Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Elektronik Cihazlarla Seyahat Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Elektronik cihazlarla seyahat ederken karşılaşabileceğiniz sorunları sizler için etraflıca ele aldık.

0 1.295

Nereye seyahat ederseniz edin etrafınızda telefonla konuşan veya mesaj yazan bir kişiyi hatta birçok kişiyi görürsünüz. Elektronik cihazlar oldukça kullanışlıdır özellikle seyahatinizi ölümsüzleştirmek, ailenizle ve arkadaşlarınızla iletişime geçmek istiyorsanız. Ancak bu cihazlar birkaç sıkıntıyı beraberinde getirir. Bu cihazları şarj etmeniz ve her şeyden önce güvende tutmanız gerekir.

Elektronik cihazlarla seyahat ederken karşılaşabileceğiniz sorunları sizler için etraflıca ele aldık.

Genel Ağ ve Hücresel Ağ Erişimi

Kablosuz ağ ya da hücresel ağ bağlantınız yoksa elektronik cihazınız pek de işinize yaramayacaktır. Seyahatiniz sırasında cep telefonunuzla, tabletinizle ya da bilgisayarınızla internete bağlanmak istiyorsanız yola çıkmadan önce bu konuda araştırma yapmanızı öneririz.

Bilgisayarınızı yanınızda götürmeyi düşünüyorsanız kalacağınız otelde ya da yakınlardaki bir yerde ücretsiz internet erişimi olup olmadığını kontrol edin. Birçok otel günlük ücret karşılığında internet erişimi sunar. Bu hizmetten yararlanmadan önce karşılığında ne kadar ödeme yapmanız gerektiğini öğrenmeniz sizin için iyi olacaktır.

Cep telefonların teknolojik özellikleri ülkeden ülkeye değişebilir. Varış noktanızda telefonunuzun sorun çıkarmayacağından emin olmanız gerekiyor. Örneğin Amerika’da SIM kilitli bir telefon aldıysanız ve Avrupa’ya ya da Asya’ya seyahat etmeyi planlıyorsanız seyahatiniz süresince kullanmak adına GSM hattı kiralayabilir ya da satın alabilirsiniz. Hangi seçeneği seçerseniz seçin telefonunuzdan fotoğraf göndermeyin, video aktarmayın. Ayrıca mobil veriyi çok fazla kullanmanız faturanızın şişmesine neden olacaktır.

Maddi açıdan tasarruf etmek için telefonunuzdan uluslararası arama yapmak yerine Skype’ı kullanabilirsiniz.

Bağlantı Güvenliği

Aileniz ve arkadaşlarınızla iletişim kurmak için kablosuz internet bağlantısını kullanacaksanız telefonunuzda işlem yapacağınız şifre ve hesap numarası gibi bilgilerinizin güvende olmayacağını göz önünde bulundurun. Ücretsiz WİFİ servisini kullanırken bankacılık işlemlerinde bulunmayın ve online alışveriş yapmayın. Hesap bilgileriniz çevrenizde aynı ağa bağlanan biri tarafından ele geçirilebilir. Kimlik hırsızlığı gibi bir sorunla uğraşmak evinizden uzaktayken çok daha zordur. Seyahat ederken kişisel bilgilerinizi korumak için tedbirler alın.

Sadece seyahatiniz boyunca kullanacağınız bir e-posta hesabı açabilirsiniz. Böylece asıl e-posta hesabınızın güvende olduğunu bilir ve gönül rahatlığıyla arkadaşlarınıza ve aile üyelerinize e-posta gönderebilirsiniz.

Havalimanı Güvenlik Kontrolü

TSA PreCheck[1] programına üye değilseniz ve yanınızda bilgisayar taşıyorsanız ABD ve Kanada gibi ülkelerde havalimanı güvenlik kontrolünden geçerken dizüstü bilgisayarınızı çantasından çıkarıp X-ray taramasından geçmesi için plastik bir kutuya koymanız gerekir. Bu işlem size uğraştırıcı görünüyorsa TSA yönetmeliğine uygun laptop çantası alabilirsiniz. Bu çantanın fermuarını açınca güvenlik görevlileri rahatça bilgisayarınızı inceleyebilirler çünkü çantanın içine bilgisayardan başka bir şey koyamazsınız.

TSA’nın internet sitesinde tablet, iPad gibi küçük cihazların güvenlik kontrol taraması esnasında el bagajında kalabileceği belirtilmiştir.

Kontrol noktasına yaklaştığınızda dizüstü bilgisayarınızı X-ray tarayıcısına giden banda koyun. Tarama işleminin bitiminde bilgisayarınızı çantasına koymayı unutmayın. Bu işlemi ayakkabılarınızı giymeden ve diğer eşyalarınızı toparlamadan önce yapmanızı öneririz.

Kontrol noktasından geçerken acele etmeyin, çevrenize göz gezdirin. Kemerinizi takarken, ceketinizi ve ayakkabılarınızı giyerken bilgisayarınıza ve cüzdanınıza dikkat edin. Hırsızlar dikkati dağılmış yolcuları avlamayı severler.

Uçuş Esnasında İnternet Erişimi

İlgili Yazılar

Southwest Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, American Airlines ve Air Canada gibi havayolu şirketleri uçuşlarının bazılarında ya da tamamında internet hizmeti sunar. Bazı durumlarda internet erişimi ücretsiz olsa da birçok havayolu şirketinde bu hizmet ücrete tabidir. Fiyatlar uçuş uzunluğuna bağlı olarak değişir. 39 bin feet yükseklikte bile kişisel bilgilerinizin güvende olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Uçuş esnasında telefonunuza şifrenizi, kredi kartı numaranızı ve hesap numaranızı girmeyin.

Elektronik Cihazınızı Şarj Etme

Mutlaka telefonunuzu, tabletinizi ya da dizüstü bilgisayarınızı şarj etmeniz gerekecek. Yanınıza mutlaka şarj aletinizi, denizaşırı uçuyorsanız priz adaptörü veya voltaj dönüştürücü alın. Çoğu şarj kablosunu kullanmak için sadece priz adaptörü yeterlidir.

Aktarma yapacaksanız aktarma yapacağınız havalimanında elektronik cihazınızı şarj edin. Bazı havalimanlarında sadece birkaç tane duvar prizi bulunur. Yoğun günlerde cihazınızı takacak priz bulamayabilirsiniz. Diğer havalimanları ise ücretsiz ya da kullanım başına ücret ödeyeceğiniz şarj istasyonlarında şarj etme imkânı sunar. (İpucu: Bazı havalimanlarında şarj otomatları vardır ve bunlar ücretlidir ancak havalimanının diğer kısımlarında ücretsiz şarj istasyonları da vardır. Cihazınızı şarj etmeden önce seçeneklerinizi gözden geçirin.)

Bazı uçaklarda prizler vardır ancak özellikle ekonomi sınıfında uçuşuyorsanız uçuş esnasında cihazınızı şarj etmenize izin verilmeyebilir.

Otobüsle seyahat ediyorsanız yolculuğunuz esnasında cihazınızı kolaylıkla şarj edebilirsiniz. Örneğin Greyhound adlı ulaşım firmasının otobüslerinde priz vardır. ABD’de, Amtrak firmasına ait trenlerde de genellikle priz vardır. VIA Rail’in ekonomi ve business class trenlerinin birçoğunda da priz vardır.

Telefonunuzu/tabletinizi şarj etme konusunda endişeleriniz varsa her ihtimale karşı acil durum şarj cihazı alıp yanınızda taşıyabilirsiniz. Bu şarj cihazları şarj edilebilen ya da pille çalışan cihazlardır. Bu şarj cihazı sayesinde telefonunuzu/tabletinizi uzun süre kullanabilirsiniz.

Telefonunuzun/dizüstü bilgisayarınızın çalınabileceği ihtimalini aklınızda bulundurun. Önceden yapacağınız araştırma oldukça işinize yaracaktır. Pahalı bir dizüstü bilgisayar ya da PDA[2] gibi cihazlarla suç oranının yüksek olduğu bir bölgeye seyahat ederseniz kendinizi tehlikeye atarsınız.

Elbette işlerinizi halletmek için ya da diğer önemli nedenlerden dolayı elektronik cihazlarınızı yanınızda götürmeniz gerekebilir. Bu durumda hırsızlık olaylarına karşı birkaç temel önlem almalısınız.

Kaldığınız otelde oda kasası varsa elektronik eşyalarınızı bu kasaya kilitleyebilirsiniz. Odada böyle bir kasa ya da laptop kilidi yoksa cihazınızı başıboş bırakmayınız.

Dizüstü bilgisayarınızın çalınması durumunda cihazın izini süren, yerini ve kullanılıp kullanılmadığını tespit etmenizi sağlayan ayrıca hassas verilerinizi silmenize olanak sağlayan birçok program vardır. Cep telefonu için de bu tarz iz sürme uygulamaları mevcuttur.

Hırsızlık oranının yüksek olduğu bir yere seyahat ediyorsanız farklı bir laptop çantası edinin. Hırsızlar bilgisayarları çalmak için sık sık havalimanı terminallerinde gezinirler. Terminalde uçağa biniş saatinizi beklerken gözünüzü laptop çantanızdan ayırmayın. Başınıza gelebilecek en kötü senaryoyu düşünerek verilerinizi yedekleyin, telefon operatörünüzün ve internet servis sağlayıcınızın iletişim numaralarını not alın ve ayrı bir yere koyun. Bu sayede elektronik cihazlarınızdan birinin çalınması halinde onlarla iletişime geçebilirsiniz.

Cep telefonunuzu ya da varsa PDA’nızı güvenli bir bölmede taşıyın. Tekin olmayan bir yerde seyahat ediyorsanız telefonunuzu cep telefonu çantanızda taşımayın, göz önünde tutmayın. Ceketinizin iç cebinde ya da fermuarını kapalı tuttuğunuz sırt çantanızın içerisinde taşıyabilirsiniz.

Havalimanı şarj istasyonu gibi halka açık bölgelerde telefonunuzu, bilgisayarınızı başıboş bırakmayınız. Terminal içerisinde gezineceğiniz zaman cihazınızı prizden çıkarıp yanınıza alın.

Sağduyulu olun. Dünyanın tehlikeli bölgelerine seyahat edecekseniz pahalı elektronik cihazlarınızı yanınıza almayın, sevdiklerinizle haberleşmek için başka yollar bulmaya çalışın. Bunun için ucuz bir cep telefonu alabilir veya internet kafeleri kullanabilirsiniz. Evinize döndüğünüzde sevdiklerinizle istediğiniz gibi iletişime geçebilirsiniz.

[2] Personal Digital Assistant. Bir tür taşınabilir kişisel bilgisayar, cep bilgisayarı.

[1] ABD Ulaştırma Güvenlik Dairesi (TSA) tarafından yürütülen, hızlandırılmış güvenlik taraması imkanı sunan program.

Çeviri: Eda Nur Tosun

Kaynak tripsavy

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More