Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Avustralya Göçmenlik Başvurusu ve Detayları

Avustralya’ya göçmen olarak gidebilmenin farklı yolları bulunmaktadır.  O halde gelin Avustralya’ya göçmen olarak gidebilmenin yolları nelerdir hep birlikte göz atalım.

0 3.500

Türkiye’de yaşayan fakat yaşam şartları ve ekonomik problemlerden ötürü yurt dışına gitme hayali kuran pek çok kişinin aklında Avustralya ilk sıralarda yer almaktadır. Avustralya’ya neden göç etmeli sorusuna cevap ise elbette güçlü bir ekonomi, kişi başına düşen milli gelirin yüksek olması, eğitim kalitesi, ılıman bir iklime sahip olması, devlet tarafından sağlanan sosyal hizmetler ve kültür çeşitliliği gösterilmektedir. Hali hazırda Avustralya ülke olarak hem ekonomisini güçlendirmek, hem genç nüfusunu korumak ve artışını sağlamak adına göçmen kabul eden ülkeler arasında yer almaktadır.

Avustralya’ya Göçmen Olarak Nasıl Gidilir?

Avustralya’ya göçmen olarak gidebilmenin farklı yolları bulunmaktadır.  O halde gelin Avustralya’ya göçmen olarak gidebilmenin yolları nelerdir hep birlikte göz atalım.

Nitelikli Göçmenlik

Avustralya’ya göçmen olarak giderek sürekli yaşama hakkının sağlandığı en kısa yol nitelikli göçmenlik yöntemidir.  Avustralya devleti ülkedeki nitelikli eleman sorunun aşılması amacıyla alanında uzman ve deneyimli meslek sahipleri göçmenlik hakkı vermektedir.  Fakat bunun için adayların öncelikle 18-49 yaş aralığında olması, İngilizce bilgisini yeterli olması ve yapmış olduğu mesleğin SOL ve CSOL listelerinde yer alıyor olması gerekmektedir. Mesleği CSOL listesinde yer alan kişilerin göçmen olarak kabul edilebilmesi için ülkede yaşayan ve vatandaşlığı bulunan tanıdıklarının sponsorluğunu ya da eyalet sponsorluğu almaları gerekmektedir.

Çalışma ve Tatil Vizesi

Avustralya’ya göçmen olarak gidebilmenin diğer kolay yolu ise çalışma ve tatil vizesidir. Ülkede genel olarak hizmet sektörlerinde çok fazla eleman ihtiyacı bulunmaktadır.  İşveren tarafından beğenilen ve çalışmaya devam etmesi istenen kişilerin sponsorluk vizesi alarak 3 yıl daha Avustralya’da kalmaları mümkün olmaktadır. 3 yıl boyunca aynı işyerinde çalışmaya devam eden kişiler sürekli oturum iznine başvurabilir, 1 yıl sonra ise vatandaşlığa başvurma hakkına sahip olabilmektedirler.

Dil Okulu ve Sertifika Programları

Türkiye’de Avustralya’ya göçmen olarak gitmek için danışmanlık yapan bazı firmalar sertifika ve dil okulu vasıtasıyla göçmen olarak gitmenize yardımcı olmaktadırlar. Bu sayede Avustralya’da katılacağınız dil kursu veya sertifika programları ile yıllarca orada yaşama ve ayrıca çalışma hakkına sahip olabilirsiniz. Fakat bu Avustralya’da yaşamak için kalıcı bir çözüm olmayacaktır. Bunun için mutlaka sponsora ihtiyacınız olacaktır.

İlgili Yazılar

Doktora ve Yüksek Lisans

Avustralya’da göçmen olarak bulunmanın bir diğer yolu doktora ya da master eğitimleridir. Her ne kadar üniversiteler burs imkânı sağlıyor olsa da, bir dönem okul ücretinin 20-25 bin dolar olduğunu belirtmekte fayda var. Lisansüstü eğitim alan öğrencilerin haftalık 20 saat çalışma hakları bulunmaktadır.

Avustralya Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Avustralya’ya çalışma maksatlı gitmek isteyen kişilerin geçici çalışma vizesi almaları gerekmektedir. Fakat çalışma vizesi süresi genel olarak 3 ay olarak verilmektedir. Nadir olarak gerekli durumlarda çalışma süresi 6 aya kadar uzatılabilmektedir. Çalışma vizeleri farklı kategorilere göre ayrılmakta ve kişilerin uygun olduğu kategoriye göre çalışma vizesi başvurusu yapması gerekmektedir.

Geçici Çalışma Vizesi (Kod:400):  Bu vize türü Avustralya’da kısa süreli sosyal veya kültürel faaliyetlerde bulunmak, özel uzmanlık gerektiren işlerde çalışmak ve Avustralya için bir görevde yer almak isteyen kişilerin başvurduğu vizedir.

Geçici Çalışma Vizesi(Kod:403): Avustralya’da faaliyet gösteren bir firmada anlaşmalı olarak çalışmak, farklı bir ülkeyi temsil etmek ya da yabancı dil okullarında eğitim vermek isteyen kişilerin başvurduğu vize türüdür.

Geçici Çalışma Vizesi(Kod:408): Avustralya’da düzenlenen sosyal ya da kültürel bir organizasyonun davetine katılmak ya da devlet tarafından onaylanan bir etkinliğe katılmak isteyen kişilerin başvurduğu vizedir.

Avustralya çalışma vizesi alabilmek için gerekli evraklar ise şöyledir;

  • İngilizce olarak doldurulmuş çalışma Vizesi Online Başvuru Formu
  • Arka fonu beyaz olarak yeni çekilmiş fotoğraf
  • Pasaport fotokopisi
  • Avustralya’da masraflarınızı karşılayabileceğinizi gösteren banka hesap özeti
  • Mali durumunuza ilişkin sahip olduğunuz tüm belgeler (maaş bordrosu, tapu, araç ruhsatı vs.)

Avustralya Çalışma Şartları Nasıldır?

Avustralya hem yaşama hem de çalışma alanında oldukça iyi olanaklara sahip bir ülkedir. Avustralya’da haftalık 40 saat çalışılmaktadır. Fakat yapılan fazla mesailer ya da kullanılmayan izinler mutlaka maaşa eklenmektedir. Ayrıca asgari ücret tutarı kıdeme göre değişkenlik göstermektedir. Yani bir işte daha uzun süre çalışan kişinin kıdemi arttığından alacağı asgari ücret tutarı da artmaktadır.

Avustralya’da günlük çalışma 8 saat olarak belirlenmiştir. Fakat çalışanlar sabah 8 akşam 5 çalışmak yerine, farklı bir saatte işe başlayıp 8 saati dolduracak şekilde işten ayrılabilirler. Burada önemli olan işe ne zaman geldiği değil, çalışma saatini doldurup doldurmadığı olacaktır. Avustralya’da asgari ücret için 3000 $ civarında ödenme yapılmaktadır.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More