
  • Açık Çalışma İzni: Kanada’da istenilen her işte çalışabilme fırsatı sağlayan açık çalışma izni, yalnızca belirli kişilere verilmektedir. Bunlar Kanada’da geçici oturma iznine sahip olanlar, göçmenlik başvurusu yapanlar, iltica edenler, öğrenciler ya da çalışma vizesi bulunan kişilerdir. Açık çalışma izni uzatılabilmektedir.
  • Co-op Çalışma izni: Kanada’da eğitim gören ve staj yapması gereken kişilere verilen izindir. Yalnızca staj süresi için geçerli olup uzatılmamaktadır.
  • Kampüs Dışı Çalışma İzni: Kanada’da eğitim gören kişilerin, eğitim süresi dışında haftada 20 saat çalışma iznine sahip olmalarını sağlamaktadır.

Kanada çalışma vizesi için gerekli evraklar ise şöyledir;

  • Pasaport
  • Biyometrik fotoğraf
  • İngilizce ya da Fransızca olarak doldurulmuş Çalışma İzni Başvurusu
  • İşveren tarafından gönderilen davet mektubu
  • İmzalı İş sözleşmesi
  • Başvuru yapan kişiye ait sahip olduğu tüm mesleki ve öğrenim belgeleri
  • Daha önce çalışılan işyerlerinden alınmış referans yazıları

Kanada Çalışma Şartları Nasıldır?

Her ülkede olduğu gibi Kanada’nın haftalık çalışma saatleri belirlenmiştir. Fakat haftalık çalışma saatleri eyaletlere göre değişebilmektedir. Eyaletlere göre haftalık çalışma saatleri;

  • BC, MB, SK, YK Eyaleti: 40 saat
  • NF, NB, ON, PQ, AB Eyaleti:44 saat
  • NS ve PE Eyaleti: 48 saat

Kamuda çalışan kişilerin işbaşı saati 8 iken, farklı işyerlerinde saat 9’da işbaşı yapılabilmektedir. Tüm işyerleri saat 17.00’de paydos etmektedir. Kanada’da asgari ücret saat başı olarak belirlenmektedir. Eyaletlere göre değişkenlik gösteren asgari ücret tutarı saat başı 10$ ile 14$ arasında değişmektedir.  En yüksek asgari ücretin verildiği eyalet genel olarak ekonomik koşulların daha iyi olduğu ve iş imkânlarının daha fazla olduğu anlamını taşımaktadır.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More